André van de Nadort, burgemeester van Weststellingwerf.
André van de Nadort, burgemeester van Weststellingwerf. Foto: Rob Rotgers Fotografie

Beste inwoner,

Column

Het afgelopen jaar kregen we elke dag informatie over besmettingscijfers en hoeveel mensen in het ziekenhuis liggen. Elke avond op tv gaat het over wel of niet vaccineren en wat we vinden van de coronaregels. Als je het niet van nabij hebt meegemaakt, zou je bijna vergeten dat er mensen zijn die (zwaar) ziek zijn door corona of iemand hebben verloren. 

Deze coronatijd is een beproeving en onze frustratie neemt toe. Ik ervaar zelf dat de spontaniteit er wel uit is. Zomaar gezellig ergens binnenstappen doe ik niet meer. Je moet overal bij nadenken. Om mij heen hoor ik dat iedereen in deze tijd wel iets moet inleveren, de één meer dan de ander. Ook komende kerst kunnen we waarschijnlijk niet vieren zoals we zouden willen. De onzekerheid blijft. We vragen ons af: is dit het allemaal wel waard?

We hebben al laten zien dat we het coronavirus te lijf kunnen gaan, op een manier die nog niet eerder is vertoond. Wetenschappers hebben snel goed werkende en veilige vaccins ontwikkeld. En de eerste coronagolf liet zien dat het effect heeft wanneer we ons aan de maatregelen, zoals afstand houden en thuis blijven bij klachten, houden. Hoe vervelend we de maatregelen ook vinden, het blijft de sleutel om uit deze pandemie te komen. 

We hebben de luxe om zelf te kiezen of we ons wel of niet laten vaccineren. Maar we hebben niet de luxe om de maatregelen die voor ons allemaal gelden niet op te volgen. We beperken onze contactmomenten voor de gezondheid van onszelf en onze medemens. Want we willen allemaal zorg kunnen krijgen als we die nodig hebben. En niet langer hoeven wachten op een operatie dan nodig. En allemaal, gevaccineerd of niet, willen we uit deze crisis komen.

Iedereen heeft moeite met deze langdurige pandemie en de wisselende maatregelen. Zelfs het kabinet geeft toe dat de communicatie beter had gekund. Maar we hebben het volgehouden en zijn tot hier gekomen. Ik denk aan ondernemers, die ondanks veel tegenslag doorzetten. De mensen die in de zorg werken. Of aan ouders, leraren en sportcoaches die kinderen en jongeren het goede voorbeeld geven. Ik wil u en jullie allemaal bedanken!

Met kerst vieren we de terugkeer van het licht. En staan we stil bij wat echt belangrijk is. In deze donkere dagen zie je her en der op straat ‘Zet je licht aan!’ als oproep voor fietsverlichting. Laten we voor elkaar een licht zijn, omzien naar elkaar en erop blijven vertrouwen dat we samen uit de donkere dagen van deze pandemie gaan komen.

Ik wens u en jou goede dagen toe!

André van de Nadort,
Burgemeester van Weststellingwerf.

Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 10 uur geleden
Afbeelding
Vraag vóór 1 september 2022 je huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Financieel 18 uur geleden
Afbeelding
Open Tuin- en imkerijdag bij De Kleine Salamander Evenement 19 uur geleden
Afbeelding
Wie worden de Olympische helden van de Toekomst Sport 30 jun, 18:00
Afbeelding
RUG aan de slag met Fries praten tegen computer Samenleving 29 jun, 18:00
Afbeelding
Meer ruimte op markt recreatiewoningen Recreatie & Ontspanning 29 jun, 12:00
Afbeelding
Het is vandaag ModderDag! Algemeen 29 jun, 10:00
Afbeelding
Uitstoot broeikasgassen daalt in Friesland harder dan in Nederland Algemeen 29 jun, 06:00