Kunstenaar Yoram de Kock houdt tijdens Pasar Maluku een indrukwekkende expositie over de Molukse identiteit.
Kunstenaar Yoram de Kock houdt tijdens Pasar Maluku een indrukwekkende expositie over de Molukse identiteit. Foto: Kunstwerf

Moluks feest Pasar Maluku in Winkelhart Oosterwolde

Evenement

Oosterwolde – In Winkelhart Oosterwolde wordt zaterdag 23 september het Molukse feest Pasar Maluku gehouden. Het publiek staat diverse muzikale optredens te wachten, een film, expositie, workshops en een markt.

Vorig jaar heeft Stichting Kunstwerf een Molukse themamaand gehouden. Dat was zo’n succes, dat is besloten om dit jaar een breed gedragen Moluks feest te houden. Voor de organisatie hiervan is een samenwerking aangegaan met vertegenwoordigers van de Molukse wijk, welzijnsorganisatie Scala en Stichting De Kortsluiting. De werkgroep is in februari gestart met de voorbereidingen. Gezamenlijk is men tot een breed gedragen Moluks feest gekomen.

Pasar Maluku wordt om 12.30 uur traditioneel geopend met het blazen op een tahuri. Een tahuri is een zeeschelp die door Molukkers wordt gebruikt om officiële ceremonies te openen en te sluiten. Vervolgens wordt er een Tjakalele (Molukse krijgsdans) opgevoerd.

Molukse identiteit

Na deze opening kan het publiek lekker rondstruinen op de markt. Naast het geven van informatie zijn er kraampjes te vinden met Moluks eten en Molukse merchandise. In het hoekpand Stipepassage/Stationsstraat is een expositie te zien van Yoram de Kock over de Molukse identiteit. Yoram is een kunstenaar uit Amsterdam, geboren in Oosterwolde. Hij was een van de twee geselecteerde kunstenaars die meededen aan de ontwerpopdracht voor een Landelijk Moluks Monument. Hoewel hij niet degene is geworden die het monument gaat uitvoeren, vertelt hij wel een indrukwekkend verhaal en heeft hij een prachtig ontwerp gemaakt. Daarnaast is er een expositie in de etalage van Bruna met foto’s van o.a. Nus Sahureka die ook de geschiedenis en cultuur van de Molukse gemeenschap belichten.

Tijdens het Molukse feest vinden er diverse optredens plaats. Om 13.15 uur treedt de band Simeon and Friends op. Om 14.00 uur is er een bijzonder dansoptreden van de talentgroep van Brigitte Hoogkamp. Een half uur later verzorgt de Hati Maluku band een optreden en om 15.45 uur is het de beurt aan de Goyang band.

Spoken word en film

Tevens komt dichter en publicist Djodjie Rinsampessy naar Oosterwolde. Om 13.00 uur geeft hij een spoken word-optreden, gevolgd door een workshop Pantun (een Moluks kwatrijn dichtvorm). Om 16.15 uur zal hij samen met de deelnemers de resultaten presenteren.

Het Moluks feest is om 17.00 uur afgelopen, maar dat betekent dan nog niet het einde van dit bijzondere evenement. In ’t Jop (Moskampweg 3 bij Scala) wordt nog de film ‘Kleinkinderen van de Oost’ gedraaid. Voor meer informatie en reserveren, kijk op www.kunstwerf.com (kaartjes voor de film en de workshop zijn enkel via deze website verkrijgbaar).

Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 14 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 17 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 18 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 20 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur gisteren
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Afbeelding
Droogte en stikstof bedreigen natuur Bakkeveense Duinen en Wijnjeterper Schar Natuur 15 mei, 15:00
Afbeelding
Meld je aan voor een opleiding bij IW Noord, Oost & Flevoland Zakelijk nieuws 15 mei, 12:00