Ga eens na, kun jij de verleiding van een biertje weerstaan?
Ga eens na, kun jij de verleiding van een biertje weerstaan? Foto: Unsplash.com

Doe jij ook mee aan Dry January?

Gezondheid

FRIESLAND - Het jaar 2021 is alweer voorbij en de maand januari is aangebroken. Een maand waarin mensen steevast aan goede voornemens beginnen om het jaar weer als herboren te starten. Bijvoorbeeld door te stoppen met drinken, roken, feesten, minder te eten of andere ingeslepen gewoontes. Dry January is een van deze populaire voornemens. Een maand lang abrupt geen alcohol meer drinken, is dat eigenlijk wel verstandig? RondOm Vandaag bespreekt het met Wouter Bas Halbersma, verslavingsarts bij Verslavingszorg Noord Nederland.

 ”In principe kun je als je niet dagelijks drinkt en het onder controle hebt veilig stoppen met drinken”, vertelt Halbersma. “De groep die wij bij Verslavingszorg Noord Nederland zien, zijn vooral mensen die dagelijks drinken en het niet onder controle hebben. Voor deze groep is het gevaarlijker om ineens te stoppen met drinken.”

Overmatig alcoholgebruik nog altijd een veelvoorkomend probleem

Overmatig alcoholgebruik is nog altijd een veelvoorkomend probleem in Nederland. “Qua middelen is het nog steeds de grootste verslaving. Het is de grootste groep die wij in behandeling hebben. Zo’n 10 procent heeft in lichte of meerdere mate een probleem met alcohol.”

Tevens is het juist ook het middel waar wél de meeste controle over is. “Het heeft dus twee kanten. De meeste mensen kunnen juist ook heel goed met alcohol omgaan. En vaak zijn dit ook de mensen die deelnemen aan Dry January.”

Ben je verslaafd wanneer je Dry January niet vol kan houden? 

“Dit is een leuke vraag. In principe spreken we van een verslaving wanneer je dagelijks alcohol neemt en het je niet lukt om zomaar te stoppen. Je begint bijvoorbeeld te trillen en het heeft invloed op je dagelijkse situatie”, legt Halbersma uit. Wanneer het niet lukt, hoef je dus niet per definitie verslaafd te zijn. 

In principe spreken we van een verslaving wanneer je dagelijks alcohol neemt en het je niet lukt om zomaar te stoppen.

Halbersma geeft als tip om vooral te reflecteren op je gedrag tijdens Dry January. “Hou eens bij op welke momenten je een biertje zou pakken en het juist niet doet. Hoe vaak gebeurt dit en wat merk je na een aantal weken? Alcohol kan op best veel zaken invloed hebben, zelfs wanneer je niet verslaafd bent. Schrijf eens op: wat lukt wel en voel je je fitter? Het opschrijven geeft je veel inzicht in wanneer én waarom jij drinkt.”

Steeds meer acceptatie

Zelf is Halbersma ook niet vies van een drankje. Hij is als experiment zelf eens drie maanden gestopt en vond het reuze interessant wat hij allemaal tegenkwam. “Het valt dan ook op hoeveel triggers er in de wereld zijn om te drinken. Een feestje, bedrijfsuitje, sportgelegenheden en noem maar op. Iedereen verklaart je voor gek aan het begin, maar na drie maanden weten ze niet beter. Het is dus ook een kwestie van gewenning.”

VNN steunt Dry January

Verslavingszorg Noord Nederland ondersteunt Dry januari volledig. VNN is zelfs mede-uitvoerder van IkPas, een landelijke campagne die de uitdaging aanbiedt en ondersteunt om een maand niet te drinken. In januari, maar ook elk ander moment in het jaar. “Vanuit gezondheidswinst weten we dat alcohol schadelijk kan zijn. Geen alcohol is natuurlijk altijd het gezondst.” Halbersma juicht dat zelfs enorm toe, omdat het heel normaal lijkt om een drankje te nemen. “Het is ook een reflectiemomentje: hoe doe ik het eigenlijk zonder alcohol en is het altijd nodig? Even stilstaan bij wat je doet, daar ben ik sowieso een voorstander van. Niet alleen op het gebied van alcohol, maar ook bij andere gewoontes.”

Halbersma benoemt positieve ontwikkelingen in de alternatieven, zoals alcoholvrij bier. “Dit wordt steeds lekkerder en je ziet ook steeds meer mensen vaker een alcoholvrij biertje nemen. Het wordt steeds meer geaccepteerd om niet te drinken en dat is een heel goede ontwikkeling.”

Hulp nodig?

Heb jij problemen met drankgebruik en weet je niet waar je terecht kunt, Verslavingszorg Noord Nederland helpt je graag.

Meer info? Surf naar: www.vnn.nl of www.ikpas.nl

Wouter Bas Halbersma van Verslavingszorg Noord Nederland
Afbeelding
Onderzoek: In Leeuwarden en Achtkarspelen wonen meeste rokers van Friesland Zorg & Welzijn gisteren
Afbeelding
'Post uit Berlijn', de oorlog door de ogen van een gedeporteerde student Historie 29 sep., 15:00
Afbeelding
Nieuwe #kalfbijkoe boer in Friesland Agrarisch nieuws 29 sep., 12:00
Afbeelding
Dit zijn de populairste spelers van de Eredivisie 2023-2024 Sport 29 sep., 08:00
Afbeelding
Nog kaarten beschikbaar voor Super Cupduel Friso Sneek vs Sliedrecht Sport Sport 28 sep., 16:23
Afbeelding
Woningbouw op plek Zuiderkerk Sneek, mogelijkheden worden onderzocht Wonen 28 sep., 12:00
Afbeelding
Kaartverkoop Europa Cup duels Friso Sneek gestart! Sport 28 sep., 09:23
Afbeelding
Dit zijn de meest verkeerd begrepen songteksten Samenleving 28 sep., 08:00