Sfeerbeeld van minimaal twee jaar geleden, toen het Skûtsjesilen nog wel doorging. Nu gooit de angst voor corona roet in het eten.
Sfeerbeeld van minimaal twee jaar geleden, toen het Skûtsjesilen nog wel doorging. Nu gooit de angst voor corona roet in het eten. Foto: Pixabay

Skûtsjesilen ook dit jaar weer afgelast

Sport

WOUDSEND - Het traditionele Skûtsjesilen waar Friesland elke zomer beroemd door is geworden en waar tegenwoordig Omroep Max dagelijks aan besteed - en Omrop Fryslân uiteraard met een dagelijks TV-journaal wordt alweer afgelast vanwege angst rond het coronavirus. Vorig jaar was het voor het eerst in de rijke 75-jarige historie van deze zeilwedstrijden dat het werd afgelast, woensdagavond is door het bestuur besloten ook dit jaar het evenement niet door te laten gaan.

De vijf Friese gemeenten waarin het kampioenschap dat normaliter twee weken duurt, hebben het bestuur van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) geadviseerd om vanwege de oplopende coronacijfers het evenement volledig af te gelasten. Het SKS-bestuur heeft er na lang wikken en wegen mee ingestemd.

Pijn in het hart

De SKS meldt: “De vijf betrokken gemeenten adviseren de SKS dringend om af te zien van de organisatie van het kampioenschap. Na uitvoerig beraad moeten we concluderen dat het opvolgen van het advies, gegeven de omstandigheden, het enige juiste is om te doen.”

“Het besluit nemen we met pijn in het hart. We zagen er allemaal naar uit om weer te kunnen zeilen. Daar hebben we met z’n allen keihard voor geknokt. Ook al hebben we grote concessies moeten doen, één ding stond voorop: Sile!”

Speciale werkgroep voor opgericht

“De SKS heeft altijd op het standpunt gestaan dat als we veilig een kampioenschap kunnen houden, dan moet dat altijd doorgaan. We hebben vanuit het bestuur een werkgroep opgericht die daar al in 2020 mee aan de slag is gegaan. Dat resulteerde er begin dit jaar in dat we samen met de gemeenten, politie, Provinciale Waterstaat en de Veiligheidsregio zijn gaan kijken hoe we het SKS-kampioenschap dit jaar vorm zouden kunnen geven. De SKS en de instanties hebben meerdere malen online vergaderd. Die samenwerking en bijeenkomsten zijn constructief en opbouwend geweest.”

Omstandigheden

“De SKS heeft ook altijd gezegd: het kampioenschap moet doorgaan, maar wel onder de voorwaarde dat de omstandigheden dat toelaten. Tot voor kort zag het er naar uit dat dat ook zou slagen. De coronamaatregelen die door het kabinet op vrijdag 9 juli zijn aangekondigd, hebben helaas het tij doen keren. Waren de burgemeesters voordien bereid hun volledige medewerking te verlenen, nu moeten zij concluderen dat dat vrijwel onmogelijk is.”

Concessies

“De SKS heeft veel concessies gedaan om een kampioenschap te kunnen houden. Het was geen gemakkelijk besluit om Grou en Langweer uit de wedstrijdreeks te halen. En ook het ontmoedigen van publiek was een aderlating. Maar in de wetenschap dat Omrop Fryslân het kampioenschap uitgebreid zou verslaan op radio, televisie en online meenden we Fryslân op die wijze te betrekken bij de strijd en sfeer op het water. Ook Omroep MAX stond in de startblokken om het skûtsjesilen bij de mensen in de huiskamers te brengen.”

“Maar zonder steun van overheden houdt het ook voor de SKS op. We kunnen concluderen dat wij als vereniging - bestuur, schippers, eigenaren en wedstrijdcommissies - er alles aan hebben gedaan om samen met de overheden het SKS-kampioenschap 2021 te kunnen zeilen. Helaas zijn we met de finish in zicht, ingehaald door het virus.”

Bij bijeenkomst in Woudsend geïnformeerd

“Woensdagavond 14 juli zijn de leden over het besluit ingelicht tijdens een besloten bijeenkomst in mfc De Driuwpôlle in Woudsend. Bij die bijeenkomst was ook burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren aanwezig. Hij heeft samen met SKS-voorzitter René Nagelhout de beslissing om het kampioenschap niet door te laten gaan toegelicht. De burgemeester sprak ook namens zijn collega’s van de gemeenten Súdwest-Fryslân, Leeuwarden, Smallingerland en Tytsjerksteradiel.”

“Hoe nu verder? De SKS richt zich op 2022, waarin we hopen iedereen weer op en rond het water te treffen!”

Afbeelding
Overstekende fietsster ernstig gewond bij aanrijding met auto in De Hoeve Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
24 mei verschijnt bij uitgeverij Noordboek Klooster Claercamppad: Wandel- en Fietsroutes door de Friese Waddendelta Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetstezwaag: speciale rondleidingen Recreatie & Ontspanning 7 uur geleden
Afbeelding
Arriva verbindt zich opnieuw aan Tall Ships Races Harlingen Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
“De kogel gaat langzamer, dus moet je je stiller houden” Sport 22 mei, 12:00
Afbeelding
Elske DeWall is weer helemaal terug: “ik was mezelf aan het verstoppen” Persoonlijke verhalen 21 mei, 18:00
Afbeelding
Een bijkomstigheid bij de dood: Hoe leg je je erfenis vast? Financieel 21 mei, 14:30
Afbeelding
Paard & Erfgoed viert vijftiende editie met uitgebreid en indrukwekkend showprogramma Evenement 21 mei, 12:00