Afbeelding
Foto: Gemeente Weststellingwerf

Energiecoaches voor Weststellingwerf

Samenleving

De gemeente Weststellingwerf wil in 2030 duurzaam en klimaatneutraal zijn. Om dit te bereiken, heeft de gemeente haar inwoners hard nodig. Daarom is de gemeente samen met Stichting De Duurzame Toekomst op zoek naar energiecoaches. Energiecoaches helpen inwoners met energie besparen. Ook adviseren ze inwoners over hun woning energiezuinig maken. Hierdoor wordt de rekening voor energie lager en verbetert het comfort in huis. Daarnaast vermindert hiermee de uitstoot van CO2.

Als coach ben je een vrijwillige ‘gids’ van stichting De Duurzame Toekomst. Op aanvraag bezoek je woningen. Samen met de bewoners kijk je naar mogelijkheden om energie te besparen. Je krijgt tijdens je bezoeken materiaal mee. Daarmee kun je mensen helpen direct aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door tochtstrippen en/of radiatorfolie te plaatsen.

Iedereen kan energiecoach worden. Voor de training is technische kennis niet nodig. Tijdens de training krijg je technische informatie over energiebesparing. Daarnaast leer je omgaan met een warmtecamera. Hoe zit het met tocht en isolatie? Hoe staat de CV ingesteld? Wat zijn de mogelijkheden van radiatorfolie en tochtstrippen? Als coach kun je straks antwoord geven op deze vragen en professioneel advies geven. Ook leer je het effect van kleine veranderingen in gedrag. Na de training weet je hoe je met inwoners ‘aan de keukentafel’ praat over energie.

Training start eind september of oktober
De training start eind september of begin oktober. De training bestaat uit vier avonden. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij. De stichting start met coaches in de dorpen Boijl, Oldeholtpade en Steggerda. Inwoners uit andere dorpen zijn natuurlijk ook welkom.

Stichting De Duurzame Toekomst werkt in Weststellingwerf en is ontstaan uit Energiecoöperatie De Toekomst. De stichting heeft met de gemeente afgesproken dat zij het project energiecoaches gaan uitvoeren. De stichting begeleidt de energiecoaches. De gemeente heeft geld beschikbaar voor een goede training van het Duurzaam Bouwloket.

Als je je wilt aanmelden of nog vragen hebt, neem contact op met: energiecoach@deduurzametoekomst.nl

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 6 minuten geleden
Rieneke van Tongeren
Rieneke van Jongeren vertelt over haar boek: ´Mahmoud & Mahmoud´ Evenement 2 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 14 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 16 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 19 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00