Afbeelding
Foto: Guido Hibma

Column G2 Makelaars: Niets te klagen

Column

Veel mensen zijn moe, moe van een wereld waar het nieuws bestaat uit de meest verschrikkelijke berichten en beelden, lijkt het alsof de ellende van verre oorden door de muren van ons eigen huis sijpelt. Oorlogen die niet de onze zijn, hongersnoden waarvan de echo’s in onze volle koelkasten lijken te verdwijnen en politieke onrust waarbij ons stabiele poldermodel verbleekt. Het is op dit moment makkelijk om ons te verliezen in de wanhoop die de wereld in zijn greep lijkt te houden.

Maar temidden van deze malaise staat ons landje als een baken van relatieve rust en voorspoed. We mogen dan wel mopperen over de NS die weer eens vertraging heeft, de zoveelste regenbui die onze plannen dwarsboomt of de politieke besluiteloosheid die we soms ervaren, maar in essentie leven we in een land waar vrede, voorspoed en vrijheid de boventoon voeren.

We klagen over de zorgpremies, maar hebben toegang tot een van de beste gezondheidssystemen ter wereld. Onze discussies over onderwijshervormingen verbleken bij de uitdagingen waar kinderen elders in de wereld voor staan, als ze überhaupt al een kans hebben. En waar elders corruptie en wanbestuur de economieën wurgen, genieten wij van een stabiele overheid en economie.

Ja, de wereld kent helaas ellende in overvloed en empathie voor de leed van anderen is wat ons menselijk maakt. Maar het is ook belangrijk om de waarde van onze, ooit ook zwaar bevochten, vrede te erkennen en te genieten van alles wat in ons bereik ligt. In Nederland maar misschien nog wel meer in ons mooie Fryslân hebben we het gewoon ontzettend goed. En soms, heel soms, mogen we daar best even bij stilstaan, zonder klagen.

Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Filmwerf draait 'The Quiet Girl' Cultuur 29 feb, 18:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 15:00
Afbeelding
Gemeente Weststellingwerf lanceert meldpunt voor huurders Politiek 29 feb, 12:00
Afbeelding
Uitslaande brand in leegstaande woonboerderij aan de Domeinenweg in De Blesse 112-Nieuws 29 feb, 08:54
Afbeelding
Meer dan 500 Friese katten raakten vermist in 2023 Natuur 28 feb, 18:00
Afbeelding
Fixteams gaan op pad met energiebesparende artikelen Recreatie & Ontspanning 28 feb, 15:00