OpzijnPlek is een echt familiebedrijf. Bram, Sacha en Kiki heten je van harte welkom.
OpzijnPlek is een echt familiebedrijf. Bram, Sacha en Kiki heten je van harte welkom. Foto: RondOm Vandaag

Duurzaam opgroeien doe je met speelgoed dat echt iets doet in de ontwikkeling van een kind

Algemeen

NOORDWOLDE - Op woensdag 8 februari opent OpzijnPlek in Noordwolde voor het eerst haar deuren. De populaire webshop met kinderspeelgoed bestaat nu vijftien jaar en de fysieke winkel is al langer een wens van onderneemster Sacha Grootenboer. De winkel wordt dé plek waar ze haar visie op belang van spelen verder kan uitdragen: “Ik vind dat kinderen de ruimte moeten krijgen om de wereld zelf te ontdekken.”

Die visie op spelend opgroeien ontstond ongeveer dertig jaar geleden toen Sacha tijdens het samen opgroeien met haar eigen kinderen ontdekte dat veel speelgoed nauwelijks écht bijdraagt in hun ontwikkeling. Kinderen kunnen spelen met niets en goed speelgoed ondersteunt hun creativiteit en groei. Spelend leren ze vanzelf. Ze deelt haar visie binnen het onderwijs met ontwikkeling van Groene schoolpleinen en natuurbeleving in de kinderopvang. Ze richt uiteindelijk haar eigen webshop OpzijnPlek op, zodat iedereen die leeft en werkt met kinderen de mogelijkheid heeft kinderen spelend hun talenten te laten ontdekken, zodat ze hun eigen plek vinden in deze wereld.

Inmiddels is OpzijnPlek uitgegroeid tot een bijzonder familiebedrijf, want ook partner Bram en dochter Kiki hebben hun aandeel in het bedrijf. De wens om een fysieke winkel te openen koestert Sacha al langer: “Voor de coronaperiode gingen we regelmatig naar beurzen, fairs en markten en in de maanden voor de feestdagen realiseerden we met andere internetondernemers een pop-up winkel, waar iedereen zijn eigen plekje had. Met de OpzijnPlek winkel in Noordwolde creëren we een Plek voor iedereen die het belang van spelen verder wil ontdekken. Op woensdag 8 februari gaat de winkel open en vanaf dat moment is iedereen welkom om te komen kijken, te ontmoeten, te spelen en te ontdekken.

Spelend duurzaam opgroeien

Bij OpzijnPlek gaat het om ‘spelend duurzaam opgroeien’. “Ik ben ervan overtuigd dat speelgoed heel veel kan betekenen voor de ontwikkeling van een kind,” legt Sacha uit. “Maar dan moet het wel uitdagend speelgoed zijn dat een kind daadwerkelijk motiveert om te spelen, te leren en te ontdekken.” 

Sacha kiest welk speelgoed ze wel of juist niet verkopen en daar heeft ze een duidelijke visie op: “Ten eerste moet speelgoed plezier en enthousiasme opleveren en liefst motiveren om avontuurlijk buiten te spelen en de natuur te beleven.” Duurzaam speelgoed leert kinderen delen en samenwerken, gaat lang mee, bevordert de creatieve ontwikkeling en zet duurzaam denken en handelen in gang. Sacha adviseert dan ook liever enkele stuks goed speelgoed te kopen dan veel speelgoed te geven aan je kind. Als we teruggaan naar de basis en kijken wat een kind nodig heeft, dan nodigt overvloed uit tot verveling en juist aanvullend speelgoed tot ontdekken.

“Speelgoed dat echt werkt is vaak ook veel waardevoller in de ogen van een kind,” denkt Sacha. “Daarom zullen ze er veel zuiniger mee omgaan en er lang plezier van hebben.” 

Buitenspelen

“Lekker naar buiten” is het motto van OpzijnPlek. De natuur beleven is volgens Sacha een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een kind: “Kinderen leren daarmee hun zintuigen in te zetten, waardoor ze hun talenten en vooral dat wat ze leuk vinden, makkelijker ontdekken.” 

Vooral spelen met echte materialen is goed, denkt Sacha: “Ik weet nog dat ik ooit bij de visboer stond en dat ik een kind zag met een plastic nep-boormachine. Hij liet het steeds op de grond vallen. Zo leren kinderen niet de waarde van wat ze in handen krijgen. Kinderen willen graag spelen met dingen die écht werken, dan heeft het ook waarde voor ze.” Bij OpzijnPlek vind je dan ook echt werkend kindergereedschap, zoals boren, hamers en zagen, waarmee kinderen bijvoorbeeld hutten kunnen bouwen, kinderzakmessen voor het maken van een eigen pijl en boog en verrekijkers waarmee een kind zich misschien bedenkt een heuse vogelaar te willen worden.

‘Kinderen willen spelen met dingen die echt werken’

Samen spelen

Veel speelgoed in de winkel van OpzijnPlek bevordert samenwerken, iets wat Sacha mist in het huidige aanbod: “Als je kijkt naar traditionele spellen, dan heb je altijd één winnaar en de rest verliest. Wij verkopen daarom ook veel coöperatieve (groeps)spellen, waarbij je mét elkaar speelt in plaats van tegen elkaar. Zo gebruik je elkaars talenten om een gezamenlijk doel te behalen.” Een mooi voorbeeld daarvan zijn de artistieke spellen van Marbushka en Sunny Games”

Groothandel

OpzijnPlek ontwikkelde zich organisch waardoor ze in 2013 ook een groothandel Immenz oprichtten. Immenz is Europees distributeur van o.a Crayon Rocks, een krijtje in de vorm van een steentje, dat kinderen helpt een juiste pengreep aan te leren en Natural Earth Paint, een volledig natuurlijke verf voor kinderen én kunstenaars. Ook hebben ze een eigen merk BubbleLab in co-creatie gemaakt. Daarmee maak je meterslange zeepbellen voor urenlang speelplezier!

Veel meer dan speelgoed

(Groot)ouders, kindertherapeuten, kindercoaches, leerkrachten, gastouders en pedagogisch medewerkers waarderen OpzijnPlek al jaren. Hun speelgoed wordt regelmatig gebruikt door professionals om kinderen te steunen in hun ontwikkeling. Je kunt daarom altijd langskomen in de winkel voor passend advies over welke handpop geschikt is, welk bouwspeelgoed perfect is voor in de klas, welk vragenspelletje uitnodigt te filosoferen met kinderen en welk superleuk speelgoed een kinderfeestje doet slagen. 

Kom langs!

Het team van OpzijnPlek verwelkomt je vanaf woensdag 8 februari in aan Hoofdstraat West 1 in Noordwolde. In de winkel kun je alvast kennis maken met (bijna) al het speelgoed en je wordt met liefde geholpen om de juiste keuze te maken voor je kind. Er zullen ook regelmatig spelmiddagen georganiseerd worden en de speelhoek is altijd open om lekker te bouwen of spellen uit te proberen. Wil je op de hoogte blijven van alles wat in en om OpzijnPlek gebeurt? Volg hen dan op Instagram en Facebook (@opzijnplek). Op www.opzijnplek.nl kun je alvast veel informatie vinden over het assortiment en heb je nog vragen? Loop dan eens binnen of bel met 071 7853690.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 5 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Aankondiging Open Avond donderdag 25 april Golfpark De Hildenberg 2024 Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Harry Dekker, Esther Verhagen en Perry de Neef nemen eerste zonnecrèmepaal in gebruik.
Gratis zonnebrandcrème verkrijgbaar in de gemeente Ooststellingwerf Gezondheid 18 apr, 16:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00