Roberts Uldrikis scoort wederom in de derby.
Roberts Uldrikis scoort wederom in de derby. Foto: Dijks Media / Anne Waterlander

SC Cambuur laat winst in Friese derby in laatste seconde liggen

Sport

Nog nooit zal SC Cambuur zich in de Friese derby zo dichtbij een overwinning hebben gewaand, als zondagmiddag in het Abe Lenstra Stadion. De Leeuwarders kwamen letterlijk en figuurlijk een seconde tekort om de overwinning over de streep te trekken. Mitchel Paulissen dacht twee minuten eerder de wedstrijd al beslist te hebben. “Een achtbaan van emoties”, zoals trainer Dennis Haar het mooi omschreef. Geniet hier nog één keer na van deze onvergetelijke derby met het wedstrijdverslag.

Wedstrijden van onze volksclub SC Cambuur brengen altijd een hoop spanning en emotie met zich mee. En wedstrijden tegen de grote rivaal zorgen voor een overtreffende trap van deze gevoelens. De derbykoorts was bij onze supporters de afgelopen weken in alle hevigheid losgebarsten. Zeker nadat vorig jaar vlak voor kerst de burenruzie in eigen huis zonder steun van de eigen supporters op smadelijke wijze verloren ging, aasden de geel-blauwen op revanche. Dat moest vandaag dan gebeuren in het hol van de leeuw tegen een tegenstander die de laatste weken in betere doen is dan de geel-blauwen. Na de nodige ingrepen in de technische staf en spelersgroep heeft SC Heerenveen afscheid genomen van het degradatiespook en wordt met de komst van de nieuwe trainer Kees van Wonderen gerept over nieuw elan. Bij Cambuur is het al langere tijd kommer en kwel. Al wordt er niet heel slecht gevoetbald, punten worden er niet of nauwelijks binnen gesleept. Daardoor is de ploeg van Dennis Haar inmiddels met 33 punten afgedaald naar de dertiende plek. Overigens tot vandaag één punt minder dan de gastheren van vanmiddag. In de wekelijkse vooruitblik op de clash van het jaar was Dennis Haar helder in de opdracht: “Als groep hebben we beelden uit het verleden bekeken, waarin de sentimenten die rond deze wedstrijd spelen kraakhelder naar voren komen. We gaan knokken voor iedere meter zondag.” En knokken deden Haar en zijn manschappen met name in de tweede helft. Na bij rust met 2-1 achter te hebben gestaan, leken de Leeuwarders in het tweede bedrijf de wedstrijd in blessuretijd alsnog in geel-blauw voordeel te beslissen. Leek, want in de laatste minuut van de reservetijd tikte Joost van Aken alsnog de gelijkmaker binnen. Misschien op basis van het spelbeeld een terechte uitslag, maar door het moment van de late gelijkmaker voelde het voor SC Cambuur als een nederlaag.

SC Cambuur werd gesteund door een fantastisch uitvak. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Ongeëvenaarde sfeer

Nadat gisteren tijdens de laatste training in ons stadion maar weer eens werd aangetoond dat er geen club de vergelijking aan kan met de onze, bleek het startende elftal op een aantal plekken te zijn gewijzigd. Zo verving David Sambissa de geschorste Sekou Sylla en geblesseerde Alex Bangura op de linksback positie. Bovendien keerde Sonny Stevens weer terug onder de lat. Hij kreeg de voorkeur boven Pieter Bos, die de laatste weken het doel verdienstelijk verdedigde. Bij de thuisploeg keerden Ibrahim Dresevic en Milan van Ewijk terug in de basisopstelling. SC Heerenveen kwam furieus uit de startblokken en had aanvankelijk de overhand. De bal rolde nog maar enkele minuten of Anas Tahiri schoot frank en vrij de 1-0 al binnen. Een enorme domper voor alles wat geel en blauw was. Maar al binnen het kwartier werd de stand weer gelijk getrokken. Een voorzet van Patrick Joosten belandde op het hoofd van Roberts Uldrikis, die Erwin Mulder kansloos liet. Tot grote opluchting van heel Leeuwarden en omstreken had Tibor Halilovic vlak daarna de 2-1 op zijn slof, maar hij schoot keihard voorlangs. Halverwege de eerste helft kwam de wedstrijd wat meer in balans met kansen voor beide ploegen. Na ruim een half uur was het opnieuw raak voor de thuisploeg. Uit een vrije trap van Thom Haye kopte Sydney van Hooijdonk de 2-1 binnen. En opnieuw zag de defensieve organisatie van de Leeuwarders er niet goed uit. In het restant van de eerste helft werd er niet meer gescoord, waardoor beide ploegen met een 2-1 ruststand de kleedkamers opzochten.

Roberts Uldrikis zorgt voor de 1-1 op aangeven van Patrick Joosten.  - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Een anti-climax voor de Leeuwarders

Twee ongewijzigde elftallen keerden na de thee terug op het veld. Cambuur nam meer het initiatief, maar vanuit de omschakeling stichtten de gastheren ook regelmatig gevaar. Met het inbrengen van Marco Tol en Mitchel Paulissen namen de Leeuwarders het heft steeds meer in handen. Een kopbal van Uldrikis belandde via Ibrahim Dresevic op de lat en na een overtreding op Issa Kallon schoot Robin Maulun vanaf de elf meter stip de gelijkmaker feilloos binnen. Gesteund door een vol uitvak met 1.200 SCC-ers kwam er diep in blessuretijd een orkaan van vreugde los toen Mitchel Paulissen de 2-3 langs Erwin Mulder schoof. Een fantastische overwinning op de grote rivaal leek in de maak, totdat Joost van Aken in extremis Cambuur alsnog met een enorme kater opzadelde.

Mitchel Paulissen dacht de winnende gemaakt te hebben. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Veel tijd om bij de pakken neer te gaan zitten is er niet bij voor interim-hoofdcoach Dennis Haar en zijn manschappen. Komende vrijdag al komt RKC Waalwijk naar het Cambuurplein. De Waalwijkers onder leiding van de Emmenaar Joseph Oosting verkeren nog in degradatienood, dus zullen getergd zijn om in Leeuwarden met een resultaat huiswaarts te keren. Maar het hoeft geen uitgebreid betoog dat ook onze club snakt naar een overwinning. Met steun van de geel-blauwe Twaalfde Man moeten de punten dan in Leeuwarden blijven.

De supporters van SC Cambuur laten zich luidkeels horen.
Robin Maulun schiet de strafschop onberispelijk binnen: 2-2.
Ondanks de teleurstelling overheerst toch de trots bij spelers en supporters.
De supporters van SC Cambuur gaan uit hun dak.
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 6 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00