Afbeelding

Eigen huis en scheiding

Column

Een eigen huis is bij een scheiding meestal een lastig onderwerp. Niet alleen op financieel gebied, maar vaak ook emotioneel. Uw eigen huis is immers dé plek waar u zich waarschijnlijk al jaren thuis voelt. Uw droomhuis, waar u samen wellicht lang naar gezocht heeft. Maar als u gaat scheiden, dan gaat uw woonsituatie veranderen. Minimaal een van u zal de koopwoning gaan verlaten. Hoe moet u het huis dan gaan verdelen? Kunt u de hypotheek van het koophuis na de scheiding overnemen? Hoe zit het met de waardebepaling van de woning? Moet u uw ex-partner uitkopen? Allerlei vragen waar de Scheidingsplanner u als financieel specialist uitstekend mee kan helpen.

Wat te doen met ons huis bij een scheiding?

Allereerst is het belangrijk om uw situatie in kaart te brengen, zodat we u goed kunnen adviseren over alle vragen die bij u spelen. Deze vragen spelen bij een koophuis een belangrijke rol:

Is de woning eigendom van één van u of gezamenlijk bezit?Rest er nog een hypotheekschuld op het koophuis?Heeft de woning overwaarde?Heeft één van beiden de wens om in het huis te blijven wonen?Welke spaarproducten zijn er aan de hypotheek gekoppeld?

We horen overigens tijdens dit begintraject vaak de vraag: “Eerst scheiden of eerst huis verkopen”? Laten we voorop stellen dat het voor de scheidingsprocedure niet noodzakelijk is dat de woning eerst verkocht wordt. Daarnaast is het niet wenselijk om hierover overhaaste beslissingen te nemen. Wij adviseren u om eerst alle wensen en mogelijkheden goed op een rijtje te zetten, voordat u beslist wat u met het koophuis doet na de scheiding.

Hoe verdelen we het koophuis bij de scheiding?

Als u gaat scheiden en samen een eigen huis bezit, dan is er bij de echtscheiding sprake van een verdeling van het koophuis tussen beide partners. Als het huis door de scheiding moet worden verkocht, delen in beginsel beide partners de opbrengst. Wel kunnen investeringen vanuit privé-vermogen door één of beide partners nog een rol spelen. Als een van u beiden na de scheiding in het huis blijft wonen, dan moet het huis en de hypotheek op naam van die partner gezet worden. De andere partner moet vervolgens uitgekocht worden. Welke optie u ook kiest, het is belangrijk om alle aspecten die bij de verdeling van de woning komen kijken goed te regelen. U wilt immers ook na de scheiding een plezierige plek hebben om thuis te komen!

Ik wil scheiden, maar heb geen woning

Omdat de woonmarkt zo overspannen is, is het momenteel niet makkelijk om een andere woning te vinden. Hierdoor zijn mensen geneigd hun scheiding uit te stellen, dit bevordert de thuissituatie echter meestal niet. Men zit noodgedwongen langer op elkaars lip, waardoor de onderlinge verstandhouding steeds slechter kan worden. Ook wij horen steeds vaker de noodkreet ‘Ik wil scheiden, maar heb geen woning’. Het is echter onze ervaring dat wij scheidende mensen die met dit probleem worstelen door het bieden van inzichten en creatieve oplossingen verder kunnen helpen. Onze Scheidingsplanners hebben onlangs een viertal artikelen geschreven die duidelijk maken hoe wij dit aanpakken en u rust en duidelijk kunnen geven.  

Ga hier naar het eerste artikel: ‘Ik wil scheiden, maar heb geen woning’. Onderaan het artikel vindt u een verwijzing naar de andere artikelen.

Waardebepaling van de woning bij de scheiding

De waardebepaling van het koophuis is een belangrijk onderdeel tijdens het maken van de financiële afspraken. Een waardebepaling is nodig, of in ieder geval raadzaam, als een van u beiden in het huis blijft wonen. Aan de hand van de waardebepaling wordt de hoogte van het verkoop- of uitkoopbedrag vastgesteld. De waardebepaling van het huis kan door een erkend taxateur uitgevoerd worden. Hiermee kunnen eventuele toekomstige discussies over de waarde voorkomen worden.

Kan ik de hypotheek overnemen na de scheiding?

Bij een scheiding met een eigen huis horen wij, om diverse redenen, vaak de wens dat een van de partners in de eigen woning kan blijven wonen. Om te bepalen of de wens om de woning over te nemen realiseerbaar is, zal eerst nagegaan moeten worden of dit financieel mogelijk is. Dit betekent dat eerst uw inkomen en vermogen na de scheiding inzichtelijk moet zijn, zodat bekeken kan worden of u de hypotheek van de woning kunt betalen. Als dit financieel haalbaar is op basis van toetsing van de hypothecaire regelgeving, wordt na de scheiding de hypotheek door de blijvende partner overgenomen. U zet het koophuis na de scheiding dan op één naam.

Verder lezen op:

https://www.scheidingsplanner.nl/alles-over-scheiden/scheiden-financieel/scheiden-en-eigen-huis/

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk