Een echte regenboog.
Een echte regenboog. Foto: Pixabay

Regenboogprovincie Fryslân dreigt COC te verliezen

Algemeen

FRIESLAND - COC Fryslân heeft een noodoproep gedaan aan provincie Fryslân. De provinciale lhbtiq+ belangenorganisatie dreigt te verdwijnen, omdat ze te weinig vaste inkomsten heeft. De Friese Statenfracties GrienLinks, PvdD, SP en D66 vinden de situatie schrijnend en dienen woensdag 30 juni in de Friese Staten een voorstel in om voor twee jaar noodsteun te verlenen.

De vier politieke partijen snappen niet dat het COC dreigt te verdwijnen, terwijl het dit jaar Roze Zaterdag in Leeuwarden is en Fryslân sinds vorig jaar (als laatste Nederlandse provincie) ook regenboogprovincie is geworden. 

‘Eieren tegen het raam in Leeuwarden’

GrienLinks Statenlid Elsa van der Hoek namens de vier fracties: “Wij vinden het niet kunnen dat Fryslân geen veilige haven meer zou hebben waar lhbtiq’ers naar toe kunnen. Zeker in de tijd waarin Hongarije anti-homowetgeving maakt, lhbtiq’ers nog steeds in elkaar geslagen worden of eieren tegen het raam gegooid krijgen, zoals afgelopen week nog in Leeuwarden gebeurde.”

“Nu al is het zo dat COC Fryslân niet eens een vertrouwelijke ruimte kan betalen om je verhaal te doen, bijvoorbeeld als je niet uit de kast durft te komen. Er is alleen een zitplek in het kantoor waar de medewerkers zitten. Ook kopen scholen veel minder voorlichting in als deze niet gesubsidieerd, en dus duurder is. Wij vinden dat we als provincie het COC de helpende hand in nood moeten bieden. Het kan niet zo zijn dat we regenboogprovincie zijn en in oktober in Leeuwarden Roze Zaterdag vieren, maar COC ondertussen verloren laten gaan.”

In 2020 werd Friesland regenboogprovincie

De provincie Fryslân werd in 2020 met hulp van presentator Sipke Jan Bousema en via een motie van D66, GrienLinks, PvdA, PvdD, SP, 50PLUS en FNP als laatste provincie regenboogprovincie. Na een besluit van de Friese Staten in 2016 werd de Friese structurele subsidie aan het COC stopgezet vanwege de decentralisatie van het sociale beleid naar de gemeenten. 

Provincie vindt dat gemeenten subsidie moeten geven

De provincie biedt nog wel losse subsidie voor sociale projecten, maar vindt dat vaste steun voor sociale organisaties een taak is van de Friese gemeenten. De Friese fracties GrienLinks, PvdD en SP: “Uit de brandbrief van COC Fryslân blijkt echter dat slechts drie van de achttien gemeenten daadwerkelijk subsidie geven. Bovendien is dat geld geoormerkt. Het COC kan er dus geen vaste lasten van betalen, maar heeft die natuurlijk wel.”

“Als verder niemand verantwoordelijkheid voelt om te helpen, dan gaat kennis en expertise in de provincie verloren en kun je straks dus als lhbtiq’er in Fryslân niet meer bij die veilige haven terecht.”

De organisatie vraagt nu geen structurele subsidie, maar een noodsubsidie waarmee ze lang genoeg de tijd krijgen om bij meer gemeenten steun proberen te krijgen. De vier fracties willen naast de tijdelijke noodsteun dat de provincie COC Fryslân helpt om met de gemeenten in gesprek te gaan over een gezonde toekomst voor COC.

Afbeelding
Friso Sneek deelt ferme tik uit tegen VV Utrecht in afgeladen Sneker Sporthal Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Relaxte sfeer bij Friso Sneek na donderdagtraining Algemeen 27 apr, 11:15
Afbeelding
Friso Bouwgroep en Gebroeders Sikma blijven trotse sponsoren van VC Sneek Algemeen 27 apr, 11:13
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Hier de onderscheiding van 'Lid in de Orde van Oranje Nssau'
Koninklijke Onderscheidingen in Súdwest-Fryslân Algemeen 26 apr, 16:00