Heb je snel woonruimte nodig? Informeer dan eens bij CareX!
Heb je snel woonruimte nodig? Informeer dan eens bij CareX! Foto: Unsplash

Het alternatief: Antikraak met CareX

Wonen

LEEUWARDEN – Er is sprake van een wooncrisis in Nederland. Er zijn jarenlange wachtlijsten, huizenprijzen schieten de pan uit en het aantal daklozen is in tien jaar verdubbeld. Maar gelukkig is er CareX, dat probeert van leegstand iets nuttig te maken.

Vijfentwintig jaar geleden begonnen ze als een stichting vanuit volkshuisvestingsgedachte: het realiseren van goede en fatsoenlijke huisvesting voor mensen met een gering inkomen. Inmiddels is het een bedrijvengroep die ook actief is in Friesland, Groningen en de omgeving van Zwolle. Met als doel: leegstand benutten om zo mensen aan onder dak te helpen. Dat doen ze op grote schaal. Maar dus niet door te bouwen, maar met reeds bestaande ruimte - die om welke reden dan ook - tijdelijk ter beschikking zijn.

CareX is bewust en maatschappelijk betrokken: antikraak anno 2021. “Wij bemiddelen tussen leegstand en huisvestingsproblematiek en proberen voor beide problemen oplossingen te vinden. En dat alles op tijdelijke basis”, aldus Johan de Jong, directeur van de vestiging in Leeuwarden. “Als iemand dringend woonruimte nodig heeft, beginnen wij met puzzelen. En ook al werken wij op tijdelijke basis, wij zetten zelden mensen op straat. Er is altijd genoeg aanbod om een herplaatsing mogelijk te maken. Dat kan weliswaar niet altijd in dezelfde plaats of dorp, waardoor een beetje flexibiliteit een vereiste is van de mensen die zich bij ons melden.”

In principe kan iedereen zich bij CareX (gratis) inschrijven. Maar ze richten zich vooral op mensen voor wie de nood hoog is. Jongeren die eindelijk eens op zichzelf willen wonen, gescheiden ouders of alleenstaanden en studenten die van ver komen. “Voor de meest schrijnende gevallen weten we altijd wel een oplossing te vinden.” Omdat ze gebruik maken van leegstaande panden, gaat het om tijdelijke woonruimte van ongeveer vijf maanden tot soms wel anderhalf jaar. “Bij ons koop je als het ware tijd om vastigheid te regelen. We krijgen dan ook heel vaak taart omdat mensen zo dankbaar zijn dat we ze geholpen hebben. Ze hebben het gevoel dat ze door die tijdelijke woonruimte weer de ruimte krijgen om te ademen.”

Ook De Jong merkt dat de aanvragen voor woonruimte de afgelopen jaren gegroeid zijn. “Heel vervelend want de situaties zijn vaak schrijnend. Zoals gescheiden echtparen die verplicht bij elkaar moeten blijven wonen omdat ze geen vervangende woonruimte kunnen vinden. Dat is voor hen en eventuele kinderen ontzettend vervelend.”

Overheden, woningcorporaties, zorg- en onderwijsinstellingen zijn de natuurlijke opdrachtgevers van CareX. “Zeker in deze tijd is het zonde om panden leeg te laten staan. We merken bovendien dat veel eigenaren een sociale inslag hebben en maatschappelijk betrokken zijn. We hebben ons de afgelopen 25 jaar bewezen als een betrouwbare partner. Juridisch is alles uitstekend geregeld waardoor eigenaren nooit bang hoeven te zijn dat bewoners hun pand niet zullen verlaten. Soms krijgen we tips of zie ik zelf een pand dat lang leeg staat en dan bellen we de eigenaar, want leegstand moet je niet willen.”

CareX zorgt overigens niet alleen voor huisvesting, ze regelen ook bedrijfsruimte voor startende ondernemers. “En ook kunstenaars zijn blij met ons. Weet je wat het is: we verbouwen niks dus we zoeken heel gericht voor de juiste persoon naar de juiste plek. En soms is dat een ingewikkelde puzzel, maar als een bepaalde plek niet past bij de persoon of gezinssituatie dan doen het niet. Want dan gaat het schuren. Maar mensen met acute problemen kunnen zich altijd bij ons melden en met een beetje geluk helpen we ze dan snel aan een nieuwe plek.”

Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 9 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00