Afbeelding
Foto: Eigen foto

"Blij om weer van start te gaan"

Algemeen

SNEEK - Binnenkort mogen alle scholen weer open. Op 21 april werd al aangekondigd dat de basisscholen als eerste de deuren weer mochten openen. RondOm Vandaag was nieuwsgierig hoe de basisscholen daarmee omgaan en zocht contact met basisschool De Vuurvlinder in Sneek. We spraken met directeur Jaring Attema over de leerlingen, lessen, schoonmaken en hoe leraren het heropenen ervaren.

Sfeer

De leraren van De Vuurvlinder zijn heel blij dat ze weer met hun geliefde baan weer kunnen starten. Dit geldt misschien nog wel meer voor de kinderen die naar de school gaan. Zij waren ontzettend blij om elkaar weer te kunnen zien en normaal naar school te kunnen. De school heeft normaliter wel wat meer leraren aan het werk dan nu. Waar er vroeger 40 leraren aanwezig waren zijn er nu 6 aan het werk, omdat veel daarvan nog onder de risicogroep vallen.

'We hebben ons kunnen ontwikkelen'

Desalniettemin zijn de kinderen blij dat ze weer normaal naar school toe kunnen. Toch wordt er ook positief terug gekeken op de thuiswerkperiode ‘’Omdat de kinderen via videobellen veel meer kunnen leren, en we zelf ons ook als school hebben kunnen ontwikkelen.’’ Naast de lessen werd er elke week ook een schooljournaal via Facebook uitgezonden die erg populair was.

Moeilijkheden

Er zijn natuurlijk altijd wel problemen die zich voordoen wanneer je kinderen thuis aan het werk moet zetten, maar basisschool De Vuurvlinder is trots op wat ze voor elkaar hebben gekregen: "Er is genoeg contact geweest met de kinderen. Er zijn een paar kleine perikelen geweest, bijvoorbeeld omdat niet iedereen de benodigde hulpmiddelen had om thuis goed te kunnen werken. Die zijn gelukkig snel opgelost door overgebleven computers van school te lenen aan de leerlingen,’’ vertelt Jaring.

Hygiëne en 1,5 meter afstand

Het is belangrijk dat de kinderen binnen en buiten anderhalve meter afstand van de leerkrachten kunnen houden: "Voor de kinderen onderling is het houden van de afstand niet perse noodzakelijk. Maar tussen de kinderen en leraren is dit wel nodig. Daarom proberen we ook, zo goed en zo kwaad als dat gaat, hier vorm aan te geven. Dat proberen we dan bijvoorbeeld door een tafel extra tussen de tafels te schuiven."

Een aai over de bol

"Voor de jongere kinderen tussen vier en vijf jaar oud is het onmogelijk om de afstand te houden. Want ja, die hebben soms gewoon een hand op de schouder of een aai over de bol nodig.’’ vertelt Jaring. Toch proberen de collega’s zo goed mogelijk de nieuwe regels op te volgen.

Veel schoonmaken

Om alles virusvrij te houden heeft de school voor de heropening een schoonmaakbedrijf langs laten komen.
Verder worden er in de loop van de dag meerdere schoonmaakrondes georganiseerd om de kans op verspreiding van het virus nog verder in te dammen.

Micheal Ward and Olivia Colman in the film EMPIRE OF LIGHT. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios All Rights Reserved.
Filmhuis Sneek vertoont dinsdag 14 mei de prachtige film Empire of Light van Sam Mendes. Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Prolongatie landskampioenschap Friso Sneek lonkt Sport 3 mei, 15:00
Afbeelding
Friso Sneek deelt ferme tik uit tegen VV Utrecht in afgeladen Sneker Sporthal Sport 29 apr, 09:09
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Relaxte sfeer bij Friso Sneek na donderdagtraining Algemeen 27 apr, 11:15
Afbeelding
Friso Bouwgroep en Gebroeders Sikma blijven trotse sponsoren van VC Sneek Algemeen 27 apr, 11:13
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00