Afvallen begint in de keuken
Afvallen begint in de keuken Foto: pexels

3 tips die je gaan helpen met afvallen

Gezondheid

Friesland - Nu corona weer ver achter ons lijkt te liggen en de zomer dichterbij komt wil iedereen graag nog van de corona kilo’s af voordat het echte mooie weer begint. Maar veel mensen weten soms niet hoe ze dit moeten aanpakken. 

En ook al lijkt het een hele opgave, je kan overgewicht sneller kwijtraken dan je waarschijnlijk denkt. Het is met name een kwestie van je voedingspatroon. Daarbij kan sporten je zeker helpen. We geven je hieronder 3 gouden tips die je helpen bij afvallen.

1 Afvallen doe je in keuken

De grootste factor die ervoor zorgt dat je gaat afvallen is voeding. Afvallen doe je namelijk in de keuken en niet in de sportschool! Voeding bepaald of je overgewicht ontwikkeld of niet. Elk pondje gaat door het mondje gaat dan ook bijna altijd op. Probeer daarom om enkelvoudige koolhydraten met mate te eten zoals wit brood, witte rijst of pasta. Je kan dit beter vervangen met de volkoren variant. Volkoren producten bevatten meer vezels waardoor je langer verzadigd bent en minder snel weer honger krijgt. Ook helpt het om bijvoorbeeld wat minder aardappels of pasta op te scheppen en meer groenten. Hierdoor krijg je minder calorieën binnen waardoor je kunt afvallen.

2 Let op wat en hoeveel je eet op een dag

Wanneer je wil afvallen dan moet je minder calorieën eten dan je verbruikt. Daarom is het verstandig om te kijken wat je eet op een dag. Misschien eet je wel vaak ongemerkt verschillende dikmakers waardoor het afvallen lastig wordt. Dikmakers zijn producten die heel veel calorieën bevatten, vaak zonder dat je het door hebt. Een hele lijst met dikmakers kun je hier vinden: lijst van dikmakers.

Verder is het makkelijk om 6 keer per dag een kleine maaltijd te nemen. Dit bestaat dan bv. uit een goed ontbijt (heel belangrijk), fruit als tussendoortje, lunch, een portie kwark, diner, salade of gezonde knabbels (komkommer, paprika, augurk etc.) en dit kan je dan aanvullen met nog een paar eetmomentjes extra tussendoor. Als je vaker kleine hoeveelheden eet verhoog je de verbranding. Dit zorgt er dan voor dat je makkelijker vet gaat verbranden. Dit maakt het afvallen een stuk makkelijker!

3 Sporten zorgt voor een extra boost

Het helpt als je er ook bij gaat sporten. Alle beweging is daarbij goed. Het maakt namelijk niet uit of je gaat wandelen of een stuk gaat hardlopen. Alle beweging is goed, en meer is beter! Bewegen is namelijk heel goed voor je gezondheid en zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrand! Dit zorgt ervoor dat het afvallen nog iets sneller gaat! Wil je meer weten over de beweegrichtlijnen? Hier kun je de richtlijnen van het kenniscentrum bewegen vinden.

!
Afbeelding
Kustwerf houdt themaweek over Molukse cultuur Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Met de auto weg op vakantie? Check voor vertrek je banden! Auto & Stijl 4 uur geleden
Afbeelding
Friese Zweefvliegclub in nood; tijdelijk ‘vliegveld’ gezocht Algemeen gisteren
Afbeelding
Lustrumeditie Coole Kidsnacht bij Friese musea Evenement 6 okt, 10:00
Afbeelding
Middeleeuwse figuren komen ‘s avonds tot leven in het Fries Museum Cultuur 5 okt, 11:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Let op de ‘kleintjes’ Column 4 okt, 18:00
Afbeelding
“Ik wens iedereen een klein stukje Jitze toe” Persoonlijke verhalen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Jongen ernstig gewond bij incident met houtkachel Wolvega Politie 4 okt, 09:46