André van de Nadort, burgemeester van Weststellingwerf.
André van de Nadort, burgemeester van Weststellingwerf. Foto: Rob Rotgers Fotografie

Beste inwoner,

Column

Het afgelopen jaar kregen we elke dag informatie over besmettingscijfers en hoeveel mensen in het ziekenhuis liggen. Elke avond op tv gaat het over wel of niet vaccineren en wat we vinden van de coronaregels. Als je het niet van nabij hebt meegemaakt, zou je bijna vergeten dat er mensen zijn die (zwaar) ziek zijn door corona of iemand hebben verloren. 

Deze coronatijd is een beproeving en onze frustratie neemt toe. Ik ervaar zelf dat de spontaniteit er wel uit is. Zomaar gezellig ergens binnenstappen doe ik niet meer. Je moet overal bij nadenken. Om mij heen hoor ik dat iedereen in deze tijd wel iets moet inleveren, de één meer dan de ander. Ook komende kerst kunnen we waarschijnlijk niet vieren zoals we zouden willen. De onzekerheid blijft. We vragen ons af: is dit het allemaal wel waard?

We hebben al laten zien dat we het coronavirus te lijf kunnen gaan, op een manier die nog niet eerder is vertoond. Wetenschappers hebben snel goed werkende en veilige vaccins ontwikkeld. En de eerste coronagolf liet zien dat het effect heeft wanneer we ons aan de maatregelen, zoals afstand houden en thuis blijven bij klachten, houden. Hoe vervelend we de maatregelen ook vinden, het blijft de sleutel om uit deze pandemie te komen. 

We hebben de luxe om zelf te kiezen of we ons wel of niet laten vaccineren. Maar we hebben niet de luxe om de maatregelen die voor ons allemaal gelden niet op te volgen. We beperken onze contactmomenten voor de gezondheid van onszelf en onze medemens. Want we willen allemaal zorg kunnen krijgen als we die nodig hebben. En niet langer hoeven wachten op een operatie dan nodig. En allemaal, gevaccineerd of niet, willen we uit deze crisis komen.

Iedereen heeft moeite met deze langdurige pandemie en de wisselende maatregelen. Zelfs het kabinet geeft toe dat de communicatie beter had gekund. Maar we hebben het volgehouden en zijn tot hier gekomen. Ik denk aan ondernemers, die ondanks veel tegenslag doorzetten. De mensen die in de zorg werken. Of aan ouders, leraren en sportcoaches die kinderen en jongeren het goede voorbeeld geven. Ik wil u en jullie allemaal bedanken!

Met kerst vieren we de terugkeer van het licht. En staan we stil bij wat echt belangrijk is. In deze donkere dagen zie je her en der op straat ‘Zet je licht aan!’ als oproep voor fietsverlichting. Laten we voor elkaar een licht zijn, omzien naar elkaar en erop blijven vertrouwen dat we samen uit de donkere dagen van deze pandemie gaan komen.

Ik wens u en jou goede dagen toe!

André van de Nadort,
Burgemeester van Weststellingwerf.

Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 1 uur geleden
Rieneke van Tongeren
Rieneke van Jongeren vertelt over haar boek: ´Mahmoud & Mahmoud´ Evenement 3 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 15 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 17 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 20 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00