Afbeelding
Foto: Belastingdienst

Verandering in 2022? Wijzig de voorlopige aanslag

Financieel

In december en januari verstuurt de Belastingdienst ongeveer 4 miljoen voorlopige aanslagen inkomstenbelasting over 2022. Ook in Friesland ontvangen veel mensen een voorlopige aanslag. Veel Nederlanders kijken direct of binnen enkele dagen of de gegevens en bedragen op hun voorlopige aanslag kloppen. En ook gedurende het jaar staan 7 op de 10 mensen stil bij de gevolgen van veranderingen op de voorlopige aanslag. Dat blijkt uit een flitspeiling 1 in opdracht van de Belastingdienst. 

Met de voorlopige aanslag kunnen mensen in het lopende jaar alvast geld terugkrijgen van de Belastingdienst, of juist gespreid belasting betalen. Bij veranderingen is het verstandig de voorlopige aanslag te controleren en zo nodig te wijzigen: bijvoorbeeld als je in 2022 meer of minder inkomen hebt, trouwt of uit elkaar gaat, een nieuwe hypotheek afsluit of je huidige hypotheek oversluit. Controleren en wijzigen kan ook gedurende het jaar. Hiermee kunnen mensen voorkomen dat zij in 2022 maandelijks te veel belasting betalen of te weinig terugkrijgen. Bovendien staan zij niet voor verrassingen bij de definitieve aanslag over 2022.

Goed controleren

De voorlopige aanslag is een schatting gebaseerd op de meest recente gegevens waarover de Belastingdienst beschikt: de voorlopige aanslag 2021 of de laatste definitieve aanslag inkomstenbelasting. Voor iedereen die een voorlopige aanslag ontvangt, is het belangrijk om de gegevens en de bedragen op de aanslag goed te controleren. Kloppen de gegevens niet? Bijvoorbeeld door veranderingen in de hoogte van het inkomen of van aftrekposten, zoals hypotheekrente of zorgkosten? Dan is het belangrijk om de voorlopige aanslag te wijzigen via Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl.

Wijzigingen gedurende het jaar

Driekwart van de Nederlanders staat stil bij het controleren en wijzigen van de voorlopige aanslag als er iets verandert in de privésituatie, zo laat de flitspeiling zien. Bijvoorbeeld als ze trouwen of gaan scheiden. En 7 op de 10 controleert de voorlopige aanslag als er iets verandert met de hypotheekrente. Denk aan het oversluiten van de hypotheek of het afsluiten van een nieuwe hypotheek. In dergelijke gevallen wijzigt bijna de helft van de Nederlanders de voorlopige aanslag zelf via Mijn Belastingdienst op belastingdienst.nl. 20% vraagt hierbij hulp. Bijvoorbeeld aan vrienden, familie of een boekhouder.

Het niet wijzigen van de voorlopige aanslag kan tot gevolg hebben dat er uiteindelijk een groot verschil zit tussen die voorlopige aanslag en de definitieve aanslag, zegt Heleen Bisschoff-Moonen, als ketenmanager Inkomensheffingen bij de Belastingdienst verantwoordelijk voor de voorlopige aanslag. “Dit is natuurlijk vooral vervelend als teveel ontvangen bedragen moeten worden terugbetaald, of als er bij de aangifte van volgend jaar moet worden bijbetaald. Daarom is het erg belangrijk om regelmatig stil te staan bij de voorlopige aanslag, vooral als je hem ontvangt en als er iets verandert in je leven.”

Meer weten?

Kijk op belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag

[1] Flitspeiling onder 1.049 Nederlanders die een voorlopige aanslag van de Belastingdienst ontvangen. Het onderzoek werd uitgevoerd door Enigma Research.

Afbeelding
Provinsje investeert 2,3 miljoen in 72 mienskipgebouwen Samenleving 5 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit verkoop- en verhuurbemiddelingsbedrijf in Leeuwarden 112-Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Het Weihnachts-Oratorium van Johann Sebastian Bach in Koarnjum Evenement 8 uur geleden
Afbeelding
Vier Elk Seizoen Met Schitterende Kunst: Ideeën voor Vakantie Diamond Painting Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Overstekende voetganger aangereden door automobilist in Leeuwarden 112-Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Zware knieblessure en tevens einde seizoen voor Gabi Caschili Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Nederland Schoon roept Friezen op: neem herbruikbare tas mee tijdens inkopen voor de feestdagen Algemeen 27 nov., 17:00
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord met de Grote Clubactie Verenigingen 27 nov., 15:00