Afbeelding
Foto: Ed van Dijk

Column Ed van Dijk: Concertseizoen weer los

Column

Wie herinnert zich nog de sfeervolle volle zalen, de gezellige pauzes, de heerlijke nazit. Maar met name de oorstrelende, soms prikkelende, maar altijd de gevoelige snaar rakende muziek, van de met hart en ziel spelende musici. Na alle coronaperikelen leek het concertcircus op sterven na dood. Theaters, muziekpodia en de vele andere vaak kleine culturele centra waren stil, leeg en verlaten.

Maar... aan de culturele horizon gloren weer nieuwe klanken. De tijd lijkt even stilgezet maar onder de oppervlakte hebben vooral de wat kleinere culturele organisaties alles behalve stilgezeten. Nieuwe plannen zijn ontwikkeld, de drang naar meer samenwerking tussen de diverse cultuurorganisaties is meer en meer ingedaald en het besef dat de cultuur ook minder afhankelijk moet zijn van allerlei gemeentelijke provinciale en landelijke subsidies vindt meer en meer bodem. Zonder subsidie kan de cultuur uiteraard niet, maar een minder grote afhankelijkheid is alleen maar gezond. 

Een duidelijk voorbeeld hiervan is Concerts & More at De Wier van Bob de Boer met zijn huiskamerconcerten en de concerten in de Nicolaaskerk te Koarnjum. Steeds is hij bezig met het ontdekken van nieuwe talenten, het een podium geven aan kwaliteit met behoud van de gezellige huiselijke sfeer. Ook hebben hij en Art Connection contact met elkaar gezocht wat resulteerde in een nieuw samenwerkingsverband met meer talenten, meer concerten op meerdere locaties. 

Zo zijn er naast de alom bekende vrij toegankelijke Kanselarij zondagmiddagconcerten in de intieme Hofzaal nu ook concerten mogelijk in de moderne maar sfeervolle lobby van het WestCord WTC Hotel in Leeuwarden waar, door de ruime opzet, gewoon aan tafeltjes samen genoten kan worden van het concert. 

Daarom is het nu ook mogelijk om het Nieuwjaarsconcert op zondag 2 januari met het Fries Kamer Orkest hier te laten spelen in een geheel ongedwongen sfeer en, ook niet onbelangrijk, met vrij entree. Wel is er een vrijwillige collecte. Het jaarprogramma, met elke maand twee concerten en de uitnodigingen zijn op verzoek verkrijgbaar door een mailtje naar artconnection@chello.nl te sturen of op de website www.artconnectionexpo.nl te kijken bij concerten. Er kan naar een vaccinatiebewijs gevraagd worden.

Samen weer genieten van elkaar, de gezelligheid en de muziek. Kijk en luister elke zaterdagmorgen naar Op en út van Omrop Fryslân voor meer culturele tips.

Ed van Dijk, Art Connection

!
Afbeelding
Belastingdienst helpt Friezen die uit elkaar gaan met vijf dingen die je meteen moet regelen Financieel 15 aug, 16:00
Afbeelding
Een leuk en inhoudelijk dagje uit op zaterdag 20 augustus Evenement 13 aug, 12:00
Afbeelding
Check dit voor je met de auto op vakantie gaat! Algemeen 13 aug, 08:00
Afbeelding
Het wordt warm! Dit kan je doen om toch koel te blijven Wonen 12 aug, 14:00
Afbeelding
Friezin Laura Vlasblom doet mee aan Expeditie Robinson Samenleving 12 aug, 10:25
Afbeelding
Zo houd je je huisdier koel tijdens de hitte Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
Bijeenkomst voor mensen met longkanker en hun familie in Medisch Centrum Leeuwarden Gezondheid 10 aug, 18:00
Afbeelding
Dodo Festival in Bakkeveen is terug en veelzijdiger dan ooit! Evenement 10 aug, 15:00