Volop strijd tussen SC Cambuur en NEC, maar geen doelpunten.
Volop strijd tussen SC Cambuur en NEC, maar geen doelpunten. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur pakt belangrijk punt in Nijmegen

LEEUWARDEN - SC Cambuur pakte afgelopen zaterdag weer een belangrijk punt in de strijd om handhaving. Tegen de huidige nummer elf N.E.C. werd het 0-0. In Nijmegen was N.E.C. de iets betere ploeg, maar had het team van Sjors Ultee zomaar een puntje kunnen stelen in de slotfase. Als de Leeuwarders nog iets secuurder worden in de eindfase, dan moeten de doelpunten gaan komen. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag na.

Om weer wat kleur op de wangen te krijgen en hekkensluiter van de Eredivisie af te zijn stond er in de vooravond voor de spelers van SC Cambuur een belangrijk treffen op het programma. In de Keizerstad moesten onze geel-blauwen het opnemen tegen de Nijmegen Eendracht Combinatie. N.E.C. mikt dit seizoen op plaatsing voor de Play-offs om een ticket voor Europees voetbal, maar de ploeg van Rogier Meijer kan tot op heden te weinig potten breken om hierop aanspraak te maken. Vooral het enorme aantal van elf gelijke spellen van de Nijmeegse equipe is daar debet aan. Ook werden de Gelderlanders afgelopen woensdag in een knotsgek duel door Feyenoord uit het TOTO KNVB-beker toernooi geknikkerd. Aan het Cambuurplein zijn de zorgen van een geheel andere orde. Want na het kansloze verlies tegen landskampioen Ajax zijn onze geel-blauwen inmiddels afgezakt naar de laatste plek op de ranglijst. In de zenuwslopende degradatiestrijd was het devies voor Ultee en zijn mannen eenvoudig: punten vergaren. In aanloop naar dit duel was Sjors Ultee daarom ook duidelijk: “We moeten nu de punten gaan pakken, want alleen op die wijze kunnen we in een serie van goede resultaten terechtkomen en blijft het niet bij een opleving zoals in de voorbije maand met het punt bij FC Emmen en de overwinning bij FC Groningen. Laat N.E.C.-uit een heel mooi begin worden.”  In de Goffert vochten de Leeuwarders voor wat het waard was. Zowel voor als na rust werd er niet gescoord, waardoor Cambuur aan het einde van de wedstrijd één punt kon bijschrijven. Misschien op voorhand niet het gehoopte resultaat, maar wel een resultaat waar voor onze geel-blauwen mee te leven valt.

Een minuut stilte voor Syrië en Turkije

Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije gehouden. In vergelijking met de wedstrijd tegen Ajax keerden Doke Schmidt en Mitchel Paulissen terug in de Leeuwarder basis. Ook mocht nieuweling Bjørn Johnsen vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Gözübüyük meedoen. Bij N.E.C. stonden de nodige bekende namen zoals Lasse Schöne, Oussama Tannane en Philippe Sandler op het opstellingsformulier. Het eerste wapenfeit van de wedstrijd kwam van de voeten van Souffian El Karouani. Zijn geplaatst schot was een prooi voor Robbin Ruiter. Aan de overzijde zorgde een afstandsschot van de constant uitgefloten Navarone Foor op zo’n dertig meter van het Nijmeegse doel voor enige opwinding. Ook Michael Breij kreeg een fraaie mogelijkheid om de score te openen, maar zijn schot miste kracht en precisie. Kansen voor Bjørn Johnsen en Mitchel Paulissen lieten zien dat Cambuur niet met louter defensieve intenties naar Nijmegen was afgereisd. Na bijna een half uur kreeg de thuisploeg de tot dat moment grootste kans van de wedstrijd. Uit een pass op maat van Lasse Schöne kon Elayis Tavsan recht op het Leeuwarder doel afgaan, maar Robbin Ruiter redde uitstekend op de inzet van de Nijmeegse aanvaller. Dat gold ook vlak voor rust toen uit een hoekschop Landry Dimata volledig vrij mocht koppen, maar opnieuw was Ruiter een sta-in-de-weg voor de Nijmeegse aanval. In de blessuretijd van de eerste helft bewees Robbin Ruiter opnieuw zijn grote waarde toen hij opnieuw Tavsan van scoren afhield. Daardoor hielden N.E.C. en Cambuur elkaar in evenwicht en gingen met een 0-0 ruststand aan de thee.

Remco Balk viel weer gretig in. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

Geen doelpunten

Vlak na rust ging de wedstrijd op dezelfde voet verder, want ook een geweldig afstandsschot van Oussama Tannane wist Robbin Ruiter te pareren. Een dubbele wissel op het uur moesten voor nieuwe impulsen aan Leeuwarder zijde zorgen. Winteraanwinst Mimoun Mahi en Vincent Pichel kwamen in het veld voor Silverster van der Water en Michael Breij. In de loop van de tweede helft nam de druk op de geel-blauwe defensie iets meer toe, waarbij de manschappen van Ultee via uitvallen probeerden het verschil te maken. Voor het laatste kwartier werden Roberts Uldrikis en Remco Balk ingebracht voor de moe gestreden Navarone Foor en Bjørn Johnsen. N.E.C. probeerde in het restant van de tweede helft de overwinning te forceren, het spel ging op en neer, maar van een echt slotoffensief van de thuisploeg was geen sprake. Hierdoor eindigde de wedstrijd zoals deze was begonnen.

Beide ploegen konden uiteindelijk wel leven met een punt. - Dijks Media / Henk Jan Dijks

De derby

Na vanavond moet het vizier volledig op een wedstrijd die al sinds de bekendmaking van het speelschema dik rood omcirkeld staat in Leeuwarden en omstreken. Volgende week zondag wacht in eigen stadion namelijk dé altijd beladen Derby. Winnen van de aartsvijand zal het chagrijn van afgelopen tijd niet compleet wegspoelen, maar kan wel een enorme opsteker zijn om de vurig gewenste ommekeer in het huidige seizoen te bewerkstelligen. Met steun van de Twaalfde Man moet dit lukken.

Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 6 uur geleden
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 18 uur geleden
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 20 uur geleden
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 22 uur geleden
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 27 mrt, 12:00
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00