De regenboogkleuren van het Sneker theater als baken van hoop.
De regenboogkleuren van het Sneker theater als baken van hoop. Foto: Wiebren Buma

Regenboogkleuren boven Theater Sneek als baken van hoop voor iedereen

Cultuur

De toneeltoren van Theater Sneek is sinds donderdag 28 januari verlicht in alle kleuren van de regenboog. De theaterorganisatie wil hiermee een hoopgevende boodschap uitstralen in donkere dagen en tegelijk onderstrepen dat het theater er ook is voor iedereen.

In het tijdperk voordat corona zijn intrede deed, scheen het lichtbaken van 23 meter hoogte vier tot vijf keer per week tijdens de voorstellingen in het theater van de Waterpoortstad. De kleur van het licht kwam dan overeen met het genre van de avond.

Zo staat rood licht voor toneel en groen voor cabaret. Helaas worden er sinds maart 2020 door de coronacrisis bijna niet meer thesatervoorstellingen gespeeld. Daarmee zijn de lichten avond na avond gedoofd.

Theater zag er somber uit, kon ook wel kleur gebruiken

Vanuit verschillende kanten is door inwoners aangegeven dat de toren er, in de sowieso al korte winterdagen, somber uitziet. Er kwamen diverse verzoeken binnen om de lichten toch aan te doen, als een teken van hoop in coronatijd.

Nu elke avond de frisse kleurenpracht in het hart van de stad

Elke avond Theater Sneek geeft graag gehoor aan de oproep en toont nu elke avond alle kleuren. De organisatie wil daarmee ook laten zien dat het theater inclusief is. De toren wordt dagelijks na zonsondergang tot 23:59.59 uur verlicht. Zodra er weer theatervoorstellingen mogelijk zijn, gaan de lichten als vanouds dienen als genreaanduiding.

Directeur Wiebren Buma: “We kregen na de eerste avond direct positieve reacties binnen. Mensen zien de verlichte toren als een baken van hoop. Theater Sneek komt ook echt wel weer terug!”

“Daarnaast past de ‘regenboogtoren’ bij de saamhorigheid, waar we nu met z’n allen naar op zoek zijn. Cultuur en Theater Sneek als woonkamer is immers van en voor iedereen, en zou altijd beschikbaar moeten zijn.”

Afbeelding
Spaans gipsyconcert in podium Lewinski Cultuur gisteren
Afbeelding
Nieuwe impuls voor cultuur en verenigingsleven met Coronagelden Algemeen 18 mei, 16:52
Afbeelding
Oud-wethouder Erik Faber neemt afscheid als raadslid van Súdwest-Fryslân Algemeen 18 mei, 11:12
Afbeelding
Koos Nederhoed vier maal on tour in VNL Algemeen 18 mei, 08:44
Afbeelding
Zomerexpositie in het Fotolokaal in Tjerkwerd van 4 juni t/m 4 september 2022 Algemeen 17 mei, 14:52
Afbeelding
Bijzondere excursie ‘Het geheim van het Galgelân’ Algemeen 17 mei, 09:45
Afbeelding
Bijzondere excursie ‘Het geheim van het Galgelân’ Natuur 16 mei, 15:00
Afbeelding
VC Sneek beslist duel tegen Regio Zwolle al na twee sets (3-2) Sport 16 mei, 12:00