Het kamnpioenschap Skûtsjesilen in Friesland gaat deze zomer sowieso door, ongeacht de coronaregels.
Het kamnpioenschap Skûtsjesilen in Friesland gaat deze zomer sowieso door, ongeacht de coronaregels. Foto: SKS Skûtsjesilen

Corona of niet: het skûtsjesilen in Friesland gaat deze zomer door!

Sport

FRIESLAND - Het jaarlijkse skûtsjesilen in Friesland gaat dit jaar sowieso door, corona of niet. Het bestuur van het SKS Skûtsjesilen heeft verschillende scenario’s bedacht waardoor het sowieso door kan gaan, ongeacht de stand van zaken met betrekking tot het coronavirus. Dat heeft het bestuur zaterdag bekend gemaakt.

Vorig jaar gingen de wedstrijden notabene in het 75-jarig jubileumjaar van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen niet door, vanwege de coronapandemie, en dat gaat de schippers niet weer gebeuren. Het motto van de Friese schippers is niet voor niets: ‘Der moat syld wurde’. Zo is ook de titel van het jubileumboek.

In 2021 van 24 juli tot en met 6 augustus

Het SKS skûtsjesilen zal in 2021 plaatsvinden van 24 juli tot en met 6 augustus. De randvoorwaarden waaronder de wedstrijden zullen worden gehouden, zullen per persconferentie van het demissionaire kabinet worden bekeken en waar nodig aangepast.

Maar voor nu is het van belang dat de veertien skûtsjes, schippers, bemanningen en families zich kunnen opmaken voor hun gebruikelijke veertiendaagse zeilkampioenschap.

De berichten van demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens de persconferentie waren hoopgevend. Vanaf zaterdag 5 juni mogen teamsporters de anderhalvemeter-maatregel loslaten. Dat betekent dat de skûtsjes het water op kunnen.

De SKS heeft een ‘Plan B’ achter de hand op Sleattemermar

De afgelopen maanden heeft een kleine afvaardiging van het SKS-bestuur met betrokken overheden overlegd over een alternatief zeilscenario. De gemeenten hebben inmiddels aangegeven dat wat hen betreft de SKS kan inzetten op het organiseren van het reguliere kampioenschap. Tevens wordt geadviseerd om ook een vergunning aan te vragen voor het beoogde alternatieve kampioenschap. 

Mocht de situatie rondom corona al verslechteren, dan kan de SKS plan B in werking laten treden: uitwijken naar het zeilen van een kampioenschap van een week op de Sleattemer Mar.

Oefen- en sprintwedstrijden gaan nog niet door

Voor het organiseren van oefen- en sprintwedstrijden geeft de overheid nog geen toestemming. De wedstrijden die voor juni stonden gepland, gaan dan ook niet door. De Sintrale Kommisje Skûtsjesilen hoopt dat begin juli oefenwedstrijden tussen de traditionele Friese platbodems - de vrachtschepen van vroeger voordat er motoren aan boord kwamen -  wel weer mogelijk zullen zijn.

Afbeelding
Overstekende fietsster ernstig gewond bij aanrijding met auto in De Hoeve Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
24 mei verschijnt bij uitgeverij Noordboek Klooster Claercamppad: Wandel- en Fietsroutes door de Friese Waddendelta Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetstezwaag: speciale rondleidingen Recreatie & Ontspanning 6 uur geleden
Afbeelding
Arriva verbindt zich opnieuw aan Tall Ships Races Harlingen Evenement 20 uur geleden
Afbeelding
“De kogel gaat langzamer, dus moet je je stiller houden” Sport 22 mei, 12:00
Afbeelding
Elske DeWall is weer helemaal terug: “ik was mezelf aan het verstoppen” Persoonlijke verhalen 21 mei, 18:00
Afbeelding
Een bijkomstigheid bij de dood: Hoe leg je je erfenis vast? Financieel 21 mei, 14:30
Afbeelding
Paard & Erfgoed viert vijftiende editie met uitgebreid en indrukwekkend showprogramma Evenement 21 mei, 12:00