Afbeelding

Gratis perenbomen in Smallingerland mét plantadvies

Cultuur

DRACHTEN - In de gemeente Smallingerland kun je gratis perenbomen krijgern van de gemeente en ook nog eens gratis advies over hoe en waar in je tuin je de boom het beste kunt plaatsen.

De gemeente Smallingerland schrijft: “In het najaar informeerden wij over de actie ‘Red een perenboom’. Stichting ‘Meer Bomen’ gaf 150.000 perenbomen weg. Vanwege corona zijn de bomen toen niet voor de export verkocht. Vierduizend perenbomen zijn bij kinderboerderij De Naturij geplant en aankomende week worden de bomen uitgedeeld op drie locaties in Drachten.

Vierduizend perenbomen worden uitgedeeld

Samen met NME De Naturij, de tuinambassadeurs Smallingerland e´n zeven winkelbedrijven worden de perenbomen uitgedeeld me´t plantadvies en tuintips. Het gaat om een zelf-bestuivende laagstam conference perenboom. Deze wordt ongeveer 1,5 tot 2 meter hoog.

Operatie Steenbreek: met elkaar het verschil maken

Smallingerland doet sinds 2018 mee aan de landelijke actie Operatie Steenbreek. “Met Operatie Steenbreek willen wij iedereen in Smallingerland enthousiast maken om tuinen te vergroenen. Smallingerland streeft naar een duurzame, schone, sociale en veilige omgeving. Onze gemeente wil voldoende verkoeling, een gezonde bodem en voldoende wateropname en waterberging in een groene leefomgeving.”

Ook wil Smallingerland klimaatverandering dempen en de effecten ervan opvangen, herstellen en versterken van biodiversiteit. “Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendig en gezonde samenleving. Lees meer over Operatie Steenbreek op dwjm.nl.”

Hoe en wanneer?

De uitgifte van de perenbomen is van 16 tot en met 18 maart 2021 tijdens de openingstijden van de deelnemende partijen. Maximaal 5 bomen af te halen per woonadres, je krijgt een plant- en verzorgadvies mee. Het uitdelen vindt plaats volgens de geldende coronaregels. Het uitdelen vindt plaats via een ‘drive-through’ Volg hierbij de aanwijzingen van de deelnemende partijen.

Waar en wanneer worden de bomen uitgedeeld?

Bij Kinderboerderij de Naturij (Oude Slingeweg 4) vanaf 13 maart tot dat de perenbomen ‘op’ zijn, bij Tuindorado (’t Zuid 26A) van 16 tot en met 18 maart, op = op én bij de Wrottersploech aan het Noorderend 20A van 16 tot en met 18 maart. Ook daar geldt op = op.

Tips:

Neem een vuilniszak mee. Zo houd je de wortels vochtig e´n je auto schoon. Zorg in je tuin zelf voor een boompaal, boomband, potgrond en kalk. Zo blijft de boom stabiel staan.

De uitvoering van de perenboomactie is mede mogelijk gemaakt door de inzet van bovenstaande bedrijven. Zonder hun medewerking was de perenboomactie niet mogelijk geweest, meldt de gemeente Smallingerland.

Afbeelding
Afbeelding
Winnende ONT trein dendert nog even voort Sport 14 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Grote belangstelling opening tentoonstelling Made in Fryslân: 100 jaar design Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
Opening infocentrum Waterbouw.nl Sport 20 uur geleden
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00
Afbeelding
Voor eindexamen studeren in de bieb Educatie 12 apr, 15:00