SC Cambuur verliest met 1-2 in eigen huis van NEC en ligt uit de beker.
SC Cambuur verliest met 1-2 in eigen huis van NEC en ligt uit de beker. Foto: Henk Jan Dijks / Dijksmedia

SC Cambuur vliegt uit de beker na nederlaag tegen NEC

SC Cambuur verloor gisteravond onder gure omstandigheden met 1-2 van NEC. Daarmee liggen de Leeuwarders uit het KNVB Beker toernooi. Lees hieronder het wedstrijdverslag.

In een week waarin het in Leeuwarden en ver daarbuiten toch vooral over de aanstaande Derby ging werd er vanavond ook nog gevoetbald in de KNVB-beker. Voor menigeen een hinderlijke onderbreking van de voorpret op de ontmoeting in eigen huis met sc Heerenveen, maar zeker niet voor Pascal Bosschaart en de zijnen. De vervanger van de nog steeds door ziekte afwezige Henk de Jong liet er voorafgaand aan het bekerduel tegen N.E.C. Nijmegen geen misverstand over bestaan: “De beker is absoluut belangrijk voor ons en we gaan echt vol voor een resultaat.”

Klare taal van de oefenmeester en die woorden waren gericht aan een basiself waarin behoorlijk wat gewijzigd was ten opzichte van de gewonnen wedstrijd in Tilburg (1-3). Met onder meer Tol, Gullit, Krastev, Boere en Kiss aan de aftrap werd de opstelling op liefst zeven plekken gewijzigd en of dat nou de oorzaak was of niet; SC Cambuur was zoekende in de eerste helft.

Dat had ook niet in de laatste plaats te maken met de bezoekers uit Nijmegen die goed uit de startblokken kwamen en met een lastig te bespelen 5-3-2 systeem de overhand hadden in de openingsfase. Wat heet: al na twee minuten lag de bal in het doel van Sonny Stevens en daar kon de doelman zelf helemaal niks aan een doen. Uit een onnodig weggegeven corner kon Romeny inkoppen en in een poging van Gullit om de bal weg te werken zeilde de bal over iedereen heen en stond het vrijwel direct 0-1.

Het zou niet de enige kans zijn in de eerste helft voor de ploeg van trainer Rogier Meijer, die overigens ook een aantal basisspelers rust gunde. De Nijmegenaren wisten het spel van SC Cambuur dusdanig te ontregelen dat er meerdere kansen volgden en met name Mattson en Romeny waren meermaals dreigend voor het Leeuwarder doel.

Wist SC Cambuur daar dan helemaal niks tegenover te stellen? Ja wel degelijk, maar echte grote kansen waren het niet. Een schot van Paulissen vanaf de rand van de zestien en een instormende Doodeman die in plaats van zelf te schieten de bal breed wilde leggen waren de grootste wapenfeiten.

Dat het voor rust ook nog 0-2 werd was dan ook niet onverdiend te noemen en dit keer was het Proper die na een fraaie steekbal van Mattson frank en vrij kon binnenschieten. SC Cambuur wist dat het na rust iets moest verzinnen en met Bangura en Hendriks binnen de lijnen deed het dat ook.

Niet alleen was er na de thee veel meer rust en controle, een doelpunt zou al snel volgen. Het was Tamás Kiss die invaller Sam Hendriks bediende op de rand van zestien en de gelegenheidsmiddenvelder vond een klein gaatje en schoot met enig fortuin (de bal werd nog van richting veranderd) keurig binnen: 1-2.

Het was weer een wedstrijd en SC Cambuur ging vol door in de jacht op meer. Eerst probeerde Bangura het maar een keer vanuit een haast onmogelijke hoek, maar doelman Vukovic had er nog genoeg moeite mee. Zo’n tien minuten later zou de grootste kans op de gelijkmaker volgen en die kwam voort uit een fraaie aanval. Na goed positiespel bediende Paulissen zijn kompaan Hendriks op maat en die kopte helemaal niet slecht binnen van dichtbij, ware het niet dat de vuisten van de Nijmeegse doelman redding konden brengen.

In het restant van de wedstrijd was het balbezit haast onafgebroken voor de geel-blauwen, maar door de muur van de tegenstander heen breken lukte maar mondjesmaat. Een paar corners, een paar voorzetten, een paar schoten -waarvan die van Boere de gevaarlijkste was-, maar gescoord zou er niet meer worden. Het bekeravontuur voor SC Cambuur is ten einde.

Komende zondag is het dan eindelijk zover. Na vijf lange, hele lange jaren staat dan de Friese Derby weer op het programma en wordt er aan het Cambuurplein gestreden voor eeuwige roem, eer en glorie. Om 12.15 uur is de aftrap van de hoogmis van Friesland.

Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 2 uur geleden
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 14 uur geleden
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 16 uur geleden
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 18 uur geleden
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 22 uur geleden
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 22 uur geleden
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00