Het hoogste punt van brugbediencentrale It Swettehûs is coronaproof gevierd.
Het hoogste punt van brugbediencentrale It Swettehûs is coronaproof gevierd. Foto: Provincie Fryslân

‘Brugbediencentrale’ Swettehûs bereikt hoogste punt

Politiek

LEEUWARDEN - Brugbediencentrale It Swettehûs bereikte woensdag het hoogste punt en dat werd feestelijk gevierd. Op dit moment worden - in de tijdelijke locatie naast de bouwplaats - zeventien Friese bruggen op afstand bediend met camera’s. Als het gebouw straks helemaal klaar is, zullen dat verdeeld over de provincie Fryslân er ongeveer veertig bruggen zijn.

Friese zanger Piter Wilkens met zijn ‘Brêgewipper-shanty’ opende muzikaal het feest van de huisvesting van de brêgewippers anno 2021. It Swettehûs wordt gebouwd aan de westkant van Leeuwarden. Op het dak van de nieuwe bediencentrale hesen bouwvakkers en brugwachters de vlag. Op de balustrade daaronder zong Piter Wilkens shanty.

Voor veertig procent uit hergebruikte materialen gebouwd

Eind dit jaar kunnen de brugbedieners er hun werk gaan doen. Dan staat er een nieuw gebouw voor veertig gemaakt van hergebruikte materialen en vol duurzame innovaties. Provincie Fryslân is opdrachtgever. Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder: “Fantastisch dat onze hoge circulaire ambities nu ook echt zichtbaar worden.”

Honderd Basracolus meerpalen in het nieuwe gebouw verwerkt

“Zo hebben meer dan honderd Basralocus meerpalen uit provinciale vaarwegen inmiddels een tweede leven gekregen in het gebouw. De verweerde, nautische palen passen perfect bij de robuuste uitstraling en de functie die het gebouw krijgt”, aldus Fokkens – Kelder.

Komt ook een los- en aanlegkade voor werkschepen bij

Later dit jaar komt naast het gebouw een haven met los- en aanlegkade voor werkschepen. De kade wordt gemaakt van gebruikte damwanden uit het Van Harinxmakanaal. Op de damwanden komen leidingen die thermische energie uit de bodem en het oppervlaktewater gaan halen voor verwarming en koeling van het gebouw. Deze vorm van aquathermie door energiedamwanden is een primeur voor Fryslân.

Het gebouw wordt verwarmd door middel van aquathermie

“Wij zijn trots dat we de ambities van de provincie waar mogen maken. Een dergelijk project past bij ons bedrijf en onze filosofie. Door de intensieve samenwerking en kennisdeling met de provinsje Fryslân bewijzen we in de praktijk dat we uitstekend in staat zijn om prachtige circulaire gebouwen te realiseren”, zegt Biense Dijkstra, directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma.

Zal werk bieden aan twintig brugwachters

Op dit moment bedienen de brugwachters 17 bruggen vanuit de tijdelijke bediencentrale naast de bouwlocatie. In de toekomst zijn dat er in het nieuwe gebouw bijna 40. Het aantal brugwachters zal tegen die tijd 20 zijn. 

Daarnaast doet het nieuwe gebouw en terrein straks dienst als uitvalsbasis voor provinciale medewerkers (vaar)wegbeheer, nautische zaken en de technische dienst voor onderhoud van bruggen en sluizen. De bouw is in november vorig jaar van start gegaan. In het najaar verhuist de bediencentrale naar het nieuwe gebouw.

Afbeelding
Grote verschillen in ‘laadpaaldichtheid’ Friese gemeenten Duurzaamheid 8 aug, 20:00
Afbeelding
SLOWTriatlon Waterland van Friesland op zaterdag 10 september Evenement 8 aug, 16:00
Afbeelding
Voor jou, de natuur en de goede doelen Algemeen 4 aug, 12:00
Afbeelding
Súdwest-Fryslân treedt hard op tegen verkoop lachgas Politie 4 aug, 09:30
Afbeelding
Thuisbatterij voor twee op de drie Nederlanders Duurzaamheid 2 aug, 14:00
Afbeelding
Arriva brengt bezoekers met speciale Sneekermeerbus naar Sneekweek Algemeen 1 aug, 11:02
Afbeelding
Publiek geeft tentoonstelling À la campagne in Fries Museum hoog rapportcijfer Cultuur 29 jul, 16:00
Afbeelding
Nederlandse vakantiegangers boeken massaal last minutes in eigen land Recreatie & Ontspanning 28 jul, 09:27