Afbeelding
Foto: Unsplash

Wat je nodig hebt voor de voorjaarsschoonmaak

Wonen

FRIESLAND - Het einde van de winter en de zon die langzaamaan begint door te breken betekent een ding. De voorjaarsschoonmaak komt er weer aan. Een complete schoonmaakbeurt voor je huis om al dat stof weer een jaar buiten de deur te houden. Maar waar komt de voorjaarsschoonmaak vandaan, waarom is het handig en wat heb je ervoor nodig? 

Waar komt de voorjaarsschoonmaak vandaan? 

De geschiedenis van de voorjaarsschoonmaak is onduidelijk. Sommigen zeggen dat het te maken heeft met het Perzische nieuwjaar. Dat begon bij het begin van de lente en het huis moest daar wel netjes voor zijn. Een andere mogelijkheid is dat het te maken heeft met het Joodse geloof. Het huis moest schoongemaakt worden ter voorbereiding van het lentefeest Pesach. Het kan natuurlijk ook gewoon dat het hier in Europa zelfstandig is ontstaan, want een fris huis is altijd fijn, ook als het niet voorafgaat aan een feestdag. 

Nederland 

Hoe dan ook, de voorjaarsschoonmaak werd een heus begrip in ons land. Zeker met de komst van de kolenkachel. In de winter stond die vaak aan waardoor er in het hele huis roet en stof te vinden was. In de lente, wanneer de kolenkachel niet meer nodig was, kon alles weer netjes en schoon worden gemaakt. Kleden werden uitgeklopt, gordijnen werden gewassen en de huizen moesten van top tot teen weer spic en span zijn. Voordat Pasen begint moest alles weer netjes zijn.  

Traditie 

In de jaren ‘60 begon de traditie van de voorjaarsschoonmaak langzaam te verdwijnen. Dankzij de komst van huishoudproducten zoals een stofzuiger of verbeterde schoonmaakdoekjes kan je het huis nu het hele jaar prima schoonhouden, dus was een grote schoonmaakbeurt minder noodzakelijk. Maar toch doen veel mensen het, en wist je dat schoonmaken ook  een positief effect kan hebben op je mentale gezondheid? Een opgeruimde omgeving zorgt ervoor dat het rustiger wordt in je hoofd. En daarnaast, een schoon huis kan sowieso geen kwaad. Je weet maar nooit wanneer je bezoek krijgt.  

Maar hoe begin je aan zo’n grote opgave? We hebben speciaal voor jou een lijstje gemaakt met handige producten die je kunnen helpen bij deze klus. 

SWIFFER DUSTER ITB SK

Wanneer de grauwe en donkere winterlucht weg is en de zon begint te schijnen, valt dat vliegende stof ineens wel heel erg op. Om daarvan af te komen is de Swiffer Duster ITB SK ideaal. Zoals de slogan zegt kan je afscheid nemen van stof en vuil. Op een droge ondergrond vangt de Swiffer stof, haar van honden en katten en allergenen van huisstofmijten. Met een 4.5 sterrenrating op Bol.com is dit een zeer betrouwbare en fijne manier om jouw huis klaar te maken voor weer een frisse lente!

Vileda UltraMax 2-in-1 Vloerwisserset 

Deze vloerwisserset van het Duitse merk Vileda zorgt ervoor dat jij een schone vloer krijgt, zonder chemische schoonmaakspullen te gebruiken. Met miljoenen microvezels rukt deze dweil het vuil los en nemen ze het mechanisch mee. Door de handige pers die erbij zit hoef je niet te bukken en blijven je handen droog. Ook neemt het 99% van de bacteriën mee, waardoor je zeker weet dat je huis schoon en fris is. Met een sterrenrating op Bol.com van 4.2 is dit zeker een aanrader om je vloeren schoon te krijgen. 

Philips PowerPro Compact 

Met deze 900 watt stofzuiger van Nederlandse bodem krijg je het huis ook wel schoon. Het neemt 99,9% van het fijnstof op, en dat zonder zak!  De speciaal ontworpen stofemmer is hygiënisch en makkelijk om met een hand te legen, waardoor er geen stof verloren gaat en weer in je huiskamer of slaapkamer beland. Zowel goed te gebruiken op harde en zachte vloeren is het een handige stofzuiger waar je het hele huis goed mee kan schoonmaken. Met een prima 4.5 van de vijf sterren is het consensus dat dit een zeer goede aankoop was voor hen.  

Dettol Power & Fresh - Allesreinger Spray - Citrus

Dit goedje verwijdert vet, voedselresten en vuil. Een zeer allround product wat zowel in de keuken, de badkamer als de woonkamer kan worden gebruikt. Geschikt voor harde en afneembare oppervlakken laat dit schoonmaakmiddel een zichtbare glans na wat samengaat met een heerlijk frisse citroen en limoen geur. Met een gemiddelde rating van 4.8 is het dit een uitstekende tip voor het schoonmaken van je huis. Meer volume is meer korting! 

Afbeelding
Onderzoeksjournalist Darshan Boerema checkt hoe ver je kan gaan met een neprijbewijs: “Bizar dat het zo makkelijk gaat" Persoonlijke verhalen 1 uur geleden
Afbeelding
Woning vol rook door schoorsteenbrand Noordwolde Politie 4 uur geleden
Afbeelding
Bjørn Johnsen traint mee met eerste selectie SC Cambuur Sport 23 uur geleden
Afbeelding
sc Heerenveen onderuit in eigen huis tegen Vitesse Sport 30 jan, 11:30
Afbeelding
SC Cambuur verliest van Fortuna Sittard na zure VAR-momenten Sport 30 jan, 09:43
Afbeelding
Arriva rijdt met 'Thialf Express' tijdens Daikin NK Afstanden Heerenveen Sport 28 jan, 12:00
Afbeelding
Jack Werkman voorgedragen als nieuwe burgemeester van Ooststellingwerf Politiek 27 jan, 15:00
Afbeelding
SC Cambuur versterkt zich met Ben Rienstra Sport 27 jan, 13:47