André van de Nadort, burgemeester van Weststellingwerf.
André van de Nadort, burgemeester van Weststellingwerf. Foto: Rob Rotgers Fotografie

Beste inwoner,

Column

Het afgelopen jaar kregen we elke dag informatie over besmettingscijfers en hoeveel mensen in het ziekenhuis liggen. Elke avond op tv gaat het over wel of niet vaccineren en wat we vinden van de coronaregels. Als je het niet van nabij hebt meegemaakt, zou je bijna vergeten dat er mensen zijn die (zwaar) ziek zijn door corona of iemand hebben verloren. 

Deze coronatijd is een beproeving en onze frustratie neemt toe. Ik ervaar zelf dat de spontaniteit er wel uit is. Zomaar gezellig ergens binnenstappen doe ik niet meer. Je moet overal bij nadenken. Om mij heen hoor ik dat iedereen in deze tijd wel iets moet inleveren, de één meer dan de ander. Ook komende kerst kunnen we waarschijnlijk niet vieren zoals we zouden willen. De onzekerheid blijft. We vragen ons af: is dit het allemaal wel waard?

We hebben al laten zien dat we het coronavirus te lijf kunnen gaan, op een manier die nog niet eerder is vertoond. Wetenschappers hebben snel goed werkende en veilige vaccins ontwikkeld. En de eerste coronagolf liet zien dat het effect heeft wanneer we ons aan de maatregelen, zoals afstand houden en thuis blijven bij klachten, houden. Hoe vervelend we de maatregelen ook vinden, het blijft de sleutel om uit deze pandemie te komen. 

We hebben de luxe om zelf te kiezen of we ons wel of niet laten vaccineren. Maar we hebben niet de luxe om de maatregelen die voor ons allemaal gelden niet op te volgen. We beperken onze contactmomenten voor de gezondheid van onszelf en onze medemens. Want we willen allemaal zorg kunnen krijgen als we die nodig hebben. En niet langer hoeven wachten op een operatie dan nodig. En allemaal, gevaccineerd of niet, willen we uit deze crisis komen.

Iedereen heeft moeite met deze langdurige pandemie en de wisselende maatregelen. Zelfs het kabinet geeft toe dat de communicatie beter had gekund. Maar we hebben het volgehouden en zijn tot hier gekomen. Ik denk aan ondernemers, die ondanks veel tegenslag doorzetten. De mensen die in de zorg werken. Of aan ouders, leraren en sportcoaches die kinderen en jongeren het goede voorbeeld geven. Ik wil u en jullie allemaal bedanken!

Met kerst vieren we de terugkeer van het licht. En staan we stil bij wat echt belangrijk is. In deze donkere dagen zie je her en der op straat ‘Zet je licht aan!’ als oproep voor fietsverlichting. Laten we voor elkaar een licht zijn, omzien naar elkaar en erop blijven vertrouwen dat we samen uit de donkere dagen van deze pandemie gaan komen.

Ik wens u en jou goede dagen toe!

André van de Nadort,
Burgemeester van Weststellingwerf.

Afbeelding
Boeren houden koeien binnen: protest tegen stikstofbeleid Samenleving 24 mei, 13:30
Afbeelding
Visser Plant Boomkwekerij/Plantencentrum Wonen 24 mei, 12:00
Afbeelding
Cybercriminaliteit in Friesland neemt af met 22,8% Algemeen 23 mei, 19:30
Afbeelding
Column Melissa: Dit is wat ik vind van ‘cancel culture’ Column 23 mei, 18:00
Afbeelding
Overstekende fietsster ernstig gewond bij aanrijding met auto in De Hoeve Algemeen 23 mei, 14:51
Afbeelding
24 mei verschijnt bij uitgeverij Noordboek Klooster Claercamppad: Wandel- en Fietsroutes door de Friese Waddendelta Algemeen 23 mei, 12:25
Afbeelding
Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetstezwaag: speciale rondleidingen Recreatie & Ontspanning 23 mei, 10:00
Afbeelding
Arriva verbindt zich opnieuw aan Tall Ships Races Harlingen Evenement 22 mei, 20:00