Locatie waar de nieuwe wijk moet ontstaan
Locatie waar de nieuwe wijk moet ontstaan Foto: Gemeente Súdwest-Fryslân

Méér dan alleen woningen in nieuwe wijk Harinxmaland Sneek

Wonen

SNEEK - De wijk Harinxmaland in Sneek groeit zichtbaar door. Naast de huishoudens die inmiddels zijn gesetteld, wordt de wijk verder uitgebreid met woningen voor verschillende doelgroepen. Daarnaast komt in de wijk onder andere een supermarkt, winkelruimten en een kinderdagverblijf. 

Wethouder op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling Bauke Dam is betrokken bij de invulling van de wijk: “Het gaat bij zo’n grote wijk niet alleen om de huizen, voorzieningen zijn minstens zo belangrijk. In een wijk waar ongeveer 600 huishoudens komen is de komst van een supermarkt en een kinderdagverblijf een logische aanvulling om de leefbaarheid te vergroten.”

Harinxmaland in verschillende fasen, fase 2: De Wending

Er komen in totaal ongeveer 600 woningen in Harinxmaland, gebouwd in verschillende fasen. In de volgende fase worden 40 vrijstaande en twee-onder-één-kapwoningen gebouwd voor het midden en hogere segment. Daarnaast is er ruimte voor vier experimentele woningen, bijvoorbeeld een duurzame woning of geheel van gerecycled materiaal. Ook een complex met een supermarkt, 2 speciaalzaken, een kinderdagverblijf en 12 woningen (waarvan 8 appartementen) wordt in deze tweede fase gebouwd. De genoemde woningen komen in de wijk die straks ‘De Wending’ zal gaan heten. De naam verwijst naar het duurzame karakter van de wijk. Kinderen bedachten via een prijsvraag eerder al de duurzame straatnamen voor deze wijk.

“Op zo’n centrale plek met voorzieningen op steenworp afstand, plús de rust en ruimte maakt dit een aantrekkelijke buurt om te wonen. In Harinxmaland komt alles bij elkaar”, aldus wethouder Dam.

Ontwerp bekijken

De gemeente verwacht eind december het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbeeldkwaliteitsplan voor een periode van 6 weken ter inzage te leggen. De plannen zijn vanaf dat moment ook te bekijken op de website ruimtelijkeplannen.nl. Op maandag 22 januari 2024 is er van 16.00 uur tot 18.00 uur een inloopbijeenkomst op het gemeentehuis (in Waltaplein, Marktstraat 5) in Sneek. Iedereen kan vrij naar binnen lopen om de plannen te bekijken en vragen te stellen.

Na de termijn van 6 weken werkt de gemeente toe naar een definitief bestemmingsplan. De bedoeling is om het definitieve plan in het voorjaar van 2024 aan de gemeenteraad voor te leggen.

Plankaart met de verschillende fases in Harinxmaland
Afbeelding
Landstitel Friso Sneek zorgt voor enorme ontlading Sport 10 uur geleden
Micheal Ward and Olivia Colman in the film EMPIRE OF LIGHT. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios All Rights Reserved.
Filmhuis Sneek vertoont dinsdag 14 mei de prachtige film Empire of Light van Sam Mendes. Cultuur 5 mei, 15:00
Afbeelding
Prolongatie landskampioenschap Friso Sneek lonkt Sport 3 mei, 15:00
Afbeelding
Friso Sneek deelt ferme tik uit tegen VV Utrecht in afgeladen Sneker Sporthal Sport 29 apr, 09:09
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Relaxte sfeer bij Friso Sneek na donderdagtraining Algemeen 27 apr, 11:15
Afbeelding
Friso Bouwgroep en Gebroeders Sikma blijven trotse sponsoren van VC Sneek Algemeen 27 apr, 11:13