Afbeelding

NAAR EEN NIEUWE CULTUURBELEVING

Column

In november stortte vrijwel het hele culturele leven met een handtekening van het kabinet in elkaar. Evenementen werden gecanceld, exposities stopten, dirigenten lieten hun stokje vallen en de snaren van de violen knapten.

Maanden stond het publieke culturele leven stil. Ook de horeca waar cultuur steeds meer welkom was (o.a. met exposities en concerten) moest stoppen met hun gastvrijheid. Mede hierom moeten horeca, culturele organisaties, gemeente en andere overheden meer en beter gaan samenwerken. De drempels tussen al deze sectoren moeten weg. Weg met de aparte musea, galeries, concertzalen en bibliotheken maar een samensmelting van deze sectoren binnen één locatie. Mede door protest werden tijdelijk theaters “omgebouwd” tot kapsalon en stonden concertzalen vol sportschool-attributen. Een ludieke actie om het culturele leven weer open te gooien.

En tevens een nieuwe start om misschien eens anders over onze cultuurbeleving na te gaan denken. Waarom denken we bij cultuurgevoel altijd in losse hokjes? Exposities bekijk je in ons “oude” denken in musea en galeries, muziek beluister je in concertzalen, gezellig uiteten doe je in restaurants en sporten doe je in de diverse sportcentra. Profiteer van elkaars kracht en maak een mix van vele sectoren binnen een locatie. Een plek waar je alleen of met het hele gezin kan genieten van cultuur, sport, een gezellig dinertje en een heerlijk concert.

Cultuur houdt zich niet aan afgebakende grenzen maar is altijd een mix van gevoel, genieten, emotie, beweging en culinair genoegen. In Leeuwarden zie je hier al een eerste begin van. In het WestCord WTC Hotel kan je perfect overnachten, heerlijk panoramisch culinair genieten, lekker sporten en het Fins saunagevoel ervaren, exposities bezoeken en onder het genot van een heerlijk glas wijn wordt de lobby ook gebruikt voor de maandelijkse vrij toegankelijke concerten. De drempel tussen de verschillende sectoren vallen langzaam weg. Goed voor de vaak in financiële nood verkerende culturele organisaties, goed voor de horeca en zeker ook goed voor al die mensen die op deze manier ook in aanraking komen met culturele zaken waar ze normaal gesproken niet vaak mee in contact komen. Misschien een lange weg, met soms wat haken en ogen, maar zeker een route waar je over kunt nadenken.

Art Connection
Ed van Dijk

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 4 uur geleden
En film af Nikolaj Arcel
Filmhuis Sneek toont The Promised Land met in de hoofdrol Mads Mikkelsen. Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
Kleding inzamelingsactie G.V. De Stanfries 4 april in IJlst/Oosthem Sport 27 mrt, 15:27
Afbeelding
Inwoners centraal in gastvrij Súdwest-Fryslân Politiek 27 mrt, 15:25
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
VC Sneek H1 wint voorlaatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Vocasa H2 Sport 26 mrt, 15:00
Afbeelding
Aanvragen lening voor verduurzamen huis afgelopen 10 jaar verachtvoudigd Duurzaamheid 26 mrt, 08:00