Karin van der Burg van Praktijk De Pauw Leeuwarden over het effect van Bratelle.
Karin van der Burg van Praktijk De Pauw Leeuwarden over het effect van Bratelle. Foto: Praktijk De Pauw

Bratelle beha biedt verlichting bij borstoedeem

Gezondheid

Beschadiging en bestraling na borstkanker kunnen ertoe leiden dat het lymfestelsel niet meer optimaal functioneert. Zo ontwikkelen naar schatting 40.000 vrouwen, lymfoedeem als gevolg van de operatie. Bratelle is de eerste werkzame beha voor vrouwen met borstoedeem na borstkanker. Door beweging wordt de vochtophoping weg gemasseerd. Bratelle zorgt voor verlichting, puur door de beha te dragen. Op 10 maart wordt bij Praktijk De Pauw, Marowijnestraat 30, 8931 BT Leeuwarden, tussen 18:00-20:00 uur de werking van Bratelle gedemonstreerd. Iedereen is op inschrijving via info@bratelle.nl welkom. 

Karin van der Burg van Praktijk De Pauw Leeuwarden: “Om pijn bij oedeem te verlichten is bewegen belangrijk; door de aanspanning van spieren worden de lymfevaten gestimuleerd. Met de Bratelle beha gebeurt dat alleen al door de dagelijkse beweging. De verlichting die deze oplossing biedt is echt fantastisch. Als oedeemtherapeuten kunnen we tijdelijk verlichting geven, maar niet continue. Het lymfesysteem is kapot en blijft vollopen met vocht. We willen iedereen die hiermee te maken heeft, dit zelf  laten ervaren. Daarnaast is het voor veel vrouwen prettig andere ervaringsdeskundigen te spreken. Anneke, Anita en Mariëtte zijn alle drie ervaringsdeskundig en deze dag aanwezig.” 

Werking Bratelle beha

Bratelle is ontwikkeld door en voor vrouwen die zelf borstkanker hebben gehad of ervaring met borstkanker hebben. De beha is een actief werkzame, comfortabele en vrouwelijke beha voor vrouwen met borstoedeem. De stof van de Bratelle beha heeft een verticale en een horizontale weving. Hierdoor worden bij het dragen van de beha de borsten en lymfeklieren licht gemasseerd. Dat zorgt ervoor dat vocht wordt afgedreven en niet verplaatst.

Ervaringsdeskundigen

Ervaringsdeskundige en beha-ontwerpster Anita Schimmel: “Het is onzichtbaar leed. Voor de buitenwereld ben je genezen van borstkanker, maar toch krijgt één op de vijf vrouwen  er levenslang borstoedeem voor terug. Je wilt de euforie van de genezing niet wegwuiven, maar oedeem belemmert je in je bestaan en zorgt voor pijn bij elke stap. Ik kon geen mooie of goed werkende beha vinden. Daarbij vond ik het met mijn 52 jaar onverteerbaar dat ik misschien nog 30 jaar met pijn en pads in mijn beha rond moest lopen of van die afschuwelijke medisch ogende beha’s zou moeten dragen die ook nog maar deels helpen. Met het dragen van Bratelle weet ik dat iedere stap vocht afdrijft in plaats van pijn oplevert.” 

Over Bratelle

Bratelle is een initiatief van ervaringsdeskundigen Anita Schimmel, Anneke Geitenbeek en Mariëtte Jilderda. Deze drie vrouwen hebben elk een andere ervaring met borstkanker en zochten een werkzame maar vooral een vrouwelijke oplossing voor borstoedeem. De ontwikkeling van de Bratelle heeft vijf jaar geduurd. Sinds december 2021 is Bratelle verkrijgbaar.

Afbeelding
Vereniging Ondernemend Sneek en Súdwest-Fryslân verwelkomen bezoekers met open armen Verhalen uit de buurt 10 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
Het complete gids voor het onderhouden van je hottub of jacuzzi Algemeen 24 apr, 09:03
Afbeelding
Afraw Nation behaalt tweede plaats bij NK van UDO en kwalificeert zich voor EK in Duitsland Algemeen 23 apr, 09:01
Afbeelding
Deze zomervakantie niet al te ver van huis? Dit zijn 4 top vakanties dicht in de buurt! Recreatie & Ontspanning 22 apr, 15:20
Afbeelding
Arena Friso Sneek explodeert na golden set in waanzinnig duel Sport 22 apr, 10:27
Afbeelding
VC Sneek massaal in actie voor maand van de voedselbank Sport 22 apr, 09:00
Afbeelding
Friso Sneek zet forse stap richting finale play offs Sport 19 apr, 14:00