Op 18 augustus begint het Dodo Festival in Bakkeveen.
Op 18 augustus begint het Dodo Festival in Bakkeveen. Foto: Willie Wilpstra

Dodo Festival in Bakkeveen is terug en veelzijdiger dan ooit!

Evenement

BAKKEVEEN - Op 18, 19 en 20 augustus schudt Bakkeveen op zijn grondvesten, want dan wordt na twee jaar eindelijk het spectaculaire Dodo Festival weer georganiseerd. In 2020 werd er weliswaar een alternatief Dodo Zomerterras en kermis georganiseerd, maar organisatoren Bas Hoekstra, Warner Koiter en Anita Koiter zijn erg blij om weer een ouderwets festival te kunnen neerzetten. Samen met zo’n 250 vrijwilligers is de organisatie druk bezig om het festivalterrein klaar te maken voor een aantal spetterende optredens. RondOm Vandaag spreekt er over met de organisatie.  

De kaartverkoop voor het Dodo Festival is in volle gang. Na een aantal jaren geleden een tweede dag te hebben geïntroduceerd, is er nu ook een derde dag in het leven geroepen voor het Dodo Festival, namelijk de DoDonderdag. Dat zijn direct al een aantal praktische wijzigingen van het festival ten opzichte van andere jaren. De entree is niet langer gratis en er is een dag bij gekomen. Volgens floormanager en organisator Bas Hoekstra ontkomt het festival daar - helaas - niet aan. “Dat heeft te maken met de oplopende algemene kosten die bij het festival horen. Daarnaast wil de gemeente graag weten hoeveel mensen er op het festival aanwezig zijn en dat is lastiger om aan te tonen wanneer je zonder entreebewijzen werkt. Gelukkig zien we aan de kaartverkoop dat er begrip is bij de mensen. Sterker nog, we verwachten meer mensen dan ooit. In 2019 waren er over een heel weekend gezien iets meer dan 23.000 bezoekers. We verwachten nu, met een dag extra, zo’n 30 à 35.000 bezoekers.” 

Een breder publiek aanspreken

“Het doel van de extra dag is echter niet om méér bezoekers te genereren, maar vooral om een breder publiek aan te spreken”, laat de organisatie weten. “Dodo is namelijk niet alleen een muziekfestival, maar echt een beleving. De donderdagavond is vooral bedoeld voor de jongvolwassenen. Bij de muziekkeuze trek je toch een bepaald soort publiek aan. We willen zo (nog) meer diversiteit op het festival brengen.”, legt Anita uit. 

Ons kent ons gevoel

Dat is volgens Bas ook een belangrijke kracht van het festival. “Wij hoeven geen Triple A band op het podium, maar zien liever vier verschillende acts, zodat de muziekkeus wat breder wordt. Zo creëer je ook dat mensen voor het festival zelf komen en niet alleen voor één act. Het is een soort reünie van vroeger. Je komt elkaar weer tegen op Dodo, dat is een beetje de stijl die wij proberen neer te zetten.” 

Publieksvriendelijk festival

De publieksvriendelijkheid en diversiteit straalt in alles door bij het festival. Zo is er voor ieder wat wils en kun je ook met een ‘kleinere portemonnee’ prima op het festival vertoeven. “Dat maatschappelijke karakter vinden wij heel belangrijk. We proberen iedereen een plek te geven: ouderen, jongeren, rijk en arm. Ik kan er dan ook van genieten, wanneer je op vrijdag gezinnen ziet lopen, waarbij de kinderen vertier hebben en de ouderen genieten van muziek. Dat je om een uur of 7 ziet dat één van de ouders naar de camping gaat en de ander nog even blijft om een drankje te doen. Dat is écht waar wij voor staan”, vertelt Anita enthousiast. Bas vult aan: “Ook in de muntverkoop zijn we één van de goedkoopste festivals. Zo ligt onze maximale muntprijs rond de 2,75 euro en kunnen de mensen op vrijdagmiddag wel gewoon gratis naar binnen. We willen graag toegankelijk zijn, dat vinden wij heel belangrijk.” 

Speciaalbier uit eigen regio

Ook voor de echte fijnproevers is er een ‘speciaalhoekje’ ingericht op het festival. “Dit is geboren na het overwegende succes van het Zomerterras in 2020”, vertelt Bas. “Mensen vroegen of er ook dit jaar weer een terras georganiseerd wordt en daarom hebben wij een speciaal hoekje ingericht waar mensen speciaalbier kunnen drinken. Dit organiseren wij met lokale brouwers. Je hebt dus speciaalbier uit de eigen regio!” 

Uitdagende voorbereiding

Op dit moment zijn Bas, Warner en Anita druk bezig met de laatste voorbereidingen. “Het contact is erg intensief de laatste weken. Je merkt wel dat het meer werk is dan andere jaren. Dingen die normaal heel simpel zijn, kosten meer moeite. Er is tijdens corona een grote voorraad aan grondstoffen opgemaakt en er is weinig bijgemaakt. Materialen zoals plastic bekers zijn bijvoorbeeld heel moeilijk leverbaar. Maar het komt allemaal zeker goed en we maken er een prachtig festival van.”

Kijk op www.dodofestival.nl voor de kaartverkoop en meer informatie!

Afbeelding
Afbeelding
Op 18 augustus begint het Dodo Festival in Bakkeveen.
Afbeelding
Kom ook! Zaterdag 7 oktober: Vrijwilligersmarkt in Wolvega Evenement 18 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: In Leeuwarden en Achtkarspelen wonen meeste rokers van Friesland Zorg & Welzijn 20 uur geleden
Afbeelding
Haijma Dé Witgoed Specialist partner in gemeentelijke witgoedwissel subsidie van € 750,- Zakelijk 22 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Roger Whittaker en weer met beide benen op de grond Column 29 sep., 18:00
Afbeelding
'Post uit Berlijn', de oorlog door de ogen van een gedeporteerde student Historie 29 sep., 15:00
Afbeelding
Nieuwe #kalfbijkoe boer in Friesland Agrarisch nieuws 29 sep., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om voedselverspilling tegen te gaan Algemeen 29 sep., 10:00
Afbeelding
Dit zijn de populairste spelers van de Eredivisie 2023-2024 Sport 29 sep., 08:00