Esther Wijnsma, Aad van der Windt en Peter Herman (v.l.n.r.) Foto: Johan Vogelzang
Esther Wijnsma, Aad van der Windt en Peter Herman (v.l.n.r.) Foto: Johan Vogelzang

Fit en gezond met Stichting Onco Support

Algemeen

Vanwege de 'Wereld Kanker Dag' (World Cancer Day) op dinsdag 4 februari – ingesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties – is Rondom Leeuwarden op zoek gegaan naar een interessante Leeuwarder invalshoek en die hebben we gevonden bij de Stichting Onco Support.

De oprichter heet Aad van der Windt, hij is nu nog als adviseur aan de stichting verbonden. "Omdat het Toon Hermans Huis ter ziele ging, heb ik met een groep mensen Stichting Onco Support opgericht." Op de website www.oncosupport.nl vind je een uitgebreid overzicht van de activiteiten. "Wij doen bijvoorbeeld 'bootcamps', lekker trainen in de buitenlucht, we hebben lotgenotencontact en voeren gesprekken tijdens speciale thema-avonden." Het fysieke trainen – op je eigen niveau – is een belangrijk onderdeel.

Maak je lichaam sterker
Peter Herman, zelf kankerpatiënt, zegt: ""Geef jezelf een boost in plaats van een klap op je kop omdat je die ziekte hebt." Oftewel: maak je lichaam sterker zodat het beter de ziektekiemen kan bestrijden. Het maakt de kans op genezing groter, al is dat bij een complexe ziekte als kanker lastig te voorspellen.

Dat het sowieso helpt je weerbaarheid te vergroten, staat buiten kijf via wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken. Aad: "Ook gezonde mensen hebben kankercellen in hun lichaam. Op het moment dat het fout gaat en die cellen de overhand krijgen, is er vaak iets met het immuunsysteem aan de hand. Dat systeem moeten we dus weer op gang zien te brengen. Wat natuurlijk niet betekent dat een gezonde leefstijl kanker altijd kan voorkomen"

'Leefstijlgeneeskunde' helpt
Dankzij Stichting Onco Support gaat dat met beleid. De meeste mensen willen te snel conditie opbouwen en krijgen daarna een terugval. Als je googled op 'Leefstijlgeneeskunde' vind je een onderzoek uit december 2019 waarin het belang van een goede leefstijl wordt uitgelegd. De kans op kanker wordt verminderd, eventuele kankertherapie wordt beter verdragen en na kankertherapie is herstel optimaler.

Peter: "Traditionele genezing is gericht op genezen van de ziekte en niet op genezen van de mens." Hij wil graag zichzelf meer in balans brengen op alle vlakken van het bestaan, denkt dat daar bij hem ook nog wel wat verbetering te behalen valt. Wel in combinatie met reguliere geneeskunde. Esther Wijnsma – die ook bij Stichting Onco Support sport – doet ook het liefst een combinatie. Bij haar is borstkanker geconstateerd en na zestien chemotherapieën, twintig bestralingen en een operatie, is ze nu schoon verklaard.

Conditie op peil brengen
Nu is het – na die zware behandelingen – zaak om weer op krachten te komen want de behandelingen hebben haar conditie flink naar benden gebracht. Aad: "Zie het dat je door die chemotherapieën misschien wel tien jaar ouder wordt. Je moet je lichaam dus weer krachtig maken."

Esther: "Ik ben vijf vijf jaar geleden met hardlopen begonnen en het lukte me vorig jaar maar niet om mijn oude niveau weer op te pakken. Nu ik bij Onco Support meedoe gaat het beter omdat ze het rustig met mij opbouwen. Eigenlijk was ik Stichting Onco Support liefst nog eerder tegen gekomen, dan was ik nu al weer fitter geweest en beter hersteld."

Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 10 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 20 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 29 apr, 09:00