Schoolroeien, één van de successen van Berend, die hier niet afgebeeld staat.
Schoolroeien, één van de successen van Berend, die hier niet afgebeeld staat.

Oud-Olympiër brengt Wolvega passie voor roeien bij

Sport

WOLVEGA - Roeivereniging Skylla is officieel opgericht in 2015, maar was daarvoor al actief aan het sporten in Wolvega. Door de jaren heen heeft de roeisport in de Weststellingwerf langzaam maar zeker meer bekendheid verworven, door onder andere het schoolroeien en de roeiende boeren. Berend Brummelman is lange tijd de drijvende kracht geweest achter de roeivereniging. RondOm de Stellingwerven spreekt met hem over ‘zijn’ sport. 

Berend Brummelman, oprichter en initiatiefnemer van het roeien in Wolvega, is oud-Olympiër en winnaar van de legendarische studentenroeiwedstrijd Varsity in 1967. In die tijd studeerde Brummelman in Utrecht diergeneeskunde en was hij lid van studentenroeivereniging Triton. In 1968 nam hij deel aan de Olympische Spelen van Mexico stad met de vier met stuurman, waar hij uiteindelijk negende werd. Toen hij in 1979 in Weststellingwerf ging wonen en werken nam hij zijn roeipassie en skiff (eenmansboot) mee vanuit Utrecht. In 1991 kwam daar een tweede skiff bij en het botenbestand werd in 2005 nog een keer uitgebreid.

Wat Brummelman zo leuk vindt aan het roeien, is het groepsverband. “Dat je met z’n allen in zo’n boot zit, dat is gewoon leuk. Voor ik bij Triton kwam had ik ook totaal geen wedstrijdsportmentaliteit, dat heb ik daar geleerd.” Het is wel een zware sport, laat de oud-Olympiër weten, je moet helemaal tot het uiterste kunnen gaan. Dat heeft Berend in Mexico-Stad ook gemerkt tijdens de Olympische Spelen. “Op die hoogte en met die hitte voel je je spieren wel verzuren.” Wanneer over de Olympische spelen wordt gevraagd verschijnt er een enorme lach op het gezicht van Berend. “Om daar te komen word je eerst geselecteerd en train je met de top van het Nederlandse roeien. Het is al een hele eer en prestatie om aan de Olympische spelen mee te doen. Je realiseert je dan dat je iets hebt bereikt op het gebied van topsport.” Het roeien werd lange tijd bijna alleen door studenten beoefend. De studentenwedstrijd Varsity, een legendarische wedstrijd die gevaren wordt in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten, leeft enorm binnen de studentenverenigingen. “Als je die wint, heb je binnen je roeivereniging eeuwig roem”, zegt Berend.

Berend is al lange tijd bezig om interesse in het roeien te wekken in Weststellingwerf. Zo zette hij het schoolroeien op in Wolvega. Dat betekende meedoen aan het Nationaal School Roeikampioenschap (NSRK) op de Bosbaan in Amsterdam. In 2010 begon het schoolroeien in Wolvega , wat is uitgegroeid tot een groot succes. Het Linde College doet sindsdien elk jaar mee en het Terra College doet dat vanaf 2015. Dit leverde de vereniging enkele leden op en wakkerde het roeivuur aan in Weststellingwerf. Op sportief gebied is de wedstrijd ook altijd een succes. In 2011 werd twee keer gewonnen door het meidenteam en het gemixte team en het jaar daarop nam Wolvega ook meerdere bekers mee naar huis. “Het was leuk om te zien als Wolvega wint van de grote steden zoals Amsterdam en Leiden.” Ook dit jaar werd de wedstijd gewonnen door de jongensploeg van het Lindecollege en werd het Terra College derde in hun leeftijdscategorie. De vereniging Skylla kent inmiddels rond de 50 leden. Gelukkig zijn door corona weinig leden afgehaakt. De meeste leden roeien gewoon omdat ze het leuk en uitdagend vinden, niet perse om aan wedstrijden deel te nemen. Dat vindt Brummelman jammer, die zou graag zien dat de vereniging vaker zou meedoen aan wedstrijden, zoals hij ook zo vaak en succesvol heeft gedaan. “De hoogtepunten zijn altijd veel hoger dan de dieptepunten”, aldus de oud-Olympiër.

Mocht je interesse hebben kun je gerust een kijkje nemen op de website, of een mail sturen naar: info@skyllawolvega.nl

De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 9 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00
De 52e editie van de Autocross in Makkinga belooft wederom een groot spektakel te worden.
"Het aantal bezoekers is explosief toegenomen, dat hopen we natuurlijk voort te zetten" Evenement 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00