Wie worden de Olympische Helden van de Toekomst?
Wie worden de Olympische Helden van de Toekomst? Foto: Unsplash.com

Wie worden de Olympische helden van de Toekomst

Sport

FRIESLAND - Eerder dit jaar werden in Peking de Olympische Winterspelen gehouden. Vele bekende Friese sporters deden mee aan de Spelen en sleepten de nodige medailles binnen. In totaal werden er zeventien medailles behaald door TeamNL, waarvan negen met een Friese inbreng. Olympische helden als Suzanne Schulting en Ireen Wüst kwamen onder andere in actie. Maar wie worden de nieuwe Olympische helden? Wij zetten de Friese talenten even voor je op een rijtje. 

Iris van Houten (IJshockey) 

De 18-jarige Iris van Houten uit Beetsterzwaag is een talentvol ijshockeyster. Ze speelde jarenlang voor de UNIS Flyers in Heerenveen als verdediger. Iris kwam al meermaals uit voor het vrouwenteam van de Flyers en onderstreepte haar ambities door in 2020 een gouden medaille te behalen met TeamNL, tijdens de Olympische Jeugd Winterspelen in Tokio. 

Het afgelopen jaar maakte de international de overstap van de UNIS Flyers naar de A21 Academy in Windsor (Ontario). Na Kimberly Collard is ze de tweede Nederlandse ijshockeyster die naar Canada vertrokken is. De verdediger speelt de komende twee jaar in het zogenoemde ‘girls Prep program’ van de door Rob Serviss geleide Academy. 

Myrthe de Boer (Schaatsster)


Myrthe de Boer uit Scharsterbrug.  - Foto: Robert Prins 

De 20-jarige Myrthe de Boer uit Scharsterbrug is een schaatsster in hart en nieren. Myrthe begon op zesjarige leeftijd op de ijsbaan achter haar ouderlijk huis. Al gauw had ze het schaatsvirus te pakken. Ze groeit op in Thialf en haar talent blijft niet onopgemerkt. Na verschillende podiumplekken bij Nederlandse Kampioenschappen, Wereldkampioenschappen junioren en World Cups, wist ze haar te plaatsen voor de Jeugd Olympische Spelen in St. Moritz (2020). Na een ietwat teleurstellende 500 meter, wist ze de 1500 meter te winnen. Dat was absoluut een hoogtepunt in de nog jonge carrière van Myrthe. Ze kan in de lijst van ‘Olympische helden van de Toekomst’ dan ook absoluut niet ontbreken. 

Laila van der Meer (Zeilster) 


Laila van der Meer en Bjarne Bouwer in actie.  - Foto: Sander van der Borch

De 22-jarige Laila van der Meer uit Grou is een bekende naam in de zeilwereld. Ze wil zich volgend jaar plaatsen voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Het afgelopen jaar werd de zeilster achtste op het Wereldkampioenschap in Oman. Dat was een belangrijke klassering, want daardoor kan Laila de sport nu fulltime beoefenen. 

Dat Laila een talent is, bleek al na haar bronzen medaille tijdens de Jeugd Olympische Spelen van 2018. Gestaag zeilen Laila en zeilpartner Bjarne Bouwer naar de top. We houden ze in de gaten het aankomende jaar. 

Kerstin Casparij (Voetbalster) 


De talentvolle voetbalster Kerstin Casparij uit Heerenveen mag zeker niet ontbreken in de lijst van ‘Olympische helden van de Toekomst’. De 21-jarige Kerstin doorliep de jeugdopleiding van sc Heerenveen en maakte daarna de overstap naar de vrouwen van FC Twente. De Friese verdediger maakte vorig jaar haar debuut voor het Nederlands vrouwenteam, in het WK-kwalificatieduel tegen Cyprus. De Nederlandse voetbalvrouwen wonnen deze wedstrijd met 8-0. Nu is ze na een droomseizoen (landskampioen en de Eredivisie Cup met FC Twente) wederom opgeroepen voor de selectie van het Nederlandse vrouwenteam in de aanloop van het Europees Kampioenschap. 

Luca van Straaten (Handballer)


Luca van Straaten in actie. - Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

De 23-jarige Luca van Straaten uit Leeuwarden is een talentvolle handballer. Hij groeide op bij de Friese handbalvereniging Cometas. Sinds 2016 speelt Luca voor de KEMBIT-LIONS in Sittard-Geleen. Hij valt op en wordt zelfs kampioen van de BeNe-League. Hij werkt hard om de top te bereiken.

Sipke Sijtsema (Schaatser) 

De 19-jarige Sipke Sijtsema uit Hallum schaatst het liefst iedere dag rondjes. Hij begint bij de Schaatsschool in Leeuwarden met schaatsen. Daarna komt hij terecht bij schaatsclub STS Trias in Stiens. Zijn specialisme is de 1500 meter en de langere afstanden. Sipke maakt onderdeel uit van TeamFrysk. Dit team werkt nu al acht jaar aan het opleiden van schaatstalent op zowel de langbaan- als in de marathon. Ze werken samen met schaatsclubs, door jong talent te helpen met de start van hun schaatscarrière. Het doel van Sipke is om komend seizoen de Holland Cups te schaatsen en op de NK Neo’s te staan, zo schrijft hij op de website van TeamFrysk. 

Afbeelding
Ekowax Cleaning Products en voetbal Zakelijk 30 minuten geleden
Afbeelding
Kom ook! Zaterdag 7 oktober: Vrijwilligersmarkt in Wolvega Evenement 20 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: In Leeuwarden en Achtkarspelen wonen meeste rokers van Friesland Zorg & Welzijn 22 uur geleden
Afbeelding
Haijma Dé Witgoed Specialist partner in gemeentelijke witgoedwissel subsidie van € 750,- Zakelijk gisteren
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Roger Whittaker en weer met beide benen op de grond Column 29 sep., 18:00
Afbeelding
'Post uit Berlijn', de oorlog door de ogen van een gedeporteerde student Historie 29 sep., 15:00
Afbeelding
Nieuwe #kalfbijkoe boer in Friesland Agrarisch nieuws 29 sep., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om voedselverspilling tegen te gaan Algemeen 29 sep., 10:00