Afbeelding
Foto: RondOm Vandaag

Ontvang jij al NL-Alert berichten?

Algemeen

FRIESLAND - NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over acute noodsituaties. Op maandag 6 december verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland. Zeven op de tien Friezen die in het afgelopen jaar een NL-Alert testbericht ontvingen, herkennen hierdoor een NL-Alert bij een echte noodsituatie. 

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties bij jou in de buurt. Denk aan een grote brand, rookwolk met giftige stoffen of terroristische aanslag. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht meteen, volg het advies op en informeer anderen.

NL-Alert testbericht

Het testbericht ziet er op maandag 6 december zo uit:

NL-Alert 06-12-2021 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english

Check je mobiel

NL-Alerts ontvang je op je mobiele telefoon. Daarvoor moet je mobiel opgeladen zijn én aanstaan. Ook zie je NL-Alert steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer. Ontvang je een NL-Alert op je mobiel, dan hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Let wel op, het NL-Alert testbericht kan luid binnenkomen wanneer je je oordopjes of een koptelefoon gebruikt.

Twee keer per jaar

Elk jaar op de eerste maandag in juni en december verzendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht. Indien de eerste maandag van de maand op een feestdag valt, wordt het testbericht de eerstvolgende maandag verstuurd. Zo weet je hoe een NL-Alert klinkt en eruit ziet. Ook meet de overheid na afloop van de testberichten het bereik van NL-Alert. Het eerste testbericht van 2022 verzendt de overheid op maandag 13 juni 2022.

Wanneer wordt NL-Alert ingezet?

NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer. NL-Alert wordt niet ingezet om goederen of diensten te promoten of te verkopen. Lees hier ervaringen van Nederlanders die een NL-Alert ontvingen in verschillende noodsituaties.

Geen NL-Alert ontvangen?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom iemand geen NL-Alert ontvangt. Als je telefoon uitstaat, op niet storen staat of op vliegtuigstand ontvang je het bericht niet. Als je geen bereik hebt, kun je ook geen NL-Alert ontvangen. Ten slotte ontvang je hem ook niet als je telefoon niet met één van de zendmasten was verbonden die het NL-Alert uitzond. 

Meer weten? Kijk op nl-alert.nl.

Afbeelding
!
Afbeelding
Friso Sneek overtuigt met klinkende triomf op VC Zwolle Topvolleybal Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Volop activiteiten bij Theater Sneek Cultuur 5 okt, 10:00
Afbeelding
VC Sneek bundelt krachten met Optisport Sport 4 okt, 20:34
Afbeelding
Team Groen uit Sneek strijdt om de Gouden Locomotief Algemeen 4 okt, 09:00
Afbeelding
Volleybalbus komt 16 oktober naar VC Sneek Sport 3 okt, 15:00
Afbeelding
Friso Sneek wint overtuigend van Draisma Dynamo (3-0) Sport 3 okt, 12:00
Afbeelding
Gebrek aan automatismen nekt VC Sneek tegen Veracles Sport 3 okt, 09:30
Afbeelding
Bolsward-Oost wordt duurzaam en klimaatbestendig Algemeen 30 sep, 09:58