Afbeelding
Foto: Bram Buruma

Buurtsportcoaches SWF stimuleren sport en bewegen

Algemeen

"Wij doen ontzettend veel in de gemeente Súdwest Fryslân op het gebied van sport en beweegstimulering. We zetten hiermee in op preventie met het doel mensen zo lang mogelijk fit en gezond te laten blijven en dat ze daardoor minder zorg nodig hebben en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen", zegt Irene Bok, Coördinator Buurtsportcoaches van de gemeente.

"Als je van jongsaf al leert dat bewegen leuk is, dan zul je dat op latere leeftijd ook weer makkelijker op kunnen pakken denken wij. Dat is de reden waarom we ondersteuning en adviezen geven aan bijvoorbeeld peuteropvangleidsters, op het gebied van spelen en bewegen." Bewegen op latere leeftijd is sowieso gezond, uiteraard.

Samen met anderen

"Wat betreft de jeugd richten we ons onder andere op kinderopvangorganisaties en basisscholen. We ondersteunen en adviseren hen bij het spelen en bewegen op en rondom de scholen, geven adviezen voor verbetering kwaliteit bewegingsonderwijs en stimuleren de samenwerking tussen sportverenigingen en onderwijs. Wij helpen hen met leuke activiteiten zodat de kinderen er op latere leeftijd mee door zullen gaan of het sporten en bewegen later weer opnieuw oppakken."

Het aanbod van de buurtsportcoaches is veel en divers en de activiteiten en projecten die worden georganiseerd is voor een brede doelgroep: van twee tot 100 jaar. Sport en bewegen als preventie inzetten is één onderdeel van alle acties. De Buurtsportcoaches proberen zoveel mogelijk met andere partijen samen te werken zoals Stichting Sociaal Collectief, de Thuiszorg, met sportverenigingen, wijkverenigingen, fysiotherapeuten: teveel om op te noemen.

Gezondheidsmarkt Antonius

Irene: "Zaterdag 15 februari werd een Gezondheidsmarkt georganiseerd in het Antonius Ziekenhuis, samen met veel verschillende organisaties. Wij zijn daarin aanjager en verbinder van alle partijen. Dit is een voorbeeld van een activiteit waarin de buurtsportcoach niet direct zichtbaar is."

De buurtsportcoaches stimuleren ook sportverenigingen om een specifiek aanbod te ontwikkelen voor ouderen, zoals Walking Football in Bolsward en Sneek. "Mensen zijn in beweging, hebben nog even een gezellige derde helft. In Sneek begeleidt de buurtsportcoach ook twee wandelgroepen.

Eentje start bij de Poiesz in de Noorderhoek, de andere bij de AH in Stadsfenne. Doel van deze wandelgroepen is elkaar ontmoeten en een ommetje in de wijk maken. Deelname is gratis. Na afloop is er koffie en thee in de koffiehoek met wat lekkers. Mensen zijn daar super enthousiast over, dat is ook geweldig."

Instagram en Facebook

Wil je meer informatie over het werk en activiteiten van de Buurtsportcoaches, kijk dan op de Facebookpagina SportSWF. Er wordt ook gewerkt aan een Instagram account en Pinterest pagina. De website van Stichting Sociaal Collectief is ook handig om te volgen.

Afbeelding
Afbeelding
Landstitel Friso Sneek zorgt voor enorme ontlading Sport 16 uur geleden
Micheal Ward and Olivia Colman in the film EMPIRE OF LIGHT. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios All Rights Reserved.
Filmhuis Sneek vertoont dinsdag 14 mei de prachtige film Empire of Light van Sam Mendes. Cultuur 5 mei, 15:00
Afbeelding
Prolongatie landskampioenschap Friso Sneek lonkt Sport 3 mei, 15:00
Afbeelding
Friso Sneek deelt ferme tik uit tegen VV Utrecht in afgeladen Sneker Sporthal Sport 29 apr, 09:09
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Relaxte sfeer bij Friso Sneek na donderdagtraining Algemeen 27 apr, 11:15
Afbeelding
Friso Bouwgroep en Gebroeders Sikma blijven trotse sponsoren van VC Sneek Algemeen 27 apr, 11:13