Afbeelding
Foto: Provinsje Fryslân

Gezamenlijk plan voor steun Friese beeldende kunstenaars

Cultuur

FRIESLAND - Er komt betere ondersteuning voor Friese beeldende kunstenaars. Samen met verschillende partners uit de culturele sector heeft Keunstwurk daarvoor een plan gemaakt. Kern van het plan is om met elkaar te zorgen voor een stevig netwerk voor beeldende kunstenaars en vormgevers. Daarmee ontstaat er een betere basis voor hun toekomst. In juni besluit Provinciale Staten over dit plan.

Voor het gezamenlijke plan wil Provincie Fryslân tot en met 2024, 80.000 euro per jaar vrijmaken. Dit bedrag komt uit het corona herstelpakket No en Moarn II. Volgens de kunstsector ontbreekt het nu aan verschillende functies voor beeldend kunstenaars zoals één loket voor vragen en advies, ontmoetingen zoals symposia en artistiek inhoudelijke ondersteuning. Uit onderzoek dat door onderzoeksbureau Sira Consulting is gedaan, blijkt dat deze hiaten er inderdaad zijn en dat financiële ondersteuning vanuit de provincie nodig is. Het onderzoeksbureau heeft ook aangegeven dat de kunstsector zelf met een inhoudelijke oplossing moet komen. Dat is het gezamenlijke plan geworden.

Eén loket voor beeldend kunstenaars

Professioneel beeldend kunstenaars uit Fryslân kunnen, na goedkeuring van het plan, binnenkort voor informatie, vragen en advies terecht bij een speciaal ingericht loket. Daarnaast willen de kernpartners verschillende artistiek inhoudelijke activiteiten organiseren voor de beroepsgroep.

Volgens het onderzoek vindt de sector het creëren van overzicht en het opbouwen van stevige kunstnetwerken belangrijk. Zowel de ervaren professionele kunstenaars als jonge startende kunstenaars geven aan dat dit nodig is om het beroep van beeldend kunstenaar goed te kunnen uitoefenen.

Het netwerk is een samenwerking tussen de partners Fries Museum, BOK, Museum Belvédère, Media Art Friesland, VHDG, Kunsthuis SYB, FRIA, Kunstacademie Friesland en de Museumfederatie, met Keunstwurk als penvoerder.

Afbeelding
Weer nieuwe woningplannen in Súdwest: 20 koopwoningen in Oosthem Wonen 5 uur geleden
Afbeelding
Friese winnares Weru Buurt-BBQ kan eindelijk prijs uit 2020 verzilveren Samenleving 6 uur geleden
Afbeelding
Jong Oranje en Jong Duitsland bieden vier sets spektakel in Sneek Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Plan voor 43 woningen op voormalige Tichelaar-locatie Makkum Wonen 27 jun, 14:00
Afbeelding
Heerenveen stelt 150 opvangplekken beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen Samenleving 27 jun, 12:21
Afbeelding
Gelukkig en gezond ouder worden door inzicht in eigen leven en uitgaan van mogelijkheden Gezondheid 27 jun, 10:52
Afbeelding
Poiesz Supermarkten voor 3 jaar sponsor van Mar-athon Sneek Sport 23 jun, 15:00
Afbeelding
Trainster Vera Koenen komt niet naar VC Sneek Sport 23 jun, 09:03