Afbeelding
Foto: Unsplash

Voor deze vette festivals hoef je niet over de Friese grens!

Evenement

FRIESLAND - Na twee jaar kan het weer! Het festival gaat weer van start. Maar welke festivals zijn er allemaal, en welke past bij jou? Rondom Vandaag heeft een handige lijst gemaakt van verschillende festivals in en rondom Friesland zodat jij goed voorbereid bent op het aankomende festivalseizoen.  

Into The Great Wide Open

Into The Great Wide Open is een festival op Vlieland midden in de natuur. Tussen 1 en 4 september kan je genieten van muziek, beeldende kunst, literatuur en film. Gericht op nieuwe vormen van creatieve uitingen is het een festival voor alle generaties. Het biedt een podium aan onbekende, vernieuwende en authentieke artiesten die met gedurfde acts komen.  

In 2009 werd dit festival door professionals in de muziek en cultuur met een passie voor persoonlijke en eenvoudigere acts gestart. Het bleek een succesvol concept te zijn, aangezien het festival in zijn tweede jaar al was uitverkocht.  

Het festival is ook een aanjager van duurzaam produceren en het wordt georganiseerd zonder winstoogmerk. Zo wordt er stroom opgewekt door zonne- en windenergie en wordt de samenwerking aangegaan met toonaangevende bedrijven en kennisinstellingen zoals Tesla, Weltevree, Google, TU Delft en de Universiteit Utrecht. Dit gaat allemaal via Lab Vlieland, wat de werkplaats is om duurzame manieren van feesten te ontwikkelen. 

Een aantal van de optredende artiesten zijn: S10, Froukje, Black Country, New Road en Caroline. Kaartjes kunnen gekocht worden via: www.intothegreatwideopen.nl

Welcome to The Village

Welcome to The Village is een festivaldorp wat zich dit jaar in het centrum van Leeuwarden vestigt. Alle soorten muziek van over de hele wereld zullen te beluisteren zijn, naast andere voorstellingen en activiteiten op gebied van theater, dans, innovatie kunst & design en voedsel. Het drie dagen durende festival zal op 15, 16 en ,17 juli van dit jaar plaatsvinden. 

Naast alle festiviteiten ligt er ook nadruk om de wereld om ons heen en de toekomst daarvan. Zo wordt er samengewerkt met Lab Vlieland om de duurzaamheid van het festival te verbeteren, is gelijkheid een groot onderwerp en wordt innovatie toegejuicht.  

Op de website van de stichting Welcome To The Village staat: “We zien ons festival als een tijdelijke samenleving op schaal. Binnen dat kader onderzoeken we samen met al onze partners de regels voor onze samenleving in 2030 en de weg naar die wereld die werkt. We geloven dat kunst en cultuur een katalysator zijn voor maatschappelijke innovatie, daarbij is een ‘festival’ een plek waarop een heel uiteenlopende groep mensen afkomt die, vanwege de aard van het evenement, openstaat voor nieuwe mensen en denkbeelden.”  
Een aantal van de geplande acts zijn: De Staat, Crack Loud en Helleruin. Kaartjes zijn verkrijgbaar op: www.welcometothevillage.nl

Sneekweek 

Sneekweek is een jaarlijks terugkerend evenement dat dit jaar tussen 5 en 11 augustus zal worden gehouden. Het festival dat door de gemeente en de Koninklijke Watersportvereniging Sneek wordt gehouden heeft een grote nadruk op zeilen en watersport, zo worden er elke dag zeilwedstrijden gehouden. In het centrum van Sneek zal de hele week een muziekfestival plaatsvinden. Er zullen meerdere muziekpleinen zijn, die elk een eigen genre hebben. Het hele centrum zal in de feestsfeer zitten. De Sneekweekkermis zal ook de hele week aanwezig zijn op het Martiniplein. 

De week zal worden afgesloten met een spetterend cultureel slotweekend, met verschillende en uiteenlopende acts. Veel informatie over de aankomende sneekweek is er nog niet, zo is er nog geen volledig programma en zijn er nog geen artiesten bekend gemaakt. Voor meer informatie kunt u kijken op de site: www.sneek.nl/nl/over-sneek/uitgelicht/sneekweek. 

Straatfestival BOLStjurrich  

Dit is een eigenzinnig straatfestival met enorm uiteenlopende acts. Van clowneske acts tot jonge aanstormende muzikanten, alles passeert de revue. Het feest wordt op 25 juni in het het centrum van Bolsward gehouden. Dit jaar is het de 28e editie. Veel is nog niet bekend over de aankomende editie, maar om een beeld te krijgen wat u allemaal kunt verwachten kunt u gerust een kijkje nemen op de website: https://bolstjurrich.nl/ontdekken/  

Oranjewoud Festival

Dit festival richt zich op de klassieke vormen van kunst, dans en voornamelijk muziek. Het festival wil laten zien dat klassieke muziek springlevend is en dat er meer dan genoeg ruimte is voor vernieuwing in dit genre. In de bossen van Oranjewoud en omgeving zullen uiteenlopende acts plaatsvinden die de bezoeker op verschillende manieren zullen verrassen. Dit gaat samen met de verrassende elementen in de buurt van het festival, zoals een ondergrondse Koude Oorlog bunker en de Ecokathedraal van Louis Le Roy. Dit jaar zal tussen 3 en 6 juni de tiende editie plaatsvinden. U kunt genieten van acts zoals Het Maestro Jules Ensemble, Iris Hond en de Goldmund Quartet als muzikale acts, naast de vele andere muziekacts, dansacts, poëzie, proza, yoga en andere vormen van klassieke kunst. Meer informatie kunt u vinden op: https://oranjewoudfestival.nl/nl

Dit is maar een kleine greep uit een fantastisch festivalseizoen in Friesland. Op www.friesland.nl/nl/uitgelicht/festivals vind je een mooi overzicht van alles wat festivallend Friesland te bieden heeft.

Beeld ter illustratie
Omwonenden Noordwolde-Zuid Spannen Rechtszaak aan Tegen Lelieteler Agrarisch nieuws 29 minuten geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 15 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport gisteren
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid gisteren
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00