Afbeelding
Foto: eigen foto

Zingen vanuit verbinding, wat is dat?

Zakelijk

Als je dit stukje nu gaat lezen, heb je waarschijnlijk op een of andere manier interesse in zingen. Misschien zing je zelf in een groep of koor, dan weet je dat ontspannen en vrij zingen thuis in de badkamer heel wat eenvoudiger is dan als je repeteert met een groep mensen.

Meestal zingen we daar vanuit een opdracht: “Dit moet iets hoger”, “Niet te hard”, “Nee, nog geen bassen hier!”, en meer van dat soort dingen. Een opdracht voeren we uit met ons lichaam, en dat gaat als vanzelfsprekend vanuit onze motoriek, dus de spieren krijgen rechtstreeks een opdracht vanuit ons denken en door onze wil.

Maar is dat de enige manier? Kort gezegd, ons strottenhoofd en onze luchtpijp en slokdarm zijn omgeven door spieren die iets kunnen afsluiten. Maar een open en vrije keel, daar kunnen de spieren in feite niet voor zorgen, dat is een kwestie van ontspanning. En dat is niet zo simpel te realiseren.

In Duitsland (Lichtenberg, vandaar de naam Lichtenberger Methode)  heeft zangeres Gisela Rohmert samen met haar man Professor Walter Rohmert vanaf 1982 gewerkt aan de fysiologie van de stem en daaruit is deze manier van zingen ontstaan, waarbij wordt uitgegaan van sensoriek in plaats van motoriek. Niet “wat wil ik? “, maar “wat is er? “ heeft de leiding in het proces van de stemontwikkeling. Dit gaat door middel van zogenaamde stimulaties; kleine waarnemingsoefeningetjes waarvan hier een simpel voorbeeld:  

Zing een toon met je aandacht bij je strottenhoofd (de adamsappel) en bal dan na een tijdje je vuisten, terwijl je met je aandacht bij je keelgebied blijft. Wat gebeurt daar? Zo ontdek je allerlei verbindingen in je lichaam en je omgeving.

Simpel gezegd is motorisch zingen waarnaartoe? Sensorisch zingen betekent meer waarvandaan?

Ik studeerde zang en koordirectie op het conservatorium van Amsterdam, maar pas sinds 2015 ben ik intensief bezig met deze manier van zingen, en elke dag weer verbaas ik me over de mogelijkheden die het mij en leerlingen biedt. De zelfregulerende werking van ons lichaam te vertrouwen en haar werk te kunnen laten doen zonder veel te doen, is echt een wonder en het zingen wordt er veel minder vermoeiend door.

Wil je ervaren hoe snel deze manier van zingen resultaat heeft? Ik geef een cursus van 5 lessen van anderhalf uur op donderdagochtend om 10.00 uur bij mij thuis. De cursus gaat door bij minimaal 4 deelnemers. Wil je meer informatie, neem dan contact met me op, graag via de mail! De kosten voor de hele cursus zijn 90 euro.

Mocht de donderdagochtend een probleem zijn, is overleg mogelijk.

Voor privéles kun je ook bij mij terecht, en wil je weten of het iets voor je is, begin dan met een proefles.    

Misschien tot ziens!

Monique Suring
0561 - 769049
06 - 2725 8077
msuring@xs4all.nl

www.moniquesuring.nl

www.pansorisoundinstitute.nl

Afbeelding
Afbeelding
College Ooststellingwerf vraagt gemeenteraad standpunt over De Hildenberg Recreatie & Ontspanning 21 minuten geleden
Afbeelding
Gemeente neemt maatregelen om Lycklamaweg in Wolvega verkeersveiliger te maken Politiek 19 uur geleden
Afbeelding
9 van de 18 Friese gemeenten verhoogden toeristenbelasting Samenleving 22 uur geleden
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater
Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Friesland Natuur 27 feb, 08:00
Afbeelding
Complimentendag: Friezen geven meeste complimenten, Groningers de minste Samenleving 26 feb, 18:00
Screenshot van de sociale kaart van Ooststellingwerf.
Sociale kaart voor Ooststellingwerf Samenleving 26 feb, 15:00
Wat een knapperd hè?
Lieve Casper zoekt een nieuwe mand Samenleving 26 feb, 12:00
Afbeelding
OldStars badminton van start in Appelscha Sport 23 feb, 15:00