Als illustratie op de eerstedagenvelop koos de NVPH voor het Vrouwtje van Stavoren.
Als illustratie op de eerstedagenvelop koos de NVPH voor het Vrouwtje van Stavoren. Foto: NVPH

Hoogmoed komt voor de val voor het Vrouwtje van Stavoren

Historie

Het Vrouwtje van Stavoren is het bekendste Friese volksverhaal. Het past qua bekendheid in het rijtje van sagen van De Vliegende Hollander en Hansje Brinker. Speciaal voor deze postzegels ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren een eerstedagenvelop en een themagebonden stempel; een driemaster met volle zeilen. Als illustratie op de eerstedagenvelop koos de NVPH voor het Vrouwtje van Stavoren zelf, op de rug gezien. Zowel de postzegel als de eerstedagenvelop zijn vanaf 9 mei 2022 verkrijgbaar.

Elfstedentocht

Stavoren – bekend als een van de steden van de Elfstedentocht – heeft een rijk verleden en ruim 960 jaar stadsrechten. Stavoren was een belangrijke en rijke handelsstad. Voor transport over zee waren de schippers uit Friesland voor Holland van levensbelang. Na de Hollands-Friese oorlogen tussen 1345 – 1422 raakte het stadje vanaf midden 15e eeuw in verval en door de recessie verdwenen ook de financiële middelen voor onderhoud van de haven en de dijkjes. De haven verzandde en voor de graanhandel was Stavoren niet meer belangrijk. Het is in deze tijd dat de sage van het Vrouwtje van Stavoren wordt geboren. 

De ring in de vis

Het Vrouwtje van Stavoren is een vermogende koopmansweduwe die verantwoordelijk wordt gehouden voor de verzanding van de haven. Wanneer een schipper met graan, in plaats van goud, terugkeert is zijn hoogmoedige bazin razend en verzoekt hem het graan in zee te storten. Ze verwerpt de voorspelling die haar zou veroordelen tot de bedelstaf en werpt een gouden ring in zee met de boodschap: “Zolang deze ring niet uit zee terugkeert, zolang zal ik niet bedelen.” In een vis die haar later wordt voorgeschoteld zit haar ring. De berg graan wordt gezien als het ontstaan van de zandbank voor de haven, waardoor deze niet meer bereikbaar was voor grote schepen.

Iconische beelden

De twee postzegels die PostNL uitbrengt illustreren twee typerende spreuken van het Vrouwtje van Stavoren: ‘Sier mijn Woning!’ en ‘Geen koper neen, maar goud’. Het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren verbeeldt de spreuk ‘Hoogmoed komt voor de val’. Voor wie de arrogantie heeft te denken dat er nooit iets fout kan gaan, is de val, wanneer het toch gebeurt, groot.  

Over NVPH

De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.

Afbeelding
Weer nieuwe woningplannen in Súdwest: 20 koopwoningen in Oosthem Wonen 6 uur geleden
Afbeelding
Friese winnares Weru Buurt-BBQ kan eindelijk prijs uit 2020 verzilveren Samenleving 7 uur geleden
Afbeelding
Jong Oranje en Jong Duitsland bieden vier sets spektakel in Sneek Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Plan voor 43 woningen op voormalige Tichelaar-locatie Makkum Wonen 27 jun, 14:00
Afbeelding
Heerenveen stelt 150 opvangplekken beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen Samenleving 27 jun, 12:21
Afbeelding
Gelukkig en gezond ouder worden door inzicht in eigen leven en uitgaan van mogelijkheden Gezondheid 27 jun, 10:52
Afbeelding
Poiesz Supermarkten voor 3 jaar sponsor van Mar-athon Sneek Sport 23 jun, 15:00
Afbeelding
Trainster Vera Koenen komt niet naar VC Sneek Sport 23 jun, 09:03