Afbeelding
Foto: Ronald Beukers

Scheidsrechtersgilde Swette Switters massaal op herhalingscursus

Sport

SCHARNEGOUTUM - De scheidsrechters van Swette Switters gaven allemaal gehoor aan de invitatie om de jaarlijkse opfriscursus te doen zodat cursusleider Koos Nederhoed een volle kantine en een rijkelijke bezette zaal mocht verwelkomen. “Een hele mooie opkomst voor onze club”, aldus organisator Ronald Beukers van de organiserende vereniging uit Scharnegoutum. 

Jaarlijks zijn scheidsrechters die tot de eerste klas van de regio arbitreren verplicht een opfriscursus te volgen waarbij theoretische en praktische vaardigheden de revue passeren. Beukers pakte de koe in een vroeg stadium bij de horens en nodigde internationaal scheidsrechter Koos Nederhoed uit om de neuzen allemaal weer dezelfde kant op te krijgen. De IJlster verzorgde vorig jaar ook de clinics bij Top en Twel en De Stânfries. “Ik vind het heel leuk en inspirerend om te doen en ik leer er zelf ook nog het nodige van”, zegt hij.

Spelregelvragen

De cursus bestond uit diverse onderdelen. Ten eerste werd de theoretische kennis opgefrist. Na een uitgebreid intro met aandacht voor o.a. de voorbereiding van een wedstrijd en de nodige feedback op de vragen vanuit de zaak werden de aanwezige scheidsrechters in kleine groepen verdeeld en moest men over een tiental spelregelvragen discussiëren wat het goede antwoord zou zijn. 

Intermezzo met challenges

“Dat is een mooie manier om met elkaar van gedachten te wisselen, “constateerde Ronald Beukers. Na de bespreking vrolijkte Nederhoed de zaak nog wat op door middel van een intermezzo door een aantal challenges te laten zien en legde uit hoe dat systeem werkt. “ Dat breekt het geheel ook wat en bovendien is het iets wat ze nu wel zien met al die toernooien op tv maar hoe het allemaal werkt blijft toch wel wat vaag. Vandaar een uitleg met bewegende beelden”, verklaarde de cursusleider.

Goede punten accentueren

Na een korte pauze gingen de 25 scheidsrechters de zaal in en werden twee partijen gevormd waarbij de scheidsrechters afwisselend als eerste en tweede referee floten. Regelmatig werd het spel stop gezet en intervenieerden Ronald Beukers en Koos Nederhoed om goede punten te accentueren en tips te geven hoe bepaalde zaken anders zouden kunnen worden opgelost.

Complimenten

Na de drie uur durende sessie stonden de hoofden klaarblijkelijk weer in de scheidsrechtermodus en mocht iedereen terugblikken op een geslaagde avond in Sportzaal Wardy. “ Opvallend mooi om te zien hoe goed de theoretische kennis is van deze scheidsrechters. Ik was positief en blij verrast. Compliment voor de begeleiding vanuit de club hierin”, had Koos Nederhoed vastgesteld.

Bron: Swette Switters

Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 10:00
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 16 mei, 15:00
Afbeelding
Op 25 mei Zero Waste Wandeltours in Leeuwarden en Sneek Evenement 16 mei, 12:00
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 16 mei, 10:00
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00