Afbeelding
Foto: Pexels - Cottonbro

In Leeuwarden komen sociale huurders meeste spaargeld tekort

Financieel

LEEUWARDEN - Onlangs publiceerde het CBS nieuwe cijfers over de vermogens van Nederlandse huishoudens. Slimster.nl dook in die cijfers en focuste zich op de kwetsbaarste groep: Nederlanders in een sociale huurwoning. De vergelijkingssite concludeert dat een doorsnee sociale huurder ruim 5000 euro minder spaargeld bezit dan het Nibud adviseert om tegenvallers op te vangen. In Friesland is het vooral de gemeente Leeuwarden waar sociale huurders weinig hebben om op te teren. “Bij de eerste de beste tegenvaller raken zij in de problemen.”

Met een doorsnee bruto maandinkomen van 2225 euro per huishouden moeten sociale huurders zien rond te komen. Om niet in de problemen te raken bij onvoorziene omstandigheden, adviseert het Nibud om een spaarbuffer van 6750 euro op te bouwen. Daarbij gaat het voorlichtingsinstituut ervan uit dat je geen auto hebt die het kan begeven. Heb je die wel, dan moet je bij een klein tweedehandsje nog eens 3200 euro extra achter de hand houden. 

800 euro gemiddeld in Leeuwarden

Voor het gros van de huishoudens is dit soort bedragen echter volstrekt niet realistisch, zo concludeert Slimster uit de data van het CBS. Vooral in Leeuwarden (gemiddeld 800 euro) hebben huishoudens in een sociale huurwoning vaak een beperkt vermogen. Het verschil met de nummer twee Smallingerland, waar het gemiddelde vermogen van sociale huurders 2200 euro is, is groot. Landelijk gezien is het doorsnee vermogen van een huishouden in een sociale huurwoning 1700 euro. Daarbij moet nog worden aangetekend dat vermogen niet alleen bestaat uit spaargeld, al veronderstelt Slimster dat dit bij (sociale) huurders vaak wel het merendeel zal zijn. Vergeleken met het Nibud-advies komen zij dus ruim 5000 euro tekort.

Acute geldnood

“Een beperkt spaarpotje betekent dat je bij een onverwachte tegenvaller direct in de problemen raakt”, aldus Marco Schuurman, eigenaar van Slimster. “Bedenk bijvoorbeeld dat een nieuwe wasmachine al gauw zo’n 700 euro kost. Voor veel huishoudens is dat niet zomaar op te hoesten. De keuze voor een goedkoper model ligt dan voor de hand, maar dat houdt dan veelal in dat de kwaliteit minder is, waardoor zo’n product het ook weer eerder begeeft.” In sommige gevallen is een huurconstructie een goede optie, zegt Schuurman. “Je betaalt dan bijvoorbeeld zo’n 20 euro in de maand voor het gebruik van een wasmachine en hebt zelf geen kosten wanneer er een probleem is. Dit is vooral voor de korte termijn een betaalbare oplossing, zodat je ondertussen mogelijk kunt sparen voor een nieuwe.”

In het kader van Wereldspaardag deed Slimster eerder dit jaar al onderzoek naar spaardoelen van Nederlanders. Daaruit bleek dat ruim 15 procent van Nederland nergens voor spaart. Onder mensen met een huurwoning is dit zelfs bijna 20 procent. Daarbij is overigens geen rekening gehouden tussen sociale huurders en huurders in de vrije sector.

Afbeelding
Met dit nummer gaat Joost Klein ons land vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Filmwerf draait 'The Quiet Girl' Cultuur 29 feb, 18:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Gemeente Weststellingwerf lanceert meldpunt voor huurders Politiek 29 feb, 12:00
Afbeelding
Uitslaande brand in leegstaande woonboerderij aan de Domeinenweg in De Blesse 112-Nieuws 29 feb, 08:54
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00