Leefstijlcoach Carla Eggens geeft tips voor een gezond leven.
Leefstijlcoach Carla Eggens geeft tips voor een gezond leven. Foto: Nadine de Ruiter

Gezondheid is belangrijker dan ‘strandlichaam’

Zakelijk

STEENWIJK - Het wordt weer drukker in de sportscholen, collega’s zijn opeens op dieet en op tv worden reclames van strandvakanties afgewisseld met reclames voor levensstijl-programma’s zoals WeightWatchers. De zomer komt er weer aan en daarom zijn mensen weer bezig met hoe hun lichaam eruit ziet. Maar is die heisa over het ‘strandklare’ lichaam wel terecht en zijn al die hoge verwachtingen en strenge diëten wel gezond? We praten erover met leefstijlcoach Carla Eggens uit Steenwijk. 

Ook Eggens merkt om haar heen dat in het voorjaar meer mensen bezig zijn met hoe hun lichaam eruit zien en daarom graag een beetje willen afvallen. Volgens haar is het willen hebben van een zogenaamd ‘strandklaar’ lichaam niet per se een verkeerde reden om te willen afvallen: “Het kan een mooie aanleiding zijn, de eerste trigger om gezonder te gaan leven. Maar je moet je wel realiseren dat een quick-fix, zoals een crashdieet, om snel af te vallen meer schade aanbrengt goed doet.” Daarom is Eggens ook geen fan van crashdiëten: “Tijdens een crashdieet raakt je lichaam helemaal uit balans. Daardoor val je misschien wel snel af, maar zodra je stopt met het dieet kom je het gewicht dubbel weer aan. Daarnaast is niet vol te houden.” Kleine stapjes nemen om een nieuwe, gezondere gewoonte aan te leren, dat is volgens Eggens veel belangrijker.

Persoonlijke motivatie

Eggens vindt het dus niet raar of een slechte reden dat mensen beginnen met afvallen omdat ze er op een bepaalde manier uit willen zien: “Natuurlijk zou het mooier zijn als je bewust gezonder wilt leven omdat je lekkerder in je vel wilt zitten, maar als je een ongezond gewicht hebt of je niet lekker in je vel voelt, dan is elke reden een goede reden om ermee te beginnen.” Vaak gaat Eggens als leefstijlcoach samen op zoek naar de eigen motivatie om af te willen vallen: “Ik probeer erachter te komen waarom iemand een bepaald beeld heeft bij een ‘perfect’ of ‘strandklaar’ lichaam en waarom ze dat willen bereiken. Wat zit erachter? Als je doorvraagt merk je dat mensen toch vaak ook andere redenen hebben om te willen afvallen, bijvoorbeeld omdat ze zelf bepaalde dingen niet meer kunnen doen vanwege hun gewicht. Zo’n persoonlijke motivatie werkt veel beter dan willen afvallen omdat dat verwacht wordt van iemand anders.”

Volgens Eggens is snel willen afvallen geen goed idee. Beter is het om nieuwe gewoontes aan te leren: “Ik denk dat afvallen ook veel meer is dan alleen minder eten. Andere dingen, zoals beweging, slaap en stress/ontspanning, zijn ook belangrijk en hebben impact op jouw afvalproces. Door kritisch te kijken naar je eigen levensstijl en hier dingen in te veranderen creëer je een duurzame gewoonte die je kan volhouden. Dan ben je ook niet elk jaar weer bezig met jouw ‘standlichaam’, want je blijft makkelijker op jouw gewenste gewicht.” 

Gezonder leven

Gezond zijn en je gezond voelen zou het allerbelangrijkste moeten zijn, vindt Eggens, veel belangrijker dan hoe jouw lichaam eruit ziet: “Denk, voordat je aan een dieet begint, eerst na over de vraag: waarom wil ik afvallen? Ga op zoek naar jouw eigen, persoonlijke motivatie.” Eggens ziet dat veel mensen hun omgeving daarin te veel betrekken: “Er zijn zoveel diëten, zoveel hypes. De één zegt dit, de ander zegt dat. Maar wat voor jouw collega, vriendin of broer goed werkt, is niet altijd het beste voor jou.” 

Hulp zoeken

Wat wel kan helpen, is erover praten met een professional, zoals een huisarts, diëtist of leefstijlcoach: “Soms zie je dingen over het hoofd die in de weg staan tussen jou en je doel. Dan kan het helpen als iemand even mee kijkt.” Meer informatie over Carla Eggens en haar werk als leefstijlcoach vind je op: www.carlaleefstijl.nl

De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 56 minuten geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 7 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 23 uur geleden
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00