Afbeelding
Foto: Unsplash.com

Vijf tips om voedselverspilling tegen te gaan

Algemeen

FRIESLAND - Gooi jij ook zoveel voedsel (onnodig) weg? Je bent zeker niet de enige. Sterker nog: gemiddeld belandt er in Nederland jaarlijks ruim 33 kilo per persoon bij het afval. Oftewel, tijd om te kijken of we daar verandering in kunnen brengen. Op 29 september is het de Internationale Dag tegen Voedselverspilling, een mooi moment om daar eens bij stil te staan. RondOm Vandaag zet een aantal tips voor je op een rijtje om voedselverspilling tegen te gaan. 

1. Koop alleen wat je echt nodig hebt

Een grote voedselverspiller is het veel te veel in huis halen van (onnodige) producten. Je kent het wel, de 1+1 acties in de supermarkten waardoor je bijvoorbeeld een extra potje pesto in huis haalt, maar deze nooit weer gebruikt. Voor je het weet is deze over datum en belandt het in de kliko. Een belangrijke tip is daarom om alleen te kopen wat je echt nodig hebt en gaat gebruiken. Het bespaart niet alleen een hoop geld, maar ook gaat het voedselverspilling tegen. 

2. Effectieve (koel)kastindeling 

Vaak belanden de producten die je eerder gehaald hebt, juist achterin de (koel)kast. Probeer daarom regelmatig je (koel)kast te checken en haal de producten die bijna over datum zijn naar voren. Zo kun je vaak veel langer met je producten overweg dan je denkt. Niet alleen bespaart dit wederom verspilling, maar je spendeert daardoor ook minder geld. 

“Bespaar geld, denk om
je lichaam en ga de
voedselverspilling tegen!”

3. Maak meerdere porties klaar

Benut je eten effectief, door meerdere porties voor de hele week klaar te maken (mealprep). Door je eten te wegen, kun je bovendien precies inschatten hoeveel eten jij nodig hebt en daarmee je gewicht op peil houden. Vele mensen die willen afvallen, bereiden daarom van tevoren hun maaltijden voor. Oftewel, een voordeel op het gebied van financiën, duurzaamheid en je eigen lichaam; wat wil je allemaal nog meer! Probeer daarom vooral eens een mealprep voor jezelf te bereiden. 

4. Benut (overrijp) fruit

Vele mensen zijn zeer strikt als het gaat om de houdbaarheidsdatum. Bij fruit gaat het vaak om de kleur. Overrijpe bananen of appels worden daarom in veel gevallen weggegooid. Zonde, zeker als je bedenkt dat het fruit dan juist erg smaakvol kan zijn. Het is daarnaast nog erg voedzaam. Tover je (overrijpe) bananen daarom eens om in een bananenbrood of maak van je appels een lekkere appelmoes. Bovendien kun je een heerlijke smoothie maken! Zomaar wat ideeën om je fruit toch nog op een goede manier te benutten. 

5. Houdbaarheidsdatum

Zoals net al benoemd, denken veel mensen dat je producten na het verstrijken van de datum ‘ten minste houdbaar tot’ niet meer kunt gebruiken. Daardoor belanden veel producten (onnodig) snel in de kliko. Vele producten zijn na deze houdbaarheidsdatum namelijk nog prima eetbaar. Bij de term ‘te gebruiken tot’ is dat een ander geval. Hierbij gaat het vaak om bederfelijke etenswaren. Kijk daarom goed met wat voor product en etiket je te maken hebt, want je kunt hiermee geld en verspilling besparen.

Afbeelding
Afbeelding
Marchakri spirituele beurs komt naar De Bult omgeving Steenwijk Evenement 14 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 17 uur geleden
Afbeelding
Zeer grote brand Tyson Foods Oosterwolde 112-Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Grote brand in garagebedrijf Noordwolde 112-Nieuws 2 dec., 18:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Een gezellige dag met wol, lifestyle en streekproducten Evenement 2 dec., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00