Als illustratie op de eerstedagenvelop koos de NVPH voor het Vrouwtje van Stavoren.
Als illustratie op de eerstedagenvelop koos de NVPH voor het Vrouwtje van Stavoren. Foto: NVPH

Hoogmoed komt voor de val voor het Vrouwtje van Stavoren

Historie

Het Vrouwtje van Stavoren is het bekendste Friese volksverhaal. Het past qua bekendheid in het rijtje van sagen van De Vliegende Hollander en Hansje Brinker. Speciaal voor deze postzegels ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren een eerstedagenvelop en een themagebonden stempel; een driemaster met volle zeilen. Als illustratie op de eerstedagenvelop koos de NVPH voor het Vrouwtje van Stavoren zelf, op de rug gezien. Zowel de postzegel als de eerstedagenvelop zijn vanaf 9 mei 2022 verkrijgbaar.

Elfstedentocht

Stavoren – bekend als een van de steden van de Elfstedentocht – heeft een rijk verleden en ruim 960 jaar stadsrechten. Stavoren was een belangrijke en rijke handelsstad. Voor transport over zee waren de schippers uit Friesland voor Holland van levensbelang. Na de Hollands-Friese oorlogen tussen 1345 – 1422 raakte het stadje vanaf midden 15e eeuw in verval en door de recessie verdwenen ook de financiële middelen voor onderhoud van de haven en de dijkjes. De haven verzandde en voor de graanhandel was Stavoren niet meer belangrijk. Het is in deze tijd dat de sage van het Vrouwtje van Stavoren wordt geboren. 

De ring in de vis

Het Vrouwtje van Stavoren is een vermogende koopmansweduwe die verantwoordelijk wordt gehouden voor de verzanding van de haven. Wanneer een schipper met graan, in plaats van goud, terugkeert is zijn hoogmoedige bazin razend en verzoekt hem het graan in zee te storten. Ze verwerpt de voorspelling die haar zou veroordelen tot de bedelstaf en werpt een gouden ring in zee met de boodschap: “Zolang deze ring niet uit zee terugkeert, zolang zal ik niet bedelen.” In een vis die haar later wordt voorgeschoteld zit haar ring. De berg graan wordt gezien als het ontstaan van de zandbank voor de haven, waardoor deze niet meer bereikbaar was voor grote schepen.

Iconische beelden

De twee postzegels die PostNL uitbrengt illustreren twee typerende spreuken van het Vrouwtje van Stavoren: ‘Sier mijn Woning!’ en ‘Geen koper neen, maar goud’. Het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren verbeeldt de spreuk ‘Hoogmoed komt voor de val’. Voor wie de arrogantie heeft te denken dat er nooit iets fout kan gaan, is de val, wanneer het toch gebeurt, groot.  

Over NVPH

De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.

Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00
Afbeelding
Het kiezen van de juiste auto- of motorverzekering Algemeen 19 apr, 11:14
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00