John Tuut is uitvaartverzorger.
John Tuut is uitvaartverzorger. Foto: Uitvaartverzorging Kiers

“Je moet aan kunnen voelen wat de nabestaanden willen”

Samenleving

WOLVEGA - De dood; we praten er liever niet over, maar helaas is het een deel van het leven. In Nederland zijn er mensen die vanwege hun beroep dagelijks met de dood bezig zijn. John Tuut is uitvaartverzorger bij Uitvaartverzorging Kiers. Hij helpt nabestaanden om het afscheid van hun geliefde te regelen. En dat klinkt zwaar, maar John kan zich geen mooiere baan wensen. RondOm de Stellingwerven spreekt met hem over zijn bijzondere baan. 

Na 10 jaar bij Homecenter en 10 jaar in de verzekeringen te hebben gewerkt, is John Tuut inmiddels alweer 8,5 jaar actief als uitvaartverzorger bij Uitvaartverzorging Kiers. Dat doet hij met erg veel plezier. Uitvaartverzorging Kiers verzorgt uitvaarten in Friesland, Drenthe en Overijssel. John is vooral actief in ‘zijn’ Wolvega, waar hij een bekend gezicht is binnen de gemeenschap. “Ik kom oorspronkelijk uit Vledder, maar woon nu al zo’n twintig jaar in Wolvega. Ik ben dus erg bekend in de regio, wat ook zijn voordelen heeft in het werk”, legt hij uit.  

Mensen helpen

John is dus niet altijd actief geweest als uitvaartverzorger, maar hij beschouwt het wel als iets wat hij “veel eerder had moeten doen”. Hij licht enthousiast toe: “Het is echt een heel mooi vak, waarbij je mensen kunt helpen en ondersteunen. Je kunt echt de wensen van mensen laten uitkomen. Dat geeft een enorm stuk voldoening. Het werk kwam toevallig op mijn pad, maar na 8,5 jaar kan ik zeggen dat het een goede stap geweest is.” 

Empathisch vermogen

Volgens John is het als uitvaartverzorger vooral belangrijk om aan te voelen wat de nabestaanden willen. “Het vergt wel empathisch vermogen. De mensen zitten natuurlijk met gigantisch veel verdriet. Als uitvaartverzorger probeer je de nabestaanden zo goed mogelijk te ontzorgen en je probeert alles wat men wenst te realiseren. Het verdriet wegnemen kun je niet, maar een waardig afscheid creëren wel.” 

En juist dat laatste maakt het werk zo dankbaar. “Dat ze je bedanken voor de hulp en steun. Het zijn maar een paar dagen, maar je bent er wel dag en nacht voor mensen gedurende die periode. Je voelt dan echt die waardering van de families.” 

“Als uitvaartverzorger probeer je de nabestaanden zo goed mogelijk te ontzorgen.”

Zelfgekozen locaties

Dat proces is iedere keer weer uniek. Tegenwoordig wordt er ook vaak gekozen voor een alternatieve locatie, anders dan een kerk. “Dat is echt iets van vroeger, je hebt zoveel mogelijkheden tegenwoordig. De eerste keus is crematie of begrafenis. Dat kan vanuit een gebouw, een huis, maar ook nog altijd in een kerk. Maar je ziet soms ook dat mensen voor een bos kiezen of zelfs de achtertuin. Dan regelen wij dat het allemaal voor elkaar komt. Denk aan de geluidsinstallatie, catering, of bijvoorbeeld een tent, wanneer het slecht weer is. Uitvaartverzorging Kiers zorgt al meer dan 25 jaar voor uitvaarten, dus we kunnen eigenlijk alles regelen.” 

Kiers staat dichtbij de mensen

De mensen in de regio weten Kiers goed te vinden. “Dat komt denk ik omdat we een relatief klein bedrijf zijn en heel snel kunnen schakelen. We staan dichtbij de mensen. Deze compactheid en flexibiliteit spreekt ook mijzelf heel erg aan. Je kent de omgeving goed”, legt John uit. Dat betekent echter ook dat de emoties soms wel heel dichtbij komen. Zo heeft John onder andere de uitvaart van zijn buurman geregeld. “Dat is natuurlijk wel moeilijk, maar ik probeer het toch altijd van een afstand te bekijken. Iemand moet het doen en regelen. Ik zet dan een stapje achteruit en help waar ik kan. Ook al was het in het geval van mijn buurman dan iets zwaarder, het is wel mooi dat je daar iets in kan betekenen.”

Uitvaartverzorger kiezen

Wist je trouwens dat je zelf kan kiezen bij wie jij je uitvaart regelt? “Heel veel mensen denken dat het via de verzekering gaat, maar dat hoeft absoluut niet. Je kunt zelf kiezen bij wie je de uitvaart regelt. Het belangrijkste is dat je een klik hebt met de uitvaartverzorger. Kies niet voor de eerste de beste, maar kijk welke bij je past. We komen graag bij u langs en dan leggen we uit wat er mogelijk is. Mensen zijn ook altijd welkom bij ons op kantoor.”

Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 4 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 12 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Afbeelding
Mobiele Minibos Winkelhart Oosterwolde Educatie 23 apr, 15:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 13:03