Met het doorknippen van een lint opent wethouder Esther Verhagen de nieuwe anderhalvelijnszorg in het Gezondheidscentrum. Bert Brouwer (links) en de overige aanwezigen kijken met plezier toe.
Met het doorknippen van een lint opent wethouder Esther Verhagen de nieuwe anderhalvelijnszorg in het Gezondheidscentrum. Bert Brouwer (links) en de overige aanwezigen kijken met plezier toe. Foto: FotoTekst.nl

Start anderhalvelijnszorg in Oosterwolde

Gezondheid

OOSTERWOLDE - In het Gezondheidscentrum in Oosterwolde wordt vandaag gestart met anderhalvelijnszorg. De nieuwe vestiging is donderdag feestelijk geopend. „Een geschenk voor onze inwoners”, aldus wethouder Esther Verhagen die de eer had om de opening te verrichten.

In 2015 is gestart met het opzetten van anderhalvelijnszorg bij Sûnenz in Drachten. Dit initiatief is zeer succesvol gebleken, waarop nu de dependance in het Gezondheidscentrum is geopend.

De vestiging is in zeer korte tijd gerealiseerd. In december vonden de eerste gesprekken plaats met onder andere apotheker Rogier Hilbers, huisarts Ronald van der Wal en ondernemer Ate Buiteveld. Vervolgens zijn op de tweede verdieping van het Gezondheidscentrum twee beschikbare ruimtes geschikt gemaakt voor de anderhalvelijnszorg. „Een prachtig concept”, reageert Verhagen enthousiast. „Laagdrempelige zorg, dichtbij huis en kostenbesparend. Een win-winsituatie voor iedereen.”

De toekomst

Anderhalvelijnszorg is een nieuwe zorgvorm, gericht op zorg die tussen huisartsen (eerstelijnszorg) en ziekenhuizen (tweedelijnszorg) in ligt. Het initiatief komt van de gepensioneerde huisartsen Wim Brunninkhuis en Bert Brouwer uit Drachten in samenwerking met projectleider Daphne van Kalken. „Deze zorg is de toekomst”, aldus Brouwer in zijn toespraak voorafgaand aan de openingshandeling. „We besparen er een hoop geld mee, de wachttijden zijn veel korter en patiënten raken er niet hun eigen risico mee kwijt.” Tevens blijkt uit onderzoek dat de patiënttevredenheid groter is dan in het ziekenhuis.

In Oosterwolde wordt gestart met drie specialisaties: gynaecologische zorg (bijvoorbeeld het inbrengen of verwijderen van een spiraaltje), kleine chirurgische verrichtingen onder lokale verdoving (het verwijderen van een vetbult of ingegroeide nagel) en dermatologie (huidproblemen). In de toekomst wordt het aanbod verder uitgebreid. Het is de eigen huisarts die patiënten doorverwijst naar de anderhalvelijnszorg. „Voor iedereen zal het even wennen zijn, maar we zijn ervan overtuigd dat de anderhalvelijnszorg ook hier een succes zal worden”, aldus Brunninkhuis.

!
Afbeelding
Kustwerf houdt themaweek over Molukse cultuur Cultuur 30 minuten geleden
Afbeelding
Met de auto weg op vakantie? Check voor vertrek je banden! Auto & Stijl 3 uur geleden
Afbeelding
Friese Zweefvliegclub in nood; tijdelijk ‘vliegveld’ gezocht Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Lustrumeditie Coole Kidsnacht bij Friese musea Evenement 6 okt, 10:00
Afbeelding
Middeleeuwse figuren komen ‘s avonds tot leven in het Fries Museum Cultuur 5 okt, 11:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Let op de ‘kleintjes’ Column 4 okt, 18:00
Afbeelding
“Ik wens iedereen een klein stukje Jitze toe” Persoonlijke verhalen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Jongen ernstig gewond bij incident met houtkachel Wolvega Politie 4 okt, 09:46