Jamie Jacobs met de handen in het haar na wederom een nederlaag voor SC Cambuur.
Jamie Jacobs met de handen in het haar na wederom een nederlaag voor SC Cambuur. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur in degradatiezone na nederlaag tegen NEC

Sport

LEEUWARDEN - SC Cambuur staat na dit weekend op de gevaarlijke zeventiende plek in de Eredivisie. Het verloor afgelopen vrijdag met 0-1 in eigen huis van NEC Nijmegen. De supporters moesten met lede ogen toezien hoe NEC-middenvelder Lasse Schöne geheel vrij de trekker over kon halen. Interim-trainer Pascal Bosschaart vertelde na afloop dat hij de honger mist om goals te maken en was woest over hoe het doelpunt van NEC tot stand kwam. Het is al voor de negende keer dat de Leeuwarders niet weten te scoren dit seizoen. Lees hieronder nog eens het wedstrijdverslag. 

Een zinderende voetbalpot op de vrijdagavond aan het Cambuurplein. Het is niet de bedoeling dat we daar weer aan gaan wennen, maar voor de afwisseling en de nostalgie is het een welkome afwisseling. Dat de supporters van SC Cambuur daar net zo over denken was begin deze week al duidelijk, toen het Cambuur Stadion andermaal ruim voor de wedstrijddag tot de laatste stoel was uitverkocht.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Een aantal wijzigingen in de ploeg 

Aan de sfeer zou het wat dat betreft ook vanavond niet liggen en het was vooral ook aan de mannen van Pascal Bosschaart en Martijn Barto om de boel figuurlijk in de fik te steken. Om dat te bereiken was er een wisseling van de wacht in de voorhoede, waar Michael Breij zijn opwachting mocht maken aan de rechterkant van de voorhoede (ten koste van Mambimbi) en Silvester van der Water dit keer aan de linkerkant werd geposteerd.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

De belangen zijn groot 

Met een zestiende stek op de ranglijst stond de druk er vanavond op voorhand behoorlijk op, maar niet alleen in Leeuwarden. Ook in Nijmegen, de thuisstad van tegenstander N.E.C., is dat het geval. De Nijmegenaren trokken flink de portemonnee afgelopen zomer en met aanwinsten als Jasper Cillessen, Philippe Sandler en Oussame Tannane waren de verwachtingen vooraf hooggespannen. Als die dan niet of nauwelijks uitkomen, en met een vijftiende stek op de ranglijst kun je niet anders concluderen, is het logische gevolg dat de achterban gaat morren.

Vaak krijg je dan een wedstrijd die niet per se goed is, maar wel met veel strijd en dat was vanavond niet anders. Helaas viel de score niet in het voordeel uit van SC Cambuur, waar dat op basis van de kansen best had gekund. Na negentig minuten stond er een 0-1 eindstand op het scorebord.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Weinig grote kansen 

In een hoog tempo van de ene naar de andere kant, zonder echt groot gevaar. Dat was het beeld van de eerste helft, waarin uiteindelijk Van der Water, Cillissen, Uldrikis en Schöne de hoofdrolspelers zouden zijn.

Van der Water werd dat doordat hij in de 18e minuut na een fantastische steekbal van de sterk spelende Mitchel Paulissen de bal diep kreeg en Cillessen wel heel ver uit zijn goal stond. De linksbuien kon dus aanleggen en probeerde de Nijmeegse doelman met een bekeken lob te verschalken, maar zijn inzet was niet hoog en zuiver genoeg.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Cillessen houdt NEC op de been

Cillessen zou nogmaals een hoofdrol vertolken toen hij redding bracht op een loeihard schot van Paulissen vanaf de rand van de zestien. De keeper van het Nederlands Elftal moest zich tot het uiterste strekken, maar wist de bal wel tot hoekschop te verwerken. Daar zou het niet bij blijven, want de grootste kans van de eerste helft zou nog volgen en die was voor aanvoerder Roberts Uldrikis. De lange spits mocht aanleggen in de zestien na een scrimmage, maar hij koos voor een wreeftrap met  stuit, waar een aanname en geplaatst schot met de binnenkant wellicht makkelijker was geweest.

Lasse Schöne mag vrij aanleggen

Hoe het ook zij, scoren zou SC Cambuur niet, en zoals de aloude voetbalwet dan luidt doet de tegenstander dat wel. Vlak voor rust was het Lasse Schöne die kon aanleggen vanaf de rand van de zestien en het is geen geheim dat de Deen dat behoorlijk goed kan. Zijn schot was hard, hoog en geplaatst in de linkerhoek en daarmee was Virginia volstrekt kansloos.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Exemplarische misser 

Zonder wissels was het spelbeeld na de theepauze niet wezenlijk anders en deed SC Cambuur met man en macht wat het kon, wisselde het ook aanvallend, maar was het ongelukkig in de eindfase. Dat is niet nieuw dit seizoen en exemplarisch was misschien wel de reuzenkans van Jamie Jacobs in de 74e minuut.

Het was Alex Bangura, één van de uitblinkers aan Leeuwarder zijde, die doorkwam op links en vrijwel alles goed deed. Met een strakke lage voorzet leek hij eerst Boere te bedienen, die raakte de bal alleen net niet en daardoor kreeg Jamie Jacobs een niet te missen kans. Zo leek het althans, ware het niet dat hij de bal niet goed raakte en naast het doel van Cillessen werkte.

Een slotoffensief, waarbij ook Virginia nog meekwam naar voren bij een corner, mocht niet meer baten en zo bleef SC Cambuur opnieuw achter met nul punten. Dat was gezien het spelbeeld en de kansen opnieuw onnodig, maar dan zullen er wel doelpunten moeten komen.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Derbyweek

Na dit weekend gaan we de Derbyweek in, waarin allereerst alle aandacht wordt opgeëist door het duel der volksclubs in de Rotterdamse Kuip. Volgende week donderdag wordt er dan om 20.00 uur afgetrapt voor de wedstrijd tussen Feyenoord en SC Cambuur.


Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

POLL

Denk jij dat SC Cambuur zich handhaaft? 

Ja

Nee

Afbeelding
Opvallende stijging: Nederland kent steeds meer huizen met schimmel en zwamgroei Samenleving 7 uur geleden
Afbeelding
Tialda Hoogeveen geïnstalleerd als nieuwe Berneboeke-ambassadeur Educatie 10 uur geleden
Afbeelding
Tom Boere per direct naar NAC Breda Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Houten kisten in brand in Boijl Politie 16 uur geleden
Afbeelding
Toeristisch ondernemers gemotiveerd om duurzaamheidsslag te maken Duurzaamheid 17 uur geleden
Afbeelding
Wat kunnen verwachten in 2023: verkiezingen, schaatsen, darten en meer... Evenement 25 jan, 18:00
Afbeelding
Visit Friesland Elfstedenrace verhuist naar oktober Sport 25 jan, 15:00
Afbeelding
Open Dag maritieme mbo-opleidingen Harlingen Educatie 25 jan, 12:00