Esther Wierda-Kruiper (manager duurzaamheid en circulariteit) van Donker Substrates reikt het allereerste CO2-certificaat voor de recycling van groene reststromen uit aan Hein Quarré (manager Schoon) van de gemeente Súdwest-Fryslân.
Esther Wierda-Kruiper (manager duurzaamheid en circulariteit) van Donker Substrates reikt het allereerste CO2-certificaat voor de recycling van groene reststromen uit aan Hein Quarré (manager Schoon) van de gemeente Súdwest-Fryslân. Foto: Gemeente Súdwest-Fryslân

Donker Substrates geeft Súdwest-Fryslân CO2-certificaat

Natuur

GEMEENTE SUDWEST-FRYSLAN - Donker Substrates reikte gisteren het allereerste CO2-certificaat uit aan de gemeente Súdwest-Fryslân voor het recyclen van groenafval. In totaal sloeg Donker Substrates (onderdeel van Donker Groep) het afgelopen jaar 2.541 ton CO2 van de gemeente op. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van bijna 400 huishoudens. De opgeslagen CO2 komt beschikbaar als voedingsstof in de bodem.

Gemeente Súdwest-Fryslân levert groenafval aan bij Donker Substrates. Donker Substrates verwerkt dit tot Keurcompost. Dit is een kwalitatief hoogwaardige bodemverbeteraar die rijk is aan organische stof. Donker Substrates maakt hier vervolgens substraten en grondproducten van.

Esther Wierda-Kruiper (manager duurzaamheid en circulariteit bij Donker Groep) reikte het certificaat uit aan Hein Quarré (manager Schoon van de gemeente Súdwest-Fryslân). Quarré: “Wij zien afval als nieuwe grondstof, en het sluiten van deze natuurlijke kringloop past daar perfect in.” Wierda-Kruiper voegt toe: “Door groene reststromen te laten verwerken tot Keurcompost maakt de gemeente een duurzame keuze. Als je naar alle gangbare en nieuwe verwerkingsmethodes en toepassingsvormen kijkt, hebben we met deze keuze verreweg de minste CO2-uitstoot.” Wethouder Erik Faber van de gemeente Súdwest-Fryslân is trots op dit resultaat. “Alle beetjes helpen en dit is een mooie stimulans voor lokale bedrijven. Ik hoop dat ze ons voorbeeld gaan volgen.”

De Branchevereniging Voor Organische Reststromen (BVOR) liet CE Delft een hulpmiddel maken. Hiermee kun je zien hoeveel CO2 er van groenrecycling wordt opgeslagen. Donker Substrates gebruikt dit hulpmiddel voor het eerst en liet de resultaten onafhankelijk toetsen door auditor Quality Services.

Micheal Ward and Olivia Colman in the film EMPIRE OF LIGHT. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios All Rights Reserved.
Filmhuis Sneek vertoont dinsdag 14 mei de prachtige film Empire of Light van Sam Mendes. Cultuur 18 minuten geleden
Afbeelding
Prolongatie landskampioenschap Friso Sneek lonkt Sport 3 mei, 15:00
Afbeelding
Friso Sneek deelt ferme tik uit tegen VV Utrecht in afgeladen Sneker Sporthal Sport 29 apr, 09:09
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Relaxte sfeer bij Friso Sneek na donderdagtraining Algemeen 27 apr, 11:15
Afbeelding
Friso Bouwgroep en Gebroeders Sikma blijven trotse sponsoren van VC Sneek Algemeen 27 apr, 11:13
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00