Afbeelding

Column Rijkele Dijkstra: veilig op de fiets

Column

Het aantal verkeersslachtoffers onder de fietsers neemt almaar toe.  Auto’s worden dankzij meerdere elektronische hulpsystemen steeds veiliger en tezamen met snelheidsbeperkingen zien we onder de automobilisten steeds minder slachtoffers.

Om het aantal slachtoffers onder snorscooterberijders te verminderen zal er per 1 juli volgend jaar een helmplicht zijn. Waarschijnlijk zal dit niet een zware motorhelm worden maar een soort van fietshelm.

Nu is het algemeen bekend dat de grootste oorzaak van de toename van het aantal fietsslachtoffers ihet gevolg is van het rijden op een elektrische fiets. Het is natuurlijk machtig mooi dat je met weinig inspanning lekker tempo kunt maken maar dit maakt het fietsen ook een stuk onveiliger. Gelukkig hebben we in Nederland het meest uitgebreide fietswegennet van de wereld. Zonder dit zou het aantal slachtoffers nog veel hoger liggen.

Nu is het voor de speed pedelec fietsen, die 45 km per uur gaan, verplicht om een helm te dragen. Voor de normale elektrische fiets, die 25 km per uur kan, is dit niet het geval. Waarom voor de snorfietsers, die ook 25 km per uur gaan, een helmverplichting en voor de snelle elektrische fiets niet. Voor de verkeersveiligheid voor iedereen zou het zeer verstandig zijn om een helmverplichting in te voeren voor de elektrische fiets. 

Je ziet vooral onder ouderen een grote toename van fietsongelukken ontstaan. Een soort van fietsrijbewijs of het volgen van een verplichte cursus zouden ook goede initiatieven zijn om de oudere rijder te laten beseffen dat je voor een snelle elektrische fiets wel bepaalde vaardigheden nodig hebben. 

In het buitenland is er nu al vaak een helmplicht voor fietsers. Vooral kinderen tot zeg maar 16 jaar worden verplicht om een helm te dragen. Waarom is in een fietsland als Nederland dit nog steeds niet het geval? Veiligheid gaat voor alles.

!
Afbeelding
Buurtbemiddeling: Samen op zoek naar een oplossing met een vrijwilliger van Scala Samenleving 2 uur geleden
Afbeelding
Zes bijzondere boekentips over rouw Boek van de week 20 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Ik ben het frame van ‘verwende’ millenial meer dan zat Column 1 okt, 12:00
Afbeelding
“Je moet aan kunnen voelen wat de nabestaanden willen” Samenleving 30 sep, 15:00
Afbeelding
SV Oosterwolde bouwt aan de toekomst: “We willen zo gauw mogelijk van de dure energie af” Sport 30 sep, 12:00
Afbeelding
Afscheid nemen van een huisdier Educatie 29 sep, 18:00
Afbeelding
Over Geitefok, werken in de zorg en jezelf blijven Algemeen 29 sep, 15:00
Afbeelding
De Goede Heerenveen brengt de bank terug naar Wolvega Financieel 29 sep, 12:00