Afbeelding

Heb je een vraag? De Bibliotheek kan je verder helpen

Algemeen

Steeds meer zaken moeten digitaal worden geregeld, zoals het verlengen van een rijbewijs. Veel mensen, jong en oud, weten niet precies hoe ze dit kunnen doen. De Bibliotheek kan hierbij helpen met het gratis Informatiepunt Digitale Overheid. Tijdens de openingsuren van de Bibliotheek is er een medewerker aanwezig voor hulp bij digitale vragen. Samen kijken wat er nodig is om een toeslag of andere voorzieningen aan te vragen. Als de vraag niet direct te beantwoorden is, wordt doorverwezen naar de juiste instanties.

Hoe werkt dat nou in de praktijk? Bibliotheekmedewerkers Petra en Romkje vertellen beide een leuke ervaring. Petra: ,,Een mevrouw meldt zich bij mij aan de balie in de Bibliotheek. Zij wil zich graag inschrijven voor een huurwoning. Maar zij heeft hiervoor een DigiD nodig, en die heeft zij niet. Samen gaan we eerst de DigiD aanvragen. Gelukkig heeft mevrouw haar smartphone bij zich, zodat we meteen aan de slag kunnen. Vanachter een bibliotheekcomputer vragen we een DigiD aan. Na de aanvraag moet mevrouw wachten op een brief met activatiecode, die naar haar huisadres wordt gestuurd. Wanneer zij deze een paar dagen later ontvangt, ronden we samen in de bibliotheek de aanvraag af. Nu mevrouw een DigiD heeft, kan ze zich inschrijven voor de huurwoning. Samen bekijken we de website van de woningbouwvereniging en vinden we het aanmeldformulier. Dit formulier vult mevrouw zelf in.  Een tijd later komt mevrouw weer in de Bibliotheek. Ze bedankt me voor de hulp die wij hebben geboden, en geeft aan dat ze nu tot volledige tevredenheid in een leuke seniorenwoning woont.”

Romkje: ,,In het voorjaar komen in de Bibliotheek veel vragen binnen over het doen van Belastingaangifte. Een meneer komt er niet goed uit op de computer en vraagt bij de balie hulp bij het invullen. Wij kunnen en mogen als bibliotheekmedewerkers de aangifte niet zelf uitvoeren. Dit is een vak apart en daarnaast mogen wij vanwege de privacy na het inloggen met een DigiD-wachtwoord niet meer meekijken op het scherm. Maar gelukkig kunnen we wel verder helpen. In de Bibliotheek kennen wij mensen en instanties die hierin gespecialiseerd zijn. Zij hebben de tijd en expertise om goed en vakkundig te helpen. Ik meld meneer aan voor het belastingspreekuur van Humanitas op de donderdagmiddag. Daar wordt hij goed geholpen, en zijn aangifte kan worden verstuurd!”

Afbeelding
Marchakri spirituele beurs komt naar De Bult omgeving Steenwijk Evenement 14 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 17 uur geleden
Afbeelding
Zeer grote brand Tyson Foods Oosterwolde 112-Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Grote brand in garagebedrijf Noordwolde 112-Nieuws 2 dec., 18:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Een gezellige dag met wol, lifestyle en streekproducten Evenement 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00