Eén van de deelnemende auto's van de Autotestdag: de nieuwe Toyota Yaris, beschikbaar gesteld door Autobedrijf Strikwerda
Eén van de deelnemende auto's van de Autotestdag: de nieuwe Toyota Yaris, beschikbaar gesteld door Autobedrijf Strikwerda Foto: FotoTekst.nl

VIDEO EN VERSLAG: RondOm’s Autotestdag 2020 groot succes!

Autotestdag 2020 AUTOTESTDAG 2020

LEEUWARDEN - Tijdens de autotestdag die RondOm Vandaag op 13 oktober organiseerde mochten diverse beroemde Friezen een gloednieuwe auto voor ons testen. Deze bekende artiesten, ondernemers en ambtenaren hadden allemaal wat gemeen: een blij gezicht en moeite om de autosleutel weer terug te geven.

Hieronder kunt u alvast een mooie reportage én video vinden van de dag, maar binnenkort staan ook alle verhalen van onze testrijders online. Vanaf vandaag verschijnen dagelijks meerdere interviews met rijders en autodealers, dus houdt vooral deze site én de socials in de gaten! 

Het weer hielp mee, er was koffie met lekkers en tijd om gezellig bij te kletsen met oude bekenden. Wout Zijlstra, dé sterkste man van Nederland uit 2001, liep er rond met zijn kenmerkende grote glimlach en nam na zijn interview de tijd om gezellig bij de praten met Raynaud Ritsma. Het multitalent vertelt hem lachend dat zijn aanzien groeide nadat hij in de Alfa Romeo Giulia B-Tech gespot was. “Grappig hoe ik anders haast onzichtbaar ben voor die persoon, maar opeens zijn goedkeuring kon verdragen puur en alleen door mijn auto.” Nu heeft de alleskunner een persoonlijkheid die groot genoeg is, waardoor hij absoluut geen dikke auto nodig heeft om bevestiging te krijgen: het verbaasde hem desondanks wel. “Natuurlijk heb ik genoten om in die auto te rijden, het is een prachtexemplaar. Maar dat mensen je daardoor opeens anders benaderen, vind ik wel bijzonder.”

Waar Elske DeWall de Mercedes GLA graag mee naar huis had genomen, erkent ze schoorvoetend in eerste instantie niet eens te weten wat voor type ze nou mocht testen. “Typisch iets voor mij. Een grijze Mercedes, meer kon ik mijn vriend in eerste instantie niet vertellen.” Dat kleur belangrijk is, blijkt wel als zelfs Beitske Visser zegt daar op te letten bij het uitzoeken van een auto. Visser, een begenadigd coureur die afgelopen zomer nog deel nam aan de 24 uur van Le Mans, gaat dan het liefst voor iets opvallends. Haar nieuwe auto, een BMW M240, is een cadeautje van de sponsor vanwege haar aanstelling als BMW-fabriekscoureur, en is uitgevoerd in long beach blauw.

Snelheid

Op het slipterrein van Tilstra raakt ze in gesprek met Rintje Ritsma. De Lemster heeft al jaren zijn racelicentie, toch hebben de twee elkaar nog niet eerder ontmoet. En hoewel hij zich het afgelopen decennium vooral op motorracen heeft gericht, blijft de autosport trekken. “Als het maar snel gaat.” En dus gaat de oud-schaatser graag op de uitnodiging in om aan het eind van de middag nog een rondje te slippen. In eerste instantie in de Volkswagen Golf van Orangegas, om uiteindelijk over te stappen op zijn eigen Dodge RAM 1500.

In een heerlijk herfstzonnetje kijken de overige genodigden toe hoe Ritsma zich verhoudt tot professional Beitske Visser, die de BMW M5 Competition, behendig over het slipterrein van verkeersschool Tilstra stuurt. Allebei klagen ze over een te veel aan elektronica in de auto en een gebrek aan echte handrem, waardoor je wat lastiger een lekkere handrembocht maakt (waarbij je de achterwielen abrupt blokkeert en je de auto rap 180 graden draait). Maar de gezichten spreken boekdelen, iedereen gaat met een glimlach naar huis, terwijl wij van RondOm Vandaag kunnen terugkijken op een geslaagde autotestdag.

Meer weten over de autotestdag? De aankomende tijd zult u bij RondOm Vandaag dagelijks de verhalen vinden van alle veertien autotesters. Hou dus vooral de socials in de gaten en mis geen verhaal! 

Bekijk hier de video voor een sfeerimpressie van de dag:

 

Dan rest het alleen nog maar om alle deelnemers kort te bedanken. Te beginnen bij Autorijschool Tilstra, die hun terrein en faciliteiten beschikbaar heeft gesteld aan RondOm Vandaag. Mede dankzij hen is de dag zo geslaagd én dat allemaal corona-proof. 

Natuurlijk willen we ook de dealers bedanken die hun auto’s beschikbaar hebben gesteld. Dat waren Wensink, Bourguignon, Jelle Talsma, Van Mossel, Strikwerda en Carver. Ook Orangegas heeft een auto beschikbaar gesteld, waarvoor dank. 

Tenslotte de testrijders, waarvan u binnenkort alle verhalen op onze site gaat vinden. Bedankt Wout Zijlstra, Joël Heiner, Elske DeWall, Jacintha Ros, Raynaud Ritsma, Ard de Graaf, Bouwe de Boer, Rykele Dijkstra, Peter en Gerard van der Schaar, Daniël Oostra, Quinten Lamsma, Beitske Visser en Rintje Ritsma voor jullie enthousiasme deelname en deskundige verslagen. 

Autotestdag 2020 Leeuwarden
Autotestdag 2020 Leeuwarden
Autotestdag 2020 Leeuwarden
!
Afbeelding
Expositie Johan Noordhoff in De DOAS Cultuur 5 minuten geleden
Afbeelding
Met de auto weg op vakantie? Check voor vertrek je banden! Auto & Stijl 4 uur geleden
Afbeelding
Brand bij verbouwing stadhuis in Leeuwarden Politie 5 uur geleden
Afbeelding
Friese Zweefvliegclub in nood; tijdelijk ‘vliegveld’ gezocht Algemeen gisteren
Afbeelding
Lustrumeditie Coole Kidsnacht bij Friese musea Evenement 6 okt, 10:00
Afbeelding
Geparkeerd taxi verwoest vanwege brand in Leeuwarden Politie 6 okt, 09:21
Afbeelding
Beleef ‘Coole Kidsnacht’ bij Museumhuis Van Eysinga Leeuwarden Cultuur 5 okt, 17:00
Afbeelding
November Festivalmaand wordt MDM&A Cultuur 5 okt, 12:00