Heb jij de energietoeslag al aangevraagd?
Heb jij de energietoeslag al aangevraagd? Foto: Unsplash.com

Vraag nu je energietoeslag aan

Financieel

STELLINGWERVEN - Heb jij zorgen of je de energierekening nog wel kunt betalen? Je bent waarschijnlijk niet de enige. De energietarieven zijn het afgelopen jaar wederom gestegen en de prijzen rijzen op het moment de pan uit. De gemeente van Oost- en Weststellingwerf wil daarom de inwoners helpen om de pijn van de energierekening te verzachten. De gemeente heeft vanuit het rijk een bedrag beschikbaar gekregen om de minima inkomens tot maar liefst 800 euro te compenseren. RondOm de Stellingwerven spreekt er over met Nanette Hogeling van de gemeente Weststellingwerf.

De energietoeslag is in het leven geroepen voor inwoners met een laag inkomen. Het sociaal minimum is het bedrag dat mensen minimaal nodig hebben om van te leven. Met de stijgende energieprijzen wordt deze groep het hardste getroffen. “Wij krijgen signalen binnen dat inwoners moeite hebben met het betalen van energierekening, je ziet dat veel huishoudens de energietoeslag al hebben aangevraagd. Dat is voor ons als gemeente een belangrijk signaal”, vertelt Hogeling. 

“Contracten lopen af en eindrekeningen komen binnen. Met de huidige energieprijzen worden de maandlasten soms zelfs verdubbeld, dat is echt zorgelijk. Daarom is het echt heel belangrijk dat mensen kijken of ze recht hebben op deze toeslag.” 

Hogeling benadrukt dat ook mensen met een lage(re) energierekening recht hebben op compensatie. “We kijken puur naar het inkomen. Heb je bijvoorbeeld een voordelig contract afgesloten, dan maak je alsnog kans om deze toeslag te krijgen. We adviseren mensen dan ook om gewoon eens te kijken of het voor jou van toepassing is, want we willen het liefst dat zoveel mogelijk mensen deze toeslag aanvragen. Zo hebben AOW’ers met een laag pensioen (die er misschien niet gelijk aan denken) bijvoorbeeld ook recht op deze toeslag.” 

De gemeente hanteert een grens van 120 procent van de bijstandsnorm. “Dat klinkt best ingewikkeld, maar op onze website www.weststellingwerf.nl vind je een overzichtelijke tabel waarin duidelijk wordt of jij recht hebt op deze toeslag. Twijfel je alsnog, dan kun je altijd even een mail sturen naar gebiedsteam@weststellingwerf.nl, of bellen/binnenstappen bij ons gebiedsteam. We hebben hiervoor twee locaties: in Noordwolde in het Multifunctioneel Centrum en in Wolvega aan het Griffioenpark 3 (vrije inloop van 09:00 tot 13:00 op maandag t/m vrijdag). Tel: 0561 - 69 12 33

Let op: de energietoeslag kan tot 1 augustus worden aangevraagd. “Daarna is het niet meer mogelijk. Je ontvangt eenmalig 800 euro ter compensatie van de energierekening. Bij gezinnen waarvan het bekend is dat zij een minima inkomen hebben, is de toeslag in april automatisch al overgemaakt. Mocht je deze niet ontvangen hebben, dan kun je deze zelf via onze website aanvragen. We hopen dat we hiermee zoveel mogelijk mensen tegemoet kunnen komen.”

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 7 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 9 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 12 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 19 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00