Hoewel het project dus het predicaat geslaagd krijgt, is de toekomst van de Tiny Houses nog ongewis.
Hoewel het project dus het predicaat geslaagd krijgt, is de toekomst van de Tiny Houses nog ongewis. Foto: Accolade

Toekomst Tiny Houses Sneek nog ongewis

Samenleving

Het is oktober woonmaand. De tijd om stil te staan bij hoe je woont. Niet alleen qua interieur, maar ook qua duurzaamheid van je woning. Maar die mogelijkheden zijn er niet alleen voor huizenbezitters. In Sneek kun je ook als huurder duurzaam wonen. In een Tiny House bijvoorbeeld.

Misschien ben je er wel eens langs gefietst? De twintig huisjes aan de Molenkrite in Sneek. In 2018 werden ze er door Heijmans in rap tempo geplaatst. Woningcorporatie Accolade wilde daarmee inspelen op het tekort aan woningen voor kleine huishoudens, voldoen aan de vraag van de gemeente om vluchtelingen met een verblijfstatus een woning te bieden en huurders bovendien de mogelijkheid geven duurzaam te wonen. Een straatje met Tiny Houses bleek de oplossing.

De ontwerper van de zogeheten ONE-woning wilde het gevoel van eigenheid en trots meegeven door middel van asymmetrische puntdaken, die verwijzen naar Amsterdamse grachtenpanden. Door het smalle, hoge ontwerp, met veel lichtinval, wordt het gevoel van ruimtelijkheid geaccentueerd. En dat is ook het eerste dat opvalt: wat er toch allemaal kan op 39 vierkante meter. Het woonoppervlak in deze huisjes is verdeeld over twee woonlagen. En alle benodigde faciliteiten zijn aanwezig. Zoals een keuken, badkamer, woonkamer, slaapruimte, eigen voordeur en buitenterras.

De vraag naar eengezinswoningen is nog steeds aan de orde. Maar omdat het lastig is te voorspellen of deze vraag actueel blijft, is er gekozen voor een flexibele oplossing. De Tiny Houses zijn vooralsnog tijdelijk geplaatst, tot maximaal 2028. De helft van de woningen werd in 2018 toegewezen aan statushouders, maar dat aantal is inmiddels iets minder geworden doordat de taakstelling van de gemeente naar beneden is gegaan. “Het is een zeer geslaagd project. Er is weinig verloop in de huizen en dan weet je dat de mensen tevreden zijn”, aldus Irene Willems, communicatieadviseur van Accolade. “Mensen kiezen er heel bewust voor om hier te wonen. Mede vanwege de duurzaamheid. Niet iedereen is geschikt om zo klein te wonen, maar er is duidelijk een markt voor want we krijgen veel reacties als er weer een huisje vrijkomt.”

Accolade zet vol in op duurzaamheid. En deze Tiny Houses passen uitstekend bij die doelstelling. “Deze woningen zijn all electric. Dat houdt in dat er geen gasaansluiting is. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van infraroodverwarming en de woningen zijn maximaal geïsoleerd. De ecologische voetafdruk is dus kleiner. Het gebruikte bouwmateriaal is bovendien zo duurzaam mogelijk en grotendeels herbruikbaar”, aldus Willems.

Maar hoe mooi een plan op papier ook is, het is altijd afwachten of het in werkelijkheid ook zo uitpakt. “We zijn ontzettend blij dat het zo’n fijn buurtje is geworden. Vanaf het begin hebben we geïnvesteerd in kennismaken met elkaar, omdat er toch allemaal mensen met verschillende achtergronden wonen. En dat heeft zich uitbetaald. Zo hebben de bewoners samen het binnenterrein ingericht wat er heel knus uit ziet met bankjes om een grote boom heen.” Hoewel het project dus het predicaat geslaagd krijgt, is de toekomst van de Tiny Houses nog ongewis. Willems: “Het is de bedoeling dat deze woningen er maximaal 10 jaar staan. We weten nog niet wat we er daarna mee gaan doen. Daar kijken we de komende jaren naar. Maar deze huizen zijn toekomstgericht gebouwd. Ze gaan 30 tot 50 jaar mee en hebben dus meerdere ‘levens’. Doordat de woning makkelijk verplaatsbaar is, kan hij naar een andere plek verhuizen. Dus wie weet waar dit straatje over pak weg acht jaar staat?”

Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 18 apr, 09:06
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00
Afbeelding
Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang Gezondheid 11 apr, 10:00