Frits van Ruiten van het Schrijfplein.
Frits van Ruiten van het Schrijfplein. Foto: Evert van Tellingen

Schrijvers timmeren aan de weg in Oosterwolde

Samenleving

In een jaar tijd hebben diverse schrijvers elkaar op het Schrijfplein gevonden en delen schrijfervaringen onderling uit. Allemaal beginnelingen met een uitgesproken belangstelling voor het geschreven woord. Ze doen dat elke eerste zaterdag van de maand op de bekende locatie van In Kannen en Kruiken in de kleine achterzaal aan de Venekoterweg 52 te Oosterwolde.

Schrijven, lezen en luisteren vormen een onderling verband waar het Schrijfplein meer aandacht aan wil gaan besteden. Inmiddels zijn de schrijvers op de gedachte gekomen om niet alleen met veel plezier te schrijven maar ook om gelezen te willen worden. Het Schrijfplein heeft geen enkel commercieel doel en is er voorstander van om alle schrijfresultaten gratis onder de lezers te brengen.

Bijgaande afbeelding van een QR code is zo’n poging. 


De geïnteresseerde lezer scant de afgebeelde QR code en komt vanzelf op de pagina van GRATIS LEZEN. Als de lezer vervolgens zijn of haar emailadres invult en een verhaal uit de aangeboden lijst selecteert met de bijbehorende code, dan wordt dat verhaal uiterlijk een dag later naar de lezer gestuurd. Gratis. De schrijvers bepalen zelf of ze tussen dit gratis leesaanbod willen worden opgenomen. Het Schrijfplein is altijd op zoek naar beginnende of al gevorderde schrijvers die graag in de bestaande groep willen aanschuiven; ze zijn van harte welkom en kunnen geheel spontaan op de eerste zaterdag van de maand in de kleine achterzaal bijsluiten om te informeren naar de mogelijkheden.

In goed overleg met de directie van Lunchroom In Kannen en Kruiken kan de ruimte van de grote zaal gebruikt worden door het Schrijfplein om er andere bijeenkomsten te houden. In dit verband zou je kunnen zeggen dat het Schrijfplein die naam uitleent naar Leesplein en/of Luisterplein. Te denken valt aan mensen die graag voorlezen uit eigen werk of dat van een ander. Bij voorbeeld het voorlezen van sprookjes aan groepjes kinderen en ouders. Deze oproep (mail naar info@uitgeverij-degolfslag.nl ) is gericht aan iedereen die ook een idee heeft om deze ruimte in te zetten ter meerder plezier in het lezen en luisteren in het algemeen. Met name zoeken we contact met docenten Nederlands om iets te bedenken in een poging om middelbare scholieren een aangename manier te bieden om het lezen, en vooral het plezier daarin, in het algemeen te bevorderen.

Op die eerste zaterdagmiddag van de maand is het publiek vanaf 13.00 uur gratis welkom, slechts een consumptie van koffie of thee, verzorgd door de speciale werknemers van In Kannen en Kruiken is daarbij gevraagd.

De gelegenheid is er, de plaats is er, en de noodzaak is er om lezen (en dus ook schrijven) te bevorderen met name door en voor scholieren en jonge mensen in het algemeen. Schrijfplein roept iedereen op die naar aanleiding van dit bericht een idee krijgt of anderszins een plan voelt aankomen.

Twee oproepen dus aan alle lezers, 1: Belangstellenden voor het schrijven in het algemeen zijn de eerste zaterdag van de maand vanaf 10.00 uur tot 12.00 uur welkom en 2: iedereen met voorstellen om het lezen, het luisteren en het voordragen te bevorderen, stuur uw mening of idee naar het genoemde mailadres.

Uitdrukkingskracht in woord en tekst is te belangrijk om niet aan te pakken!

Afbeelding
Museumnacht in het Kazemattenmuseum Evenement 4 uur geleden
Afbeelding
sc Heerenveen roemloos ten onder in eigen huis tegen Excelsior Sport 9 uur geleden
Afbeelding
RondOm Vandaag komt weer met unieke Amateurvoetbalspecial! Sport 23 sep., 12:00
Afbeelding
“De promotie is een logisch gevolg van positieve ontwikkelingen in de club" Sport 22 sep., 17:04
Afbeelding
15 verenigingen uit Ooststellingwerf vanaf zaterdag op pad met de Grote Clubactie Sport 22 sep., 12:00
Afbeelding
11 verenigingen in Weststellingwerf vanaf zaterdag op pad met Grote Clubactie Sport 21 sep., 12:00
Afbeelding
Zwaargewonde bij bedrijfsongeval Appelscha Politiek 19 sep., 15:30
Afbeelding
Moluks feest Pasar Maluku in Winkelhart Oosterwolde Evenement 19 sep., 08:00