Afbeelding
Foto: eigen foto Top en Twel

Arbiters Top en Twel kunnen met gerust gevoel competitie in

Sport

De dames van Top en Twel van de eerste drie teams waren dinsdagavond volledig aanwezig om hun kennis van de spelregels in de theorie en in de praktijk op te frissen. In “It Harspit”in Oppenhuizen werden zij bijna twee uren onderworpen aan een veelal praktische sessie die gegeven werd door Koos Nederhoed die onlangs ook de cursussen bij Swette Switters, Stanfries gegeven had.

De scheidsrechters van Top en Twel hebben allen al enige fluitervaring opgedaan in de derde en vierde klasse maar moeten nu op tweede en eerste klasse niveau acteren. Dat wordt mede ingegeven door het feit dat het vlaggenschip van Top en Twel dit jaar gepromoveerd is naar die eerste klasse en dames 2 van de blauwhemden een stabiele middenmotor in de tweede klasse zijn geworden.

Naast de selecties van dames 1 en 2 sloot ook het derde team aan zodat het geheel rond de twintig arbiters uitkwam. “Een mooi aantal en echt top voor deze club dat zoveel mensen kunnen fluiten voor de vereniging, ”constateerde Koos Nederhoed.

Tijdens de sessie werd er aandacht besteed aan de tekens, het juist toepassen van de spelregels en werden er al in een vroeg stadium aandacht gevraagd voor wedstrijdsituaties. Opvallend was dat een aantal scheidsrechters al tegen vervelende situaties waren aangelopen waarbij het onsportieve en soms onbehoorlijke gedrag van spelers ter sprake kwam. De kersverse arbiters waren wel benieuwd hoe je daarop kunt reageren. “Ik vond dat best wel vervelend en wist niet precies hoe ik daarbij moest handelen. Het overkomt je, je verwacht het gewoon niet op dit niveau”.

In maart of april zal er een tweede sessie plaatsvinden. De cursisten kregen ook een opdracht mee . “Vraag iemand om jou te steunen als je fluit. Een soort tweede scheidsrechter of iemand die even bij de paal staat. Dat geeft vertrouwen. Evalueer na de wedstrijd wat er vooral goed ging en probeer aan de mindere kanten te werken, maar dan wel slechts een aandachtspunt per keer. Dat kunnen we dan in de tweede cursusavond bspreken”aldus de de Ijlster cursusleider.

Afbeelding
Ruim 160 muziek makende kinderen tijdens Instrumenten Doe-dag Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Apollo 8 overrompelt Friso Sneek in heksenketel Sneker Sporthal(1-3) Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Henk uit Sneek deelt zijn ervaringen met duurzaam wonen tijdens een thematour Algemeen 15 uur geleden
Emma Stone and Mark Ruffalo in POOR THINGS. Photo by Atsushi Nishijima. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2023 20th Century Studios All Rights Reserved.
Filmhuis Sneek dinsdag 12 maart Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00
Afbeelding
Persbericht leren computeren Samenleving 29 feb, 08:57